Ασημίνα Τζίκα: Στρατηγική επένδυση οι νέες προηγμένες εγκαταστάσεις της Elvial στον Ασπρόπυργο

Ασημίνα Τζίκα: Στρατηγική επένδυση οι νέες προηγμένες εγκαταστάσεις της Elvial στον Ασπρόπυργο

Η Ασημίνα Τζίκα, διευθύνουσα σύμβουλος της ELVIAL, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Γιάννη Πισπιρίγκο του ηλεκτρονικού περιοδικού construction μιλά για το πώς η εταιρία αντιμετώπισε τις προκλήσεις λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, τις εξαγωγές, την υιοθέτηση της πράσινης πολιτικής, την καινοτομία, την νέα στρατηγική επένδυση στον Ασπρόπυργο, την ευελιξία που τη διακρίνει, καθώς και την αποδοτική σχέση με τους αρχιτέκτονες και γενικότερα με τον τεχνικό κόσμο.


1. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πώς τις ξεπεράσατε;

Οι προκλήσεις της τελευταίας χρονιάς ήταν μεγάλες αλλά τελικά φαίνεται να έχουν αίσιο τέλος. Ο κλάδος του αλουμινίου βγήκε ευνοημένος από τη μεγάλη υγειονομική κρίση και γενικά κατάφερε να συγκρατήσει τη χρηματοοικονομική του θέση αρκετά σταθερή στις πιέσεις της πανδημίας.

Η προηγούμενη χρονιά για εμάς ήταν όντως δύσκολη γιατί όπως όλοι μας δεν ξέραμε τι να περιμένουμε την επόμενη μέρα του lockdown. Παρόλη την ανασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρώ ότι η ELVIAL όπως και κάθε ελληνική επιχείρηση που ξεπέρασε την οικονομική κρίση του 2009 γνώριζε τον τρόπο να σταθεί για ακόμα μία φορά όρθια και να μετατρέψει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες αντιμετωπίζοντας με μεθοδική δουλειά και υπομονή κάθε νέο δεδομένο.

Με τις εξαγωγές μας το 2020 να ξεπερνούν το 75% των δραστηριοτήτων μας, το κλείσιμο των αγορών της Γαλλίας και της Ιταλίας αλλά και η καθοδική πορεία της ζήτησης από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έφερε κλυδωνισμούς και μεγάλη ανασφάλεια η οποία κράτησε μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Στο τρίμηνο όμως που ακολούθησε κατορθώσαμε κόντρα στο κλίμα που επικρατούσε να έρθουμε «year to date» στο ίδιο επίπεδο με το 2019 ενώ το τελευταίο τετράμηνο του 2020 κινηθήκαμε καθαρά ανοδικά, κλείνοντας το έτος με +4,5% σε όγκο πωλήσεων και με μία οριακή αύξηση στον κύκλο εργασιών που σημειώθηκε όμως αποκλειστικά από την πτώση της χρηματιστηριακής τιμής του αλουμινίου. Φέτος το πρώτο εξάμηνο τρέχει με +36% ανάπτυξη.

Είμαστε πλέον αισιόδοξοι τόσο για το μέλλον του κλάδου όσο και για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αλουμινίου καθώς καταγράφονται απίστευτα υψηλές «πτήσεις» ανάπτυξης οι οποίες προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν και την επόμενη 5ετία!

2. Ποια είναι η εικόνα της ELVIAL σήμερα σε επίπεδο πωλήσεων και εξαγωγών;

Ο δείκτης του οικονομικού κλίματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη παρέμεινε υψηλά τον Ιούνιο και κατέγραψε την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών.

Η επανεκκίνηση σχεδόν του συνόλου των δραστηριοτήτων της οικονομίας και η εξελισσόμενη διαδικασία εμβολιασμού, διατηρούν το θετικό κλίμα στη χώρα με προοπτικές περαιτέρω καλυτέρευσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι το αλουμίνιο πρωταγωνιστεί στις διεθνείς πωλήσεις ενισχύει τη θέση μας σημαντικά καταγράφοντας ως εταιρεία ρεκόρ πωλήσεων στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα όπου η εικόνα είναι το ίδιο θετική.

