BP: Ο κόσμος της ενέργειας μέχρι το 2040

BP ενέργεια

Το ενεργειακό τοπίο που προβλέπουν οι ίδιοι ότι θα επικρατήσει παγκοσμίως το 2040 ήταν το κεντρικό θέμα στην καθιερωμένη ετήσια παρουσίαση της BP.

Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος (Head of Global Macro) William Zimmern στην βρετανική πρεσβεία, παρουσία της πρέσβεως κυρίας Κέιτ Σμιθ.

Ανανεώσιμες Πηγές, Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο θα έχουν ισορροπημένη κατανομή στο μείγμα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς το 2040 σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν.

Το ΑΕΠ μέχρι το 2040 θα διπλασιαστεί με καταλύτες τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες και περισσότεροι από 2,5 δις άνθρωποι θα αναβαθμιστούν από τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Σε 22 χρόνια από τώρα εκτιμάται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φτάσει τους 9,2 δις ανθρώπους έχοντας αυξηθεί κατά 1,7 δις.

Οι χώρες που θα παρουσιάσουν μεγάλη αύξηση στην ζήτηση ενέργειας θα είναι η Κίνα και η Ινδία και θα καλύψουν το ήμισυ της συνολικής αύξησης. Η δυναμική αύξησης της Ινδίας είναι 2,5 φορές υψηλότερη από αυτήν της Κίνας.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγων αφού θα φτάσουν τα 190 εκατ το 2035 και θα ανέλθουν στα 320 εκατ το 2040.

Ηγετικό ρόλο οι ΑΠΕ

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναμένεται σύμφωνα με την BP να είναι ο πιο δυναμικός κλάδος με συμμετοχή κατά 40% στην αύξηση της πρωτογενούς ενέργειας. Ισχυρή προοπτική παρουσιάζει η ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, όπου το κόστος παραγωγής πέφτει ταχύτερα με τον κλάδο να αναμένεται δυναμικά ανταγωνιστικός από την επόμενη δεκαετία. Ινδία και Κίνα έχουν πάρει πρωτοβουλίες αναπτύσσοντας τέτοια projects.

Οι εκπομπές διοξειδίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 10% μέχρι το 2010, έναντι 55% τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και τα αντικίνητρα με την άνοδο των τιμών των CO2 λειτουργούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Η κορύφωση μπορεί να γίνει μετά το 2020 και μέχρι το 2030 και στην συνέχεια να έχουμε μείωση των εκπομπών, αν οι προσαρμογές στην καθαρή ενέργεια εξελιχθούν γρήγορα.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο W. Zimmern, ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός αυτή τη στιγμή για τα νέα project που αναπτύσσει, κάνει τον προϋπολογισμό του με πρόβλεψη τιμής ρύπων στα 40 δολάρια ο τόνος (34,2 Ευρώ). Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η πρόβλεψη του επικεφαλής οικονομολόγου της BP κάνει λόγο για τιμές στα 200 δολάρια ο τόνος…

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η φετινή άνοδος του κόστους των ρύπων από τα 5 ευρώ ο τόνος στα 25 ευρώ ο τόνος, είναι διατηρήσιμη καθώς προήλθε από την αποτελεσματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO2. Οι τιμές δε θα επιστρέψουν στα 5 ευρώ, πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη πολιτική που αποδίδει, ανέφερε ο κ. Zimmern.

Η αναβάθμιση του φυσικού αερίου

Η χρήση του φυσικού αερίου ανεβαίνει ισχυρά υποστηριζόμενη από ισχυρή ζήτηση και την συνεχόμενη ανάπτυξη του LNG παγκοσμίως. Η ανάπτυξη της βιομηχανοποίησης, η ζήτηση της ηλεκτρική ενέργειας σε Ασία και Αφρική και στροφή από τον άνθρακα στην Κίνα καθώς και προσφορά χαμηλού κόστους σε Μέση Ανατολή και Νότια Αμερική είναι από τους βασικούς παράγοντες για την ανοδική πορεία του καυσίμου.

HΠΑ, Ιράν και Ιράκ θα έχουν περισσότερο από το 50% της αύξησης της παραγωγής, αλλά μέχρι το 2040 οι ΗΠΑ θα έχουν το 25% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου. Αυτό δικαιολογεί και την στρατηγική που εφαρμόζουν τώρα σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η παραγωγή LNG θα αναπτυχθεί κατά 40% και 100% σε χρονικό ορίζοντα 20ετίας.

Aν οι πολιτικές για στροφή στο αέριο από τον άνθρακα που θα υιοθετηθούν είναι ασθενέστερες, τότε η ανάπτυξη για το αέριο θα είναι πιο αργή και θα περιοριστεί στο 1,1% σε ετήσια βάση από 1,6%.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου ανήλθε στην Ευρώπη στα 531,7 δις κυβικά μέτρα το 2017, στις ΗΠΑ 739,5 δις και στο σύνολο 3670,4 δις. Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο και Ανανεώσιμες θα έχουν περίπου τα ίδια μερίδια στην Ευρώπη το 2040, ενώ θα έχει σχεδόν μηδενιστεί η κατανάλωση άνθρακα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το μείγμα αναμένεται ισορροπημένο μελλοντικά και προς το 2040 με το φυσικό αέριο με μέση αύξηση 1,4% σε ετήσια βάση να ισορροπεί με το πετρέλαιο με μέση αύξηση 0,5%, καθώς ο άνθρακας μένει στάσιμος και πέφτει στο 21% στην παγκόσμια αγορά, το μικρότερο μερίδιο από την βιομηχανική επανάσταση.

* Για την πετρελαϊκή βιομηχανία, η έκθεση εκτιμά ότι ακόμη και με το πιο φιλόδοξο σενάριο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, θα χρειαστεί να γίνουν σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια.

* Η πυρηνική ενέργεια και τα υδροηλεκτρικά θα κινηθούν με αργότερους ρυθμούς. Τα πυρηνικά βασικά θα αυξηθούν από την Κίνα (90%) με ρυθμό 59 TWh ετησίως. Η τελευταία θα αυξήσει τα μειδιά της στην παγκόσμια αγορά (20%) μετά το 2035.

Πηγή: energyin.gr

Απάντηση