Χαράλαμπος Φαραστέλης (εταιρία Systema – Μέλος ΕΝΚΑΣ): Με περισσότερες αντοχές στις προκλήσεις

Χαράλαμπος Φαραστέλης συνέντευξη

Ήρθε η ώρα να ακουστεί και η φωνή των κατασκευαστών. Ο κ. Χαράλαμπος Φαραστέλης μέλος της Ένωσης Κατασκευαστών Νίκαιας, από την εταιρεία SYSTEMA μιλά για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην παρατεταμένη κρίση.

Ομοσπονδία, Φορείς και Σωματεία από όλη την Ελλάδα, υπάρχει ανταπόκριση και συνεργασία ή η κρίση έχει μειώσει το ενδιαφέρον για τη λύση πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος;

Ο κλάδος μας την τελευταία δεκαετία πέρασε μια περίοδο εσωστρέφειας, προσπαθώντας ο καθένας ξεχωριστά να βρει λύση, συνήθως χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα, στα προβλήματα που έφερε η κρίση. Η αρωγή από την Ομοσπονδία, τους Φορείς και τα Σωματεία καθώς και η συλλογική δράση αποδείχτηκε ότι μπορούν να δώσουν λύσεις και ώθηση στις προοπτικές του κλάδου.

H παρατεταμένη κρίση, που έχει ως συνέπεια την παρατεταμένη ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας επηρεάζει σημαντικά και τον Κλάδο του Αλουμινίου. Με ποιους τρόπους ο κατασκευαστής αντιμετωπίζει όλη αυτήν την κατάσταση;

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ύφεση δεν άφησε ανεπηρέαστο και τον δικό μας κλάδο, έναν από τους πιο δυναμικούς της οικονομίας που διαθέτει κατασκευαστές με υψηλή τεχνογνωσία. Οι κατασκευαστές αλουμινίου προσπαθούμε να εδραιώσουμε στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινού ότι η αγορά των προϊόντων μας αποτελεί επένδυση, με άμεσα ανταποδοτικά οφέλη, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η ασφάλεια.

Τιμές, κοστολόγια, προσφορές, ανταγωνισμός, συνεργάτες, τα πάντα έχουν αλλάξει στον Κλάδο. Μιλήστε μας για την καθημερινότητα και σε ποιες λύσεις καταφεύγουν οι κατασκευαστές.

Οι κατασκευαστές αλουμινίου σε μια ισοπεδωμένη αγορά, χωρίς κανόνες, προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι. Έχοντας διορθώσει από την πλευρά μας και τα δικά μας λάθη, που φάνηκαν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο στα χρόνια της κρίσης, καταλάβαμε ότι η μόνη λύση είναι η παροχή ενός πιστοποιημένου, υψηλής ποιότητας προϊόντος με σεβασμό στην «τσέπη» του καταναλωτή. Παράλληλα προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με τις τάσεις της αγοράς χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η δυσβάσταχτη φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές, χρέη, έχουν αποτελειώσει πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπάρχει κάποια λύση, για να μπορέσει μία επιχείρηση να επιβιώσει;

Παρόλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τις επιχειρήσεις για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, η πολιτική αστάθεια σε συνδυασμό με το συνεχώς διαφοροποιούμενο επί τα χείρω φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, έχουν ξεπεράσει τα όρια του κλάδου. Η ισχυροποίηση της κάθε εταιρείας μέσω συνεργασιών μπορούν να την καταστήσουν πιο ανταγωνιστική και με περισσότερες αντοχές στις παραπάνω προκλήσεις.

Αργοπορία με το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ΄οίκον, μεγάλη έξαρση αδήλωτης εργασίας, παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων μερικά από τα επιπλέον προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές. Ποιες κινήσεις και ενέργειες πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν από τους φορείς;

Η διόγκωση παραβατικών φαινομένων, όπως η παράνομη διανομή εμπορευμάτων και η αδήλωτη εργασία είναι προβλήματα που χωρίς τη δράση του κρατικού φορέα είναι αδύνατο να λυθούν. Η αυστηροποίηση των ποινών και ο συστηματικότερος έλεγχος από την πλευρά της πολιτείας είναι απαραίτητος. Παρόλα αυτά έχει αποδειχτεί ότι δεν επαρκούν χωρίς την προστασία του κλάδου από εμάς που τον υπηρετούμε.

Απάντηση