Chapel at Murcia, ένα αξιοπρόσεκτο δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής

Η μικρή εκκλησία στην πόλη Murcia της Ισπανίας, τοποθετημένη πάνω σε έναν απότομο λόφο ύψους 90 μέτρων με θέα προς τον ωκεανό, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα αξιοπρόσεκτο δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Η εκκλησία είναι έργο του γραφείου Sanjay Puri Architects με έδρα την Ινδία . Οι επισκέπτες προσεγγίζουν το ναό ακολουθώντας μια κυκλική διαδρομή, η οποία οδηγεί αρχικά στο λόφο. Την είσοδο αποτελεί μια μικρή πόρτα, τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο τεχνητούς λόφους, οι οποίοι ωστόσο φαίνεται να συνιστούν οργανική συνέχεια του εδάφους. Καθώς κανείς κινείται προς την είσοδο, η ένταση στο χώρο σταδιακά αυξάνεται καθώς ο χώρος σηματοδοτείται μέσα από μια μεγάλη στέγη από οπλισμένο σκυρόδεμα η οποία αναδιπλώνεται προς τη μια μεριά.

Η κεντρική ιδέα της σύνθεσης είναι όχι μόνο να δημιουργηθεί ένας χώρος θρησκευτικής προσήλωσης αλλά το κτήριο να ενσωματωθεί στο ευρύτερο τοπίο και να ανοιχτεί προς αυτό και τον ωκεανό. Αυτό φαίνεται μέσα και από τη δημιουργία μιας γραμμικής πισίνας στην άκρη του λόφου που αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του κτιρίου. Ο σταυρός, τοποθετείται στην άκρη της πισίνας, προβάλλοντας ταυτόχρονα πίσω από αυτόν η θέα στο τοπίο.

Εντυπωσιακό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί ο καταρράκτης που δημιουργείται, καθώς το νερό της πισίνας ρέει προς ένα χαμηλότερο επίπεδο. Το σύννεφο από τον καταρράκτη προσδίδει την αίσθηση της αιώρησης πάνω από το λόφο. Συμπληρωματικά σε αυτό λειτουργούν τα λίγα εμφανή δομικά στοιχεία, δίνοντας έτσι προτεραιότητα στο τοπίο να αναδεχθεί το ίδιο μέσα από τη φυσική του ομορφιά. Η εκκλησία αναπτύσσεται σε ένα κεκλιμένο κυρίως επίπεδο στο οποίο τοποθετούνται τα καθίσματα των πιστών, ενώ κάτω από αυτά τοποθετούνται οι λειτουργικοί χώροι (χώροι υγιεινής, γραφεία). Όντας η εκκλησία στραμμένη προς τον βορρά, καλυπτόμενη από πράσινη στέγη στο νότο, δημιουργείται ένας μόνιμα δροσερός χώρος ο οποίος είναι προστατευμένος από τον ήλιο και από τις υψηλές θερμοκρασίες που κυμαίνονται στην πόλη (16-38ο C).

Ο σχεδιασμός του ενισχύει τον καλύτερο αερισμό και μειώνει την ανάγκη μηχανικού συστήματος δροσισμού, καθιστώντας έτσι το έργο ως φιλικό περιβαλλοντικά. Τέλος, σχεδιασμένη η εκκλησία σε άμεση συσχέτιση με τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο και με βάση το μικροκλίμα της περιοχής, η απλότητα που τη χαρακτηρίζει ως μορφή και λειτουργία, καθώς και η γλυπτική ευαισθησία που τη διακρίνει, καθιστούν το Chapel at Murcia, ένα χώρο όχι μόνο θρησκευτικής κατάνυξης αλλά ένα χώρο προσήλωσης, ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος με πολυδιάστατο χαρακτήρα.

[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”6257″ image=”6257″]
[image link=”6258″ image=”6258″]
[image link=”6260″ image=”6260″]
[image link=”6261″ image=”6261″]
[image link=”6262″ image=”6262″]
[image link=”6262″ image=”6262″]
[image link=”6263″ image=”6263″]
[image link=”6261″ image=”6261″]
[image link=”6260″ image=”6260″]
[image link=”6258″ image=”6258″]
[image link=”6257″ image=”6257″]
[/images]

Απάντηση