Η επιλογή μας ήταν να διεισδύσουμε σε ώριμες αγορές όπως αυτές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης δημιουργώντας εκεί μια ισχυρή βάση. Ήδη από το 2009 καταφέραμε να αυξήσουμε τον όγκο πωλήσεών μας αποδεικνύοντας ότι η ELVIAL διαθέτει υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών και μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε κάθε πρόκληση.

“ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗΣ”

Εταιρείες κολοσσοί με πολύ υψηλά standards ποιότητας μάς επιλέγουν ως έναν αξιόπιστο συνεργάτη με τεχνολογικά προηγμένη παραγωγική διαδικασία, πιστοποιημένη ποιότητα, αφοσιωμένο στην εξυπηρέτησή και την επιτυχία του κάθε έργου που αναλαμβάνουμε.

Στην ELVIAL πρωταρχικός μας στόχος είναι η διαρκής ανάπτυξη. Φροντίζουμε πάντα να θωρακίσουμε παραγωγικά και οικονομικά την εταιρεία. Επενδύουμε σε νέα καινοτόμα προϊόντα, τεχνολογία αιχμής και ανθρώπους με εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση και γι’ αυτό καταφέρνουμε σήμερα να κοιτάμε αισιόδοξα το μέλλον.

3. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η υιοθέτηση πράσινων πολιτικών;

Το αλουμίνιο είναι ένα ευέλικτο και πολυδιάστατο υλικό. Η περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείρισή του παρουσιάζει πολλές προκλήσεις: κατανάλωση φυσικών πόρων, πρώτων υλών και βοηθητικών υλικών, εκπομπές αερίων, στερεά και υγρά απόβλητα, ηχορύπανση και διαχείριση όλων αυτών.

Κατεργαζόμαστε και παράγουμε αλουμίνιο εδώ και κάποιες δεκαετίες. Έχουμε δει την περιβαλλοντική ατζέντα και το αίτημα για βιωσιμότητα να εξελίσσεται από επιστημονική υπόθεση εργασίας σε ακτιβιστικό κίνημα και τελικά σε στόχο των κυβερνήσεων που θεσμοθετείται νομοθετικά.

Για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση, έχουμε εντάξει περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές σε όλη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας μας. Έτσι η ELVIAL είναι και αποδοτική και φιλική στο περιβάλλον.

“ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΣΤΗΝ ELVIAL ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΣΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.”

Παράλληλα, διαρκώς αναβαθμίζουμε και προάγουμε τις διαδικασίες μας, ώστε να βελτιώνουμε την απόδοση σε όλα τα επίπεδα. Εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας στις διαδικασίες αυτές και επιλέγουμε προμηθευτές που είναι εξίσου αφοσιωμένοι στην περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση των πόρων τους.

Επενδύουμε σε νέο εξοπλισμό και αναβαθμίζουμε τον υπάρχοντα, ώστε να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των πόρων μας. Καινούριες πρέσες διέλασης, συστήματα inverter, ρομποτικές αποθήκες, εξοπλισμός για την ανάκτηση και ανακύκλωση, ελαχιστοποιούν τη χρήση ενέργειας και υλικών.

ασημίνα-τζίκα-στρατηγική-επένδυση-elvial

Το αλουμίνιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης βιώσιμων προϊόντων. Είναι μια λύση φιλική στο περιβάλλον και στην ELVIAL διαθέτουμε στους συνεργάτες μας την επιλογή μιας πιο αειφόρου λύσης, αυτής του αλουμινίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα το οποίο παράγεται με βιώσιμο τρόπο και το ενεργειακό του αποτύπωμα είναι κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Στην ELVIAL διαρκώς αξιολογούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας ώστε να παραμείνουμε περιβαλλοντικά υπεύθυνοι.

