Αργύρης Καρράς: «Rebound στην αγορά αλουμινίου από το β’ εξάμηνο του 2021» στο ΟΙΚΟΔΟΜΗ Expo NEWS

Καρράς

Ο επικεφαλής της ALUMINCO, Αργύρης Καρράς, μιλά για τις προοπτικές και τις νέες τάσεις της αγοράς αλουμινίου, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», αλλά και για τα προβλήματα του κλάδου.


Οι πρώτοι μήνες της πανδημίας προκάλεσαν ένα ισχυρό οικονομικό σοκ ωστόσο η σταδιακή άρση των μέτρων, ο εσωτερικός και ο εισερχόμενος τουρισμός, η ανθεκτικότητα των εξαγωγών και η τάση για άμεση υλοποίηση έργων που ήταν σε εξέλιξη έδωσαν σημαντική ώθηση κατά το δεύτερο μισό του έτους, τονίζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ALUMINCO Αργύρης Καρράς. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι παρά τις αβεβαιότητες, τα εμβόλια, η διάθεση των επενδυτών για υλοποίηση μεγάλων έργων, το άνοιγμα του εισερχόμενου τουρισμού καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ, αναμένεται να δώσουν ένα δεύτερο μισό του έτους με σημαντικά θετικό πρόσημο.

Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ, ο κ. Καρράς σημειώνει ότι στόχος πρέπει είναι να πραγματοποιηθούν περισσότερες ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων ενώ καλεί την Πολιτεία να δείξει σαφή προτίμηση προς το αλουμίνιο, που αποτελεί «εθνικό προϊόν» και «πράσινο» μέταλλο, έναντι του συνθετικού κουφώματος.

Ο κ. Καρράς υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση της ALUMINCO και στο πλαίσιο αυτό τα συστήματα αλουμινίου της εταιρείας σχεδιάζονται ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις διεθνών πιστοποιήσεων LEED και WELL. Ο ίδιος αναφέρεται στη νέα συλλογή από premium συστήματα αλουμινίου που ετοιμάζεται να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην επιτυχημένη προϊοντική ιστορία της ALUMINCO.

Επίσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMINCO παρουσιάζει την πρωτοβουλία «A Planet to love» που αποτελεί τον οδικό χάρτη της εταιρείας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τέλος ο κ. Καρράς αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της βιομηχανίας αλουμινίου, που αποτελείται από 3 χιλιάδες μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις απασχολώντας 30 χιλιάδες άτομα και εμφανίζει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δις €.

Πως διαμορφώθηκε το 2020 η πορεία της αγοράς αλουμινίου; Ποιες ήταν οι κυριότερες αγορές από τις οποίες προήλθε η ζήτηση πέρυσι; Πως επηρέασε η πανδημία τον κλάδο; Ποια ήταν η θέση της Aluminco στην ελληνική αγορά;

To 2020 ήρθε για να αφήσει το αρνητικό αποτύπωμά του στις οικονομίες των χωρών, στην παραγωγική δραστηριότητα των εταιρειών και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αναμφίβολα, λοιπόν, θα μείνει στην ιστορία, ως μία χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία, «γονατίζοντας» τον πλανήτη σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα δεκαετία. Οι επιπτώσεις της κρίσης σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι πρωτόγνωρες ενώ και οι αναπτυξιακές προοπτικές της επόμενης µέρας άγνωστες.

Ιδιαίτερα για την ελληνική οικονομία που μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την δεκαετή κρίση, η βαθύτατη ύφεση από τα συνεχή lockdown της πανδημίας επηρέασε και θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τους βασικότερους μακροοικονομικούς δείκτες όπως επίπεδο απασχόλησης, πληθωρισμός, κατανάλωση και επενδύσεις.

ALUMINCO

Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, η ALUMINCO ανταποκρίθηκε άμεσα, και αποτελεσματικά, πρωτίστως, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας και εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής για τους ανθρώπους μας και για την λειτουργία των εγκαταστάσεων μας. Παράλληλα οι σύγχρονες υποδομές μας και οι σημαντικές επενδύσεις μας κατά τα προηγούμενα έτη, διασφαλίζουν την επιχειρηματική μας συνέχεια.

Η συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων και η διατήρηση στενής επαφής με πελάτες, προμηθευτές και ρυθμιστικές αρχές αποτέλεσε βασική μας αρχή και επιδίωξη. Στον απόηχο της πανδημίας, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την περσινή περίοδο, αναθεωρήθηκε σε χρόνο αλλά και πεδίο εφαρμογής, διατηρώντας παράλληλα τα ταμειακά μας διαθέσιμα, ως δικλείδα ασφαλείας στην αυξανόμενη αβεβαιότητα.

Στο 12μηνο του 2020, οι πρώτοι μήνες της πανδημίας Μάρτιος-Απρίλιος-Μάϊος προκάλεσαν ένα ισχυρό οικονομικό σοκ. Ο κλάδος λειτούργησε σε ένα ιστορικά πρωτοφανές υφεσιακό περιβάλλον με καθολική πτώση της ζήτησης, χωρίς να είναι σαφής ο χρονικός ορίζοντας αυτής της διαταραχής, αλλά και το μέγεθος της ύφεσης. Η περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα άσκησε πολύ δυνατές πιέσεις με τα έσοδα να συρρικνώνονται σημαντικά σε σχέση με το 2019, ωστόσο, η σταδιακή άρση των μέτρων, ο εσωτερικός αλλά και εισερχόμενος τουρισμός, η ανθεκτικότητα των εξαγωγών και η τάση για άμεση υλοποίηση έργων που ήταν σε εξέλιξη, έδωσε ένα σημαντικό push στο δεύτερο μισό του έτους, εξομαλύνοντας σημαντικά την αρνητική επίδραση του ιδιαίτερου πρώτου εξαμήνου στα μεγέθη του κλάδου.

Η σφοδρότητα του πλήγματος που δέχτηκε η Βιομηχανία αλλά και ειδικότερα ο κλάδος αλουμινίου, αφενός μεν αποτυπώθηκε με μονοψήφια πτώση στις ετήσιες επιδόσεις της εταιρείας, αφετέρου δε, αποτελεί σημαντική απώλεια στην θετική πορεία και στα αποτελέσματα της ALUMINCO τα τελευταία χρόνια.

Ποιες είναι οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά; Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η ζήτηση;

Η αναπτυξιακή ώθηση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, μετά την πανδημική κρίση. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει από μόνο του. Χρειάζεται μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική και νομισματική παρέμβαση παγκοσμίως, για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία,

Οπότε οι όποιες προβλέψεις είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένες, διότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ως προς το χρονοδιάγραμμα για ανάκαμψη της οικονομίας. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, έγκειται στην πρόβλεψη για µερική ανάκαμψη και καθυστέρηση επιστροφής σε θετικές επιδόσεις.

Είμαι από τη φύση μου όμως αισιόδοξος και θέλω να πιστεύω ότι η οικονομική ανάκαμψη που θα φέρουν τα εμβόλια, η υψηλή διάθεση των επενδυτών για υλοποίηση μεγάλων έργων όπως η ανάπτυξη στο Ελληνικό, το άνοιγμα του εισερχομένου τουρισμού καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ θα μας δώσουν ένα δεύτερο μισό του έτους με σημαντικά θετικό πρόσημο, θα υπάρξει μία αναπήδηση, που όμως δεν θα καταφέρει να αντισταθμίσει τη πτώση του 2020.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αγορές, οι οποίες και αποδείχθηκαν ανθεκτικές στην πανδημία, αναμένεται να συνεχίσουν στον δρόμο της ανόδου, με τις ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών που δραστηριοποιούνται.

Από την άλλη, η πανδημία του COVID-19 είναι πιθανόν να αλλάξει μόνιμα τις καταναλωτικές συμπεριφορές με προτεραιότητα στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και έντονη στροφή των καταναλωτών στην «Ηθική κατανάλωση», με τα βιομηχανικά προϊόντα να επηρεάζονται λιγότερο από τις υπηρεσίες.

Συμπερασματικά, σε κάθε μεγάλη και απότομη αλλαγή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, αλλάζει και ο τρόπος που κινούνται μετά. Η μείωση στο διαθέσιμο εισόδημα μεταβάλλει τις καταναλωτικές συνήθειες τόσο ως προς το είδος των αγορών όσο και ως προς τον τρόπο που αυτές πραγματοποιούνται.

Η αγορά την επόμενη μέρα θα προσαρμοστεί στις νέες τάσεις, μεταξύ των οποίων, είναι η προτεραιότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες που πληρούν τα κριτήρια της υγιεινής και της ευκολίας στην πρόσβαση, η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών, η στροφή προς τα ελληνικά προϊόντα, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας,

Ποιος ο ρόλος του προγράμματος εξοικονομώ; Τι προσδοκίες καλλιεργεί;

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ και βασική συνιστώσα της στρατηγικής της κυβέρνησης για την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων.

Ο κτηριακός τομέας έχει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας λόγω του ότι η πλειοψηφία του κτηριακού αποθέματος έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Για την προώθηση των πολιτικών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα κτήρια τρέχουν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ και χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να αποφέρουν άμεσα ενεργειακά και άλλα οφέλη σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ενώ συμβάλλουν καθοριστικά στη σταδιακή μετάβαση σε ένα πιο αποδοτικό και φιλικότερο προς το περιβάλλον εθνικό σύστημα ενέργειας.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αποτελεί ένα αυτόνομο, συνεχές, ολοκληρωμένο πλαίσιο ενίσχυσης της ενεργειακής εξοικονόμησης των κατοικιών, με διευρυμένες επιλέξιμες παρεμβάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός κύματος επενδύσεων στα ελληνικά νοικοκυριά για την ποιοτική αναβάθμιση τουλάχιστον 60.000 κατοικιών ετησίως έως το 2030, το οποίο θα οδηγήσει στη ριζική ανανέωση του γερασμένου και ενεργοβόρου κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας.

Ειδικότερα για τον κατασκευαστικό κλάδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προγράμματα επιδότησης ενεργειακής αναβάθμισης όπως το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» δίνουν σημαντική ώθηση, τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση, δημιουργώντας παράλληλα υψηλά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη προς τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο κλάδος αλουμινίου δε έχει ίσως τις σημαντικότερες ωφέλειες με δεδομένο ότι στα μέχρι σήμερα προγράμματα των προηγούμενων «εξοικονομώ», το 80% περίπου των κονδυλίων αφορούσαν τις αντικαταστάσεις κουφωμάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού αλλά και από τον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκύπτει ότι εντός του 2021 θα υλοποιηθεί το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους η εφαρμογή του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου.

Μεγάλη ευκαιρία

Ποια καλύτερη ευκαιρία υπάρχει, όταν θα γίνουν τουλάχιστον 500 χιλιάδες ενεργειακές ανακαινίσεις τα επόμενα 10 χρόνια σε όλη τη χώρα; Και όχι μόνο καλύτερη αλλά μοναδική αφού μπορούμε να θωρακίσουμε τα παλαιότερα κτίρια μας, να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά και να προετοιμαστούμε για κρίσιμα γεγονότα όπως οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πιστεύω δε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερες αναβαθμίσεις και αυτός πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος μας. Η Ευρώπη έχει ανοίξει το δρόμο στις εθνικές κυβερνήσεις να πάρουν επιπλέον μέτρα, με περισσότερους πόρους και καλύτερα αποτελέσματα. Είτε με ευρωπαϊκούς πόρους είτε μέσω φορολογικών κινήτρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Προσωπικά, θα ήθελα, σε επόμενα προγράμματα, τη σαφή προτίμηση της πολιτείας στο αλουμίνιο έναντι του συνθετικού κουφώματος. Γιατί το αλουμίνιο είναι το «εθνικό» μας προϊόν αλλά και το «πράσινο» μέταλλο του μέλλοντος, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστα, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις τεχνολογικές αλλά και τις οικολογικές απαιτήσεις. Γιατί τα κουφώματα αλουμινίου συμβάλλουν στην πράσινη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος που είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα εθνικά σχέδια δράσης για την επόμενη μέρα και στρατηγικός πυλώνας της Aluminco υπό την πράσινη πρωτοβουλία “A planet to love”.

Ποιες είναι οι τάσεις σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της αγοράς αλουμινίου; Ποια είναι τα νέα καινοτόμα προϊόντα της Aluminco και τι προσφέρουν στην αγορά και τον καταναλωτή;

Τα παγκόσμια megatrends όπως η αύξηση της αστικοποίησης, η συγχώνευση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής και η αυξανόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση καθορίζουν το μέλλον της κατασκευαστικής βιομηχανίας και κατ’ επέκταση των προϊόντων της αγοράς αλουμινίου. Ο στόχος είναι η βιώσιμη αρχιτεκτονική που να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικο-πολιτιστικές πτυχές στον ίδιο βαθμό με τις οικονομικές και οικολογικές ιδιότητες, με στόχο να φέρει τους ανθρώπους, το χώρο και το περιβάλλον σε αρμονία.

Βασικό ρόλο διαδραματίζουν τα κτίρια που έχουν θετική επίδραση στους χρήστες μέσω των οπτικών, θερμικών, ακουστικών, εργονομικών και υγιεινών ιδιοτήτων τους, και που πληρούν επίσης τις οικονομικές απαιτήσεις για αντοχή και εξοικονόμηση. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα κτίρια και τα δομικά προϊόντα λαμβάνονται υπόψη σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους, προκειμένου να διατηρηθούν και να ανακυκλωθούν οι πολύτιμες πρώτες ύλες μετά τη χρήση τους, μέσω μιας βέλτιστης διαδικασίας ανακύκλωσης.

Αυτό σημαίνει ότι το κάθε κτίριο, το σπίτι μας οφείλει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ιδιοκτησία. Οφείλει να προσφέρει ένα αίσθημα ευεξίας και την ελευθερία να αγκαλιάσουμε την ατομικότητά μας. Να είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Να γεμίζει με φυσικό φως και να συνδέει το εσωτερικό με το εξωτερικό περιβάλλον. Να εξασφαλίζει θερμική και ακουστική άνεση. Να προσφέρει ένα υγιές εσωτερικό κλίμα και να μας παρέχει ασφάλεια. Να είναι μια βιώσιμη λύση στο μέλλον.

Καθοριστικός ρόλος

Στην ALUMINCO, παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή μας το ζήτημα της βιωσιμότητας και στηρίζει όλες τις νέες εξελίξεις των προϊόντων μας. Κατανοούμε ότι τα κτίρια που σχεδιάζουμε τώρα και τα συστήματα αλουμίνιου του σήμερα θα καθορίσουν πώς ζουν και λειτουργούν οι μελλοντικές γενιές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να ανταποκριθούμε στα αυριανά πρότυπα σήμερα.

Όσον αφορά την αειφορία, η ALUMINCO θεωρείται πρωτοπόρος και χαιρόμαστε που πολλά από τα συστήματά αλουμίνιου μας έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη θερμική άνεση, το φυσικό φωτισμό, τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και το κέρδος που συνεπάγεται από αυτήν, καθώς και τη βελτιωμένη εργονομία, τα υψηλά επίπεδα ηχομόνωσης και ασφάλειας, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις διεθνών πιστοποιήσεων LEED και WELL όσον αφορά τον σχεδιασμό κτιρίων. Αναμένουμε ότι η ανάγκη και η ζήτηση για αυτούς τους τύπους πιστοποίησης κτιρίων θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και εργαζόμαστε εσωτερικά προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση σχετικά με αυτές αλλά και το θέμα της κυκλικότητας και πώς όλοι μας που εμπλέκονται στον κατασκευαστικό τομέα μπορούν να συμβάλουν.

Είναι ακριβώς αυτά τα βιώσιμα κτίρια που η ALUMINCO θέτει τα θεμέλια – με συστήματα που εστιάζουν στους ανθρώπους και τα οποία είναι αρμονικά με τη φύση. Σήμερα, η ALUMINCO έχει αναπτύξει και εδραιώσει εκατοντάδες προϊόντα αλουμινίου, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους, υψηλής αξίας, με πολλές καινοτομίες και ευρεσιτεχνίες, που ενσαρκώνουν τέλεια το πρωτοποριακό πνεύμα και το πάθος για καινοτομία. Η μέγιστη ασφάλεια, η υψηλή εργονομία, η δυναμική σχεδίαση, η εξαιρετική συμπεριφορά και η ανθεκτικότητα στην χρήση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν χαρίζοντας μια ξεχωριστή εμπειρία στον τελικό χρήστη. Σε κάθε σύστημα αλουμινίου ALUMINCO επιβεβαιώνεται ανεπιτήδευτα η συμβίωση της καινοτομίας, της εργονομίας, της οικολογίας και των νέων αντιλήψεων γύρω από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Αργύρης-Καρράς-Aluminco

Νέα συλλογή

Μια νέα συλλογή από premium συστήματα αλουμινίου ετοιμάζεται να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην επιτυχημένη προϊοντική ιστορία της ALUMINCO. Η νέα αυτή προϊοντική σειρά συστημάτων γεννήθηκε από την ανάγκη μας να ισορροπήσουμε την απόλυτα μοντέρνα αισθητική με τις προηγμένες τεχνολογίες και τη γνώση Aluminco.

Τα συστήματα αυτά φέρουν ανώτερα χαρακτηριστικά και αποτελούν το τέλειο εργαλείο στα χέρια του δημιουργού. Με καθαρές, minimal γραμμές και μοντέρνα αρχιτεκτονική επαναπροσδιορίζουμε τα όρια του κόσμου μας. Οι φίλοι της premium κατηγορίας θα μπορούν σύντομα να απολαύσουν μια σειρά συστημάτων αλουμινίου, που δεν μπορώ να σας αποκαλύψω το όνομα της, με πιο minimal σχεδίαση, αναβαθμισμένη ποιότητα, επιδόσεις αιχμής και πρωτοποριακό εξοπλισμό. Αρχιτεκτονικό DNA που δίνει premium λύσεις σε κάθε ανάγκη με περισσότερους από 200 συνδυασμούς. Ο χρήσιμος συνεργάτης κάθε αρχιτέκτονα.

Με απλά λόγια, όταν οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν με την νέα σειρά συστημάτων της ALUMINCO, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι λύσεις μας προσφέρουν υψηλό βαθμό ελευθερίας στη διαδικασία σχεδιασμού, να τηρούνται οι αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και ότι προσφέρονται πληθώρα τυπολογιών και συνδυασμών προς απάντηση σε κάθε τεχνική πρόκληση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν σύνδεσμο μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και να αφήσουμε το όμορφο περιβάλλον να γίνει μέρος του σπιτιού. Απρόσκοπτη μετάβαση μεταξύ μεγάλων παραθύρων και μεγάλων συρόμενων θυρών, καθώς και μεταβάσεις χωρίς βήματα, ελεύθερη δηλαδή σύνδεση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων (βεράντες) επιτυγχάνονται με την νέα premium συλλογή της ALUMINCO.

Η επιτυχία της ALUMINCO ανέκαθεν βασιζόταν στη μακροπρόθεσμη συλλογιστική και υπεύθυνη δράση. Ως εκ τούτου, η εταιρία έχει δημιουργήσει οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα σε όλη την αλυσίδα αξιών, ολοκληρωμένη προϊοντική ευθύνη και μία σαφή δέσμευση για τη διατήρηση των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της.

Στα νέα κτίρια αλλά και στις ανακαινίσεις ένα βασικό ζητούμενο είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Πως απαντά σε αυτό το ζητούμενο της αγοράς η Aluminco?

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποκτά διαρκώς αυξανόμενη σημασία. Ο στόχος για μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 32,5% έως το 2030 το αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό.

Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, κάθε οργανισμός καλείται να δράσει άμεσα, καίρια και αποτελεσματικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Aluminco έχει εκπονήσει τα τελευταία χρόνια Σχέδιο Δράσης τριών (3) σημείων για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, ηγείται δε με την εμβληματική πρωτοβουλία της, A Planet to love, που αποτελεί τον οδικό χάρτη της εταιρείας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κάτω από την επικεφαλίδα “A planet to love”, εργαζόμαστε στο ζήτημα της βιωσιμότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω καινοτομιών, περιβαλλοντικών δηλώσεων για τα προϊόντα και πράσινης παραγωγής με χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα CO2 και πιο αποτελεσματική ανακύκλωση. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει εκπαίδευση του κοινού, δράσεις με οικολογικό χρώμα και φυσικά την απόλυτη προσήλωση της εταιρίας στην ανάπτυξη ενεργειακών συστημάτων αλουμινίου με τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση στον κόσμο.

Η μακροχρόνια στρατηγική της εταιρείας θέτει σαφή στόχο μετάβασης προς ένα Αειφορικό μέλλον, ουσιαστικά όμως σχεδιάζει και παράγει, 38 και πλέον χρόνια, κορυφαία συστήματα αλουμινίου που αναβαθμίζουν τα κτίρια, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των χρηστών και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ως front runners στον κλάδο αλουμινίου, η ενεργειακή ευαισθησία στο σχεδιασμό των κτηρίων και το πρόβλημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απασχολούν καθημερινά τις σχεδιαστικές μας αντιλήψεις και προσεγγίσεις, με στόχους την ελαχιστοποίηση του ποσού της καταναλισκόμενης ενέργειας και την αποσυμφόρηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ρυπαντές.

Πρωτοