Carsten Gerhardt: Κυκλική Οικονομία – Γιατί χρειάζεται μία Silicon Valley

Carsten Gerhardt: Κυκλική Οικονομία - Γιατί χρειάζεται μία Silicon Valley

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την κυκλική οικονομία να επιτύχει μια σημαντική ανακάλυψη; Στη μητροπολιτική περιοχή του Ρήνου – Ρουρ, αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένας επιταχυντής βασισμένος στο μοντέλο της Silicon Valley – η κυκλική κοιλάδα. Ο Carsten Gerhardt μας μίλησε για τα σχέδιά του.


Τα κεντρικά γραφεία του Circular Valley – έδρα του Circular Valley Foundation – έχει σχεδόν εικονική τοποθεσία. Ο λέβητας αερίου ύψους σχεδόν 70 μέτρων στην περιοχή Μπάρμεν του Βούπερταλ είναι ένα διατηρητέο κτίριο και βρίσκεται στο ακριβές σημείο όπου ο Φρίντριχ Μπάγερ ίδρυσε αυτό που αργότερα θα γίνει παγκόσμια εταιρεία το 1863. Η πρώιμη εκβιομηχάνιση βρήκε ένα από τα κορυφαία σημεία της στη Γερμανία εδώ και έκανε τον Μπάρμεν πλούσιο – ενώ κάποιος Φρίντριχ Ένγκελς έβγαλε τα δικά του συμπεράσματα από την εμπειρία της άλλης πλευράς.

Το βιομηχανικό μνημείο είναι πλέον ένα υπερσύγχρονο κέντρο εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης οθόνης 360 μοιρών στην Ευρώπη. «Είναι ένα απίστευτα αυθεντικό μέρος», λέει ο Carsten Gerhardt, «και γι ‘αυτό ρίξαμε την πρώτη πέτρα στο νερό εδώ ακριβώς».

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ: Κύριε Γκέρχαρντ, με το όνομα «Κυκλική κοιλάδα» προκαλείτε έναν πολύ μεγάλο σύνδεσμο.

Φυσικά, εδώ πρέπει να ξεκινήσουν τα σπουδαία πράγματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο που θα είναι τόσο σημαντικός για την Κυκλική Οικονομία όσο και η Silicon Valley για την ψηφιοποίηση. Ένας χώρος όπου γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την ανάπτυξη λύσεων και τη διάθεσή τους στην αγορά.

Από όλα τα μέρη για να το κάνετε αυτό, γιατί το κάνετε εδώ;

Επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για αυτό από τη μητροπολιτική περιοχή του Ρήνου-Ρουρ. Μόνο εδώ συγκεντρώνονται πέντε αποφασιστικοί παράγοντες με αυτή τη μορφή: Πρώτον, υπάρχουν μυριάδες εταιρείες εδώ που έχουν ανάγκη για κυκλική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 300 ηγετών της παγκόσμιας αγοράς. Δεύτερον, μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες στην κυκλική οικονομία εδρεύουν επίσης εδώ. Και τρίτον, υπάρχει ένα μοναδικό επιστημονικό περιβάλλον σε αυτήν την περιοχή, μια τεράστια πυκνότητα πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων που εργάζονται στο θέμα της κυκλικότητας. Επιπλέον, υπάρχουν δύο πολιτισμικοί παράγοντες.

Αναφέρεστε στην πολυπολιτισμικότητα;

Ακριβώς, αυτή η περιοχή είναι σίγουρα κοσμοπολίτικη. ήταν πάντα μια περιοχή μετανάστευσης. Είναι επίσης ο τόπος της πρώτης και της δεύτερης βιομηχανικής επανάστασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Γιατί λοιπόν η επόμενη, η πέμπτη βιομηχανική επανάσταση να μην βρει επίσης το κέντρο της σε αυτό το περιβάλλον; Στα μάτια μου, οι πέντε πτυχές είναι ο πυρήνας της αφήγησής μας: Βασικά, τίποτα δεν πρέπει να επανεφευρεθεί εδώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συγκεντρώσουμε έξυπνα αυτό που ήδη υπάρχει.

Ιδρύσατε το Circular Valley ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Τι ρόλο πρέπει να παίξει σε αυτό το πεντάγωνο;

Ο ρόλος ως κόμβος δικτύου. Εδώ πρέπει να μοιραστούν γνώσεις και δεξιότητες, όπου συναντώνται οι πάροχοι και οι αιτούντες τη γνώση.

Και τι σχεδιάζετε συγκεκριμένα;

Ένας βασικός πυλώνας είναι η εργασία με τις δημόσιες σχέσεις, γιατί φυσικά πρέπει επίσης να προσεγγίσουμε τους καταναλωτές. Παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι αυτό λειτουργεί καλύτερα μέσω της τέχνης.

Μέσω της τέχνης;

Ναι, απλά σκεφτείτε το «Trash People» του καλλιτέχνη αντικειμένου HA Schult – σχεδόν ποτέ δεν έχω δει καλύτερες δημόσιες σχέσεις να δουλεύουν για το θέμα της βιωσιμότητας.

Και ο πυρήνας των δραστηριοτήτων σας;

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας είναι η δημιουργία ενός επιταχυντή: Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο θα πρέπει να μπορούν να έρχονται σε επαφή με καθιερωμένες εταιρείες εδώ. Ένα τρίτο σημείο είναι ακόμα κάπως στο μέλλον: Εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο μέρος, τότε η Circular Valley όχι μόνο έχει το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον, να κάνει κοινές συστάσεις για δράση στους πολιτικούς.

Έχετε επίσης την ίδια την πολιτική;

Ναι, ο Υπουργός Οικονομικών ως προστάτης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Θεματικά, λοιπόν, η «Αγία Τριάδα» της βιωσιμότητας.

Η Circular Valley είναι κάτι περισσότερο από ένα γερμανικό ή ευρωπαϊκό έργο;

Πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο έργο, χρειαζόμαστε την επικοινωνία με τον κόσμο. Εξάλλου, τα προβλήματά μας δεν σταματούν εντός των συνόρων. Αν το κάνουμε σωστά, εδώ μπορεί να εμφανιστεί ένας επιθυμητός τόπος, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να γονιμοποιηθούν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στο σπίτι τους με νέες γνώσεις και νέες ιδέες.

Επίσης, θα παρουσιάσετε το Circular Valley στο ALUMINUM Business Summit στο Ντίσελντορφ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μια προφανής ρύθμιση;

Απολύτως, το αλουμίνιο είναι το πρώτο παράδειγμα ενός υλικού που μπορεί να κυκλοφορήσει υπέροχα. Το αλουμίνιο είναι εξαιρετικά πολύτιμο και δύσκολο να εξαχθεί, γι ‘αυτό πρέπει να παραμείνει στον κύκλο όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχω την εντύπωση ότι αυτή η γνώση έχει επίσης φτάσει σε μεγάλο βαθμό στο κοινό.

Η πανδημία Covid τροφοδότησε τη συζήτηση σχετικά με την παγκοσμιοποίηση έναντι της περιφερειοποίησης. Βλέπετε την Κυκλική Οικονομία ως οδηγό προς μία κατεύθυνση;

Δεν βλέπω κανέναν πραγματικά καλό λόγο για να παράγεις αγαθά στο ένα, μεγάλο παγκόσμιο εργοστάσιο και στη συνέχεια να τα μεταφέρεις στα μισά του πλανήτη. Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι το μερίδιο του καθαρού κόστους παραγωγής στη συνολική τιμή των προϊόντων έχει μειωθεί δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες. Το αν μια μπλούζα 50 ευρώ παράγεται με 1,50 ή δύο ευρώ έχει γίνει σχεδόν άσχετο σε σχέση. Εάν αρχίσουμε να το ξανασκεφτόμαστε, μπορούμε επίσης να επαναφέρουμε την απασχόληση. Πρέπει όμως να σταματήσουμε να ασκούμε πίεση στην τιμή ακριβώς εκεί που τελικά προκύπτει το υλικό αποτύπωμα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, αμέτρητες πρωτοβουλίες γύρω από το πράσινο έχουν γίνει. Γιατί να λειτουργήσει αυτή τη φορά;

Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για διάφορους λόγους. Πρώτον, υπάρχει ευρεία κατανόηση ότι πρέπει να δράσουμε. Ο Covid έχει ενισχύσει αυτήν την επίγνωση: Είδαμε ότι δεν είμαστε αρκετά ανθεκτικοί, ότι η καταστροφική βιοποικιλότητα θα μας βλάψει τελικά. Επιπλέον, σε αντίθεση με δεκαετίες πριν, έχουμε τώρα τις απαραίτητες τεχνολογίες. Και τρίτον, υπάρχει κίνητρο – η Πράσινη Συμφωνία, για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνει μόνο απαγορεύσεις, περιλαμβάνει επίσης πολλά κίνητρα.

Ο πλανήτης μας διαθέτει φανταστικές τεχνολογίες, επαρκή δωρεάν εργασία και χρήματα σε αφθονία. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Μπορεί όμως να συμβεί αρκετά γρήγορα;

Γνωρίζουμε από την ιστορία υπέροχα παραδείγματα για το πώς οι άνθρωποι κατάφεραν να αλλάξουν εντελώς μέσα σε ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αν όντως πρέπει να γίνει, αν όλοι δουλέψουν, μπορούμε να κάνουμε μια αποφασιστική αλλαγή στην οικονομία μας μέσα σε πέντε χρόνια.

Βιογραφικό

Ο Carsten Gerhardt είναι συνεργάτης της Kearney Germany υπεύθυνος για θέματα αειφορίας και κυκλικής οικονομίας. Ο Gerhardt σπούδασε φυσική, μαθηματικά και αγγλικά στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και πήρε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική στερεάς κατάστασης. Εκτός από τη δουλειά του ως σύμβουλος διαχείρισης, είναι επίσης ο δημιουργός του Κινήματος Wuppertal και της Circul.

*Τις τελευταίες δεκαετίες, αμέτρητες πρωτοβουλίες γύρω από το πράσινο έχουν γίνει. Ο πλανήτης μας διαθέτει φανταστικές τεχνολογίες, επαρκή δωρεάν εργασία και χρήματα σε αφθονία. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Πηγή: aluminiumtoday.com

Απάντηση