4. Έχετε αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις σας πως «στην ELVIAL η καινοτομία είναι πρόκληση». Τι σημαίνει για την εταιρεία η έννοια της καινοτομίας και πώς το αποδεικνύετε;

Το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον καθιστά την καινοτομία πιο σημαντική από ποτέ. Η παγκόσμια αγορά στην οποία καλούνται να δραστηριοποιηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου μας έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τον ισχυρό και μεγάλο ανταγωνισμό.

Κάθε επιχείρηση πρέπει να σχεδιάζει προσεκτικά τα βήματά της και να επιδιώκει την καινοτομία στα προϊόντα που παρουσιάζει στην αγορά, την καινοτομία στις παραγωγικές της διαδικασίες και την τεχνολογική καινοτομία ώστε να διατηρεί πάντα το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Στην εταιρεία μας σ αυτό το πλαίσιο είμαστε αφοσιωμένοι στοχεύοντας στην αέναη ανάπτυξη, αλλά πάντα φροντίζουμε να έχουμε θωρακίσει το κάθε στάδιο ανάπτυξης που έχουμε πετύχει.

Δηλαδή, ακολουθούμε τον κεντρικό σχεδιασμό για το μέλλον της ELVIAL λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, διατηρώντας έτσι την ικανότητά μας να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε σε κάθε νέα πρόκληση. Επενδύουμε συνεχώς στην ανάπτυξη νέων Αρχιτεκτονικών Συστημάτων Αλουμινίου και σε τεχνολογίες αιχμής.

Πιο πρόσφατη από αυτές η ΠΡΟΑΝΟΔΙΩΣΗ 2ΙΝ1 της ELVIAL αποτελεί την 1η στην Ελλάδα και 7η στον κόσμο, εγκατάσταση κάθετης ηλεκτροστατικής βαφής, όπου η προεπεξεργασία των προφίλ γίνεται σειριακά και ταυτόχρονα, προσφέροντας τη μοναδική μέθοδο για απόλυτη προστασία από την διάβρωση.

Παράλληλα ακολουθώντας το 3ετές επιχειρησιακό μας πλάνο δημιουργήσαμε τη νέα ιδιόκτητη βάση μας στην Αθήνα και συγκεκριμένα επί της Αττικής Οδού όπου η καινοτομία εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία.

ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ”

Οι νέες εγκαταστάσεις μας διαθέτουν το μοναδικό ρομποτικό logistic center στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους δημιουργούμε μία ολιστική και διαδραστική 360ο εμπειρία για τον επισκέπτη προσφέροντας το πρώτο experience center στον κλάδο.

5. Τι ακριβώς περιλαμβάνει η επένδυση στον Ασπρόπυργο και ποια η στρατηγική σημασία της;

Έχουμε προχωρήσει σε αυτή τη στρατηγική επένδυση επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν για πάνω από 30 χρόνια οι συνεργάτες μας. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού Κέντρου Αλουμινίου, το οποίο φιλοδοξούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και διαλόγου με το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και η σφαιρική εξυπηρέτηση των συνεργατών μας στην κεντρική, νότια και νησιωτική Ελλάδα καθώς και η επέκταση του δικτύου μας τόσο λόγω της νέας υποδομής όσο και του νέου προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου, το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη δυναμική των συνεργατών μας εξασφαλίζοντας υψηλή προστιθέμενη αξία.

6. Οι νέες εγκαταστάσεις καλύπτουν 13,5 στρέμματα και βασίζονται σε τρεις πυλώνες.

  1. Στη ρομποτική αποθήκευση και διακίνηση των προϊόντων μας για την άμεση και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των παραγγελιών των συνεργατών μας.
  2. Στη λειτουργία του experience center, που περιλαμβάνει επιλεγμένα εκθέματα και virtual reality room, όπου οι συνεργάτες μας μαζί με τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, μπορούν να πλοηγηθούν σε διαφορετικούς χώρους, αλλάζοντας τυπολογίες και διαστάσεις.
  3. Με αυτό το δυναμικό εργαλείο και τα ειδικά VR γυαλιά θα μπορούν να οπτικοποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα, να συγκρίνουν και τελικά να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει.

Σε cool χώρους ενημέρωσης και εκπαίδευσης των άμεσων και έμμεσων συνεργατών μας.

7. Πώς οικοδομήσατε μια τόσο αποδοτική σχέση με τους αρχιτέκτονες και τον υπόλοιπο τεχνικό κόσμο;

Παράλληλα με το Showroom στην Αττική και με αυτό των εγκαταστάσεών μας στην έδρα της εταιρείας έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο τμήμα επικοινωνίας και ενημέρωσης των αρχιτεκτονικών γραφείων, των τεχνικών εταιρειών και επενδυτών του κατασκευαστικού κλάδου.

ασημίνα-τζίκα-στρατηγική-επένδυση-elvial

Θέλουμε να βρεθούμε κοντά στους αρχιτέκτονες και να αναπτύξουμε μία ουσιαστική σχέση. Είναι οι άνθρωποι που ορίζουν τις νέες τάσεις και παρουσιάζουν νέες δημιουργικές προκλήσεις τις οποίες θα προσπαθούμε συνεχώς να μετουσιώσουμε σε προϊόντα τα οποία καλύπτουν τις απαιτήσεις του σύγχρονου σχεδιασμού.

Η ELVIAL με ένα πολυάριθμο τμήμα R&D και εξειδικευμένο προσωπικό έμπειρων μηχανικών και θέλοντας να ενισχύσει με τις λύσεις της το δημιουργικό αρχιτεκτονικό όραμα αναπτύσσει αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμίνιου που στόχο έχουν να απλοποιήσουν τη ζωή στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν εκτός από υψηλό design, ζώνες κατοικιών με εξαιρετικές επιδόσεις σε θερμομόνωση, ηχομόνωση, ασφάλεια και αισθητική υπεροχή.

8. Πώς καταφέρνει μια εταιρεία με τόσο μεγάλο μέγεθος, δεδομένων των εξαγωγών σας, να παραμένει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ιδιαίτερες συνθήκες;

Ευελιξία για εμάς στην ELVIAL σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα και να προσαρμόζεσαι γρήγορα στις νέες συνθήκες. Nα προσαρμόζεις το επιχειρηματικό σου μοντέλο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείς να ανταπεξέλθεις με επιτυχία στις απαιτήσεις της συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς.

Είναι πολύ σημαντικό, ο επιχειρηματίας να μπορεί να προβλέπει τις εξελίξεις, είτε αυτές αφορούν ευκαιρίες, είτε αφορούν ενδεχόμενους κινδύνους. Το μοντέλο ευελιξίας έχει φυσικά να κάνει και με την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού και το επίπεδο εξειδίκευσης, την οργάνωση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής.

ΣΤΗΝ ELVIAL ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΕ ΝΕΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΙΧΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

Τέλος ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για ένα διαχρονικό αποτέλεσμα αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δεν είναι πλέον απλά μια πρόκληση, αλλά αναγκαιότητα, αν θέλουμε η επιχείρησή μας να παραμείνει ανταγωνιστική και ευέλικτη τώρα αλλά και στο μέλλον.

9. Είστε γυναίκα που κατέχει διευθυντική θέση σε μια εταιρεία-leader του τεχνικού κόσμου. Ποια συμβουλή θα δίνατε σε άλλες γυναίκες που θέλουν να διεκδικήσουν περισσότερα καθήκοντα και να διακριθούν σε έναν «ανδροκρατούμενο» τομέα;

Η επιχειρηματικότητα οφείλει να διακρίνει και να αξιοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες και το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού πέρα από φύλο, φυλή και ιδιαιτερότητες. Η συμβουλή μου σε όλες τις γυναίκες είναι η αγάπη και η πλήρης αφοσίωση σε αυτό που κάνουν.

Να υπάρχει η ισχυρή θέληση να γίνονται συνεχώς καλύτερες έχοντας βέβαια κάποιες φορές την τύχη να έχουν ανθρώπους άξιους να συμπορευτούν μαζί τους!

Απάντηση