Avlakia House: Ένα ιδιαίτερο σπίτι στην Αντίπαρο

Avlakia-House

Σε ένα τοπίο με ιδιαίτερη βλάστηση και ανάμεσα σε δύο ρεματιές δεσπόζει η κατοικία «Avlakia House» στο Κυκλαδίτικο νησί της Αντιπάρου.


Η εντυπωσιακή κατοικία Avlakia House στην Αντίπαρο σχεδιάστηκε από τους Architecture Research Practice και απολαμβάνει την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο που της χαρίζει το προνομιακό της σημείο. Ποια είναι αυτή; Εχει θέα 180º προς το Αιγαίο και τα γειτονικά νησιά της Σίφνου και της Σερίφου.

Με μια πρώτη ματιά, αυτό που παρατηρεί κανείς στο Avlakia House είναι ένα διώροφο λευκό κτίριο που στέκεται, σαν ναός και είναι εκτεθειμένος στους ισχυρότερους ανέμους του Βορρά.

Το σχήμα της κατοικίας, που μοιάζει με γλυπτό, προσδιορίζεται από την πρόθεσή του αρχιτεκτονικού γραφείου Architecture Research Practice να διατηρήσουν την άμεση τοπογραφία και το ευρύτερο τοπίο του κυκλαδίτικου αρχιπελάγους. «Οι αποφάσεις περί της αποκάλυψης ή μη χώρων (και κατ’ επέκταση όγκων) είναι μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ της ανθρώπινης εμπειρίας, και της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής βιωσιμότητας», υπογραμμίζει στο iefimerida η Αργυρώ Πουλιόβαλη, μία από τις επικεφαλείς αρχιτέκτονες του γραφείου Architecture Research Practice.

Και συμπληρώνει: «Η επέμβαση ξεπροβάλλει από το τοπίο με τη μορφή ενός αναλημματικού πέτρινου τοίχου. Ένας λευκός όγκος με μνημειώδη παρουσία εδράζεται επάνω του. Η μνημειακότητα αυτή επιτυγχάνεται με μια σειρά μορφολογικών χειρισμών (κλίσεις, κλίμακα, αναλογίες, συμμετρία, επανάληψη ανοιγμάτων) που λαμβάνουν υπόψιν τον προσανατολισμό της τοποθεσίας και μετατρέπουν ένα λευκό κύβο σε ένα γλυπτικό κτίριο, έναν σύγχρονο κυκλαδίτικο ναό».

Η κατοικία μοιάζει να αναδύεται μέσα από το τοπίο. Με το λευκό χρώμα να κυριαρχεί, ο πρώτος χώρος φιλοξενεί ένα φωτεινό σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία και βεράντα, η οποία οδηγεί σε μια ονειρική πισίνα.

Avlakia-House-Αντίπαρος
Η κατοικία «Avlakia House» βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεματιές

Αντιθέτως, το δεύτερο μέρος του Avlakia House είναι υπόσκαφοι πέτρινοι όγκοι οι οποίοι φιλοξενούν τα υπνοδωμάτια και αναπτύσσονται γύρω από μια αυλή, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν προς τη θέα. Το αμφιθέατρο επιτελεί ένα μοναδικό σκοπό, να αφουγκραστεί κανείς το τοπίο. Ο υπόσκαφος ξενώνας παίρνει τη μορφή ενός αναλημματικού πέτρινου τοίχου.

Επηρεασμένο τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις σύγχρονες πηγές, η κατοικία αυτή είναι εμπνευσμένη και τιμά την τοπική οικοδομική παράδοση οργανώνοντας τους χώρους σε νέες σύγχρονες μορφές.

Avlakia-House-Αντίπαρος
Είναι υποψήφιο στον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής που διοργανώνει κάθε χρόνο το Archdaily

Ετσι η αρχιτεκτονική συνδέεται με την τοπική οικονομία. Οπως σημειώνει το αρχιτεκτονικό γραφείο «Η προμήθεια τοπικών υλικών, η συνεργασία με τοπικά συνεργεία και η αναζωογόνηση παραδοσιακών τεχνικών συμβάλλουν στην πολιτιστική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τοπίου. Η φυσική σκίαση, ο διαμπερής αερισμός, η αποφυγή θερμικών γεφυρών και η μεγιστοποίηση της ηλιακής ενέργειας για νερό και θέρμανση μειώνουν επίσης τη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Τα φυτεμένα δώματα και οι αυλές απαλλάσσουν τους χώρους από την ανάγκη για ισχυρά συστήματα ψύξης».

Avlakia-House-Αντίπαρος

Το Avlakia House υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου κτιρίου 2021
Αξίζει να σημειωθεί πως το Avlakia House είναι υποψήφιο για μια πολύ μεγάλη διάκριση. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη παγκοσμίως ιστοσελίδα αρχιτεκτονικής ArchDaily διοργανώνει και φέτος, τον παγκόσμιο διαγωνισμό για το Βραβείο Καλύτερου Κτιρίου του 2021.

Avlakia-House-Αντίπαρος
Πολύ εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό της κατοικίας

Ανάμεσα στα υποψήφια κτίρια από πολλές χώρες του πλανήτη, βρίσκεται το έργο Avlakia House, στην κατηγορία House. Ο εν λόγω μάλιστα διαγωνισμός «τρέχει» και μπορείτε να το ψηφίσετε ΕΔΩ έως τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να αναδειχθεί ως το καλύτερο κτίριο για το 2021.

Avlakia-House-Αντίπαρος
Έχει θέα 180º προς το Αιγαίο και τα γειτονικά νησιά της Σίφνου και της Σερίφου

Δείτε φωτογραφίες από την ονειρεμένη κατοικία στην Αντίπαρο:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Αρχιτεκτονική Μελέτη:ARP – Architecture Research Practice
Ομάδα μελέτης:Αργυρώ Πουλιόβαλη, Εύα Αλμπερίνη, Νόρα Δεληδήμου, Μαριλένα Σταυρακάκη, Σοφία Ξανθάκου
Στατική Μελέτη:Erisma
Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη:PG Kamarinos Consulting Engineers
Αρχιτεκτονική τοπίου:Doxiadis plus
Development & Construction:Oliaros SA
Αρχιτεκτονική Φωτογραφία:Εριέττα Αττάλη

Πηγή: iefimerida.gr

Απάντηση