Αυτός είναι ο πιο ψηλός ουρανοξύστης του Πεκίνου

ουρανοξύστης

Ο ουρανοξύστης με τους 109 ορόφους που είναι ορατός ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία της πόλης.


Ο πύργος CITIC, ο οποίος έχει ύψος 528 μέτρα και έχει σχεδιαστεί από την Αμερικανική εταιρία Kohn Pedersen Fox, είναι ο πιο ψηλός ουρανοξύστης στο Πεκίνο, ο τέταρτος ψηλότερος στην Κίνα και ο όγδοος στον κόσμο.

Ο ουρανοξύστης αυτός, που είναι ευρέως γνωστός ως China Zun, έχει 109 ορόφους και είναι ορατός από κάθε γωνιά της πόλης χάρη στο ύψος του.

Φωτο: HG Esch

O Robert Whitlock, υπεύθυνος σχεδιασμού στην εταιρία Kohn Pedersen Fox (KPX) ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «προσεγγίσαμε το συγκεκριμένο κτίριο σαν μια δημόσια οντότητα, ενώ παράλληλα το οραματιστήκαμε ως μια αναπαράσταση της ιστορίας και των ανθρώπων της πόλης».

Ο ουρανοξύστης, ο οποίος έχει βασιστεί σαν ιδέα στο αρχιτεκτονικό στούντιο Farrells, βρίσκεται κοντά στην κεντρική βιομηχανική περιοχή του Πεκίνου.

Φωτο: HG Esch

Ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος ώστε να λειτουργεί σαν μια μορφή «ορατής άγκυρας» ακόμη και από το πιο βόρειο τμήμα της πόλης.

Στόχος της εταιρίας KPF ήταν να δημιουργήσει ένα κτίριο που να αποπνέει αρμονία και να συνδυάζεται με το ιστορικό κεφάλαιο της πόλης, παραδίδοντας έτσι μαθήματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

ουρανοξύστης
Φωτο: HG Esch

Σύμφωνα με την εταιρία, το σχήμα του ουρανοξύστη είναι βασισμένο στο zun – ένα είδος χάλκινου ή κεραμικού αγγείου που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χάλκινη εποχή.

Η πύργος είναι μεγαλύτερος σε μήκος στη βάση και στην κορυφή του, συγκριτικά με τη μέση δίνοντας έτσι μια αίσθηση λεπτότητας και κομψότητας.

ουρανοξύστης
Φωτο: HG Esch

Εκτός αυτού, τα πατώματά του είναι τετράγωνα με κυκλικές γωνίες. Συγχρόνως, λόγω του ότι το πλάτος του δεν είναι το ίδιο από τη βάση μέχρι την κορυφή, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το πλάτος του πατώματος στη βάση είναι 78 μέτρα, στην κορυφή 69 μέτρα, ενώ το πλάτος του μικρότερου ορόφου φτάνει μόλις τα 58 μέτρα.

ουρανοξύστης
Φωτο: HG Esch

Στον πύργο στεγάζονται μεταξύ άλλων τα γραφεία του CITIC Group και της CITIC Bank, ενώ ασφαλώς υπάρχει και χώρος για άλλα γραφεία.

«Άλλωστε, αυτό που χαρακτηρίζει και ορίζει τον πύργο CITIC είναι ο συγχρονισμός του με το τριγύρω τοπίο, ενώ επί της ουσίας ο σχεδιασμός του είναι αρκετά απλός», καταλήγει ο Whitlock.

ουρανοξύστης
Φωτο: HG Esch

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση