Αντιστέκεται σθεναρά η οικοδομή στην πανδημία του κορονοϊού. Ανακατασκευές παλαιών μικρών διαμερισμάτων και έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» δίνουν ώθηση στον κλάδο και τον συντηρούν εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που προκαλεί διάχυτη αβεβαιότητα και ανασφάλεια.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου λέει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στασιμότητα, καθώς πάντοτε ο Αύγουστος είναι νεκρός μήνας για την οικοδομή.
Εντούτοις, η ανακατασκευή παλαιών διαμερισμάτων για μίσθωση συνεχίζεται σε πολλές περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος όπως στο κέντρο του Βόλου, τους Αγ. Αναργύρους και τη Νεάπολη, δίνοντας δουλειά στους κατασκευαστές και τα συναφή επαγγέλματα με την οικοδομή.
«Στα νεόδμητα διαμερίσματα υπάρχει ένα φρένο, καθώς υπάρχει μία αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και πιστεύουμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε σαφή εικόνα και γι’ αυτόν τον τομέα», λέει ο κ. Παπαγεωργίου.
Παρά τον οικονομικό αντίκτυπο του νέου κορονοϊού, η οικοδομή φαίνεται ότι διατηρεί τον περσινό βηματισμό της καθώς παράλληλα τη «σηκώνει» και η «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
«Αυτή τη στιγμή τρέχουν οι εργολαβίες του περσινού προγράμματος που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019.
Γίνονται θερμομονώσεις στο κέλυφος κτιρίων, μονώσεις ταρατσών, κουφώματα, τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων και κλιματισμού», λέει ο ίδιος.
Στον κλάδο υπάρχει αναμονή όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα που θα παρθούν για την πανδημία σε ό, τι αφορά στις νέες κατασκευές, όπου εξυπακούεται ότι υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και τα πάντα έχουν παγώσει.
«Περιμένουμε να αποκατασταθεί η σταθερότητα. Να γνωρίζει ο κόσμος αν θα υπάρξει ένα καινούργιο lock down για να μη φοβάται να επενδύσει στα ακίνητα», τονίζει ο ίδιος.
Η υγειονομική κρίση πέτυχε την οικοδομή σε μία χρονική στιγμή, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κατέγραφε ανοδική πορεία και υπήρχαν ελπίδες για περαιτέρω ανάπτυξη. Η οικοδομή δίνει δραστηριότητα σε πάνω από 150 επαγγέλματα. Η καραντίνα παρέλυσε τον κλάδο, όμως φαίνεται ότι αρχίζει να ξαναβρίσκει τον βηματισμό του. Ο κορονοϊός δεν προκάλεσε μεγάλη ζημία ή τουλάχιστον δεν τα έχει καταφέρει ακόμη.
*ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ
Πηγή: taxydromos.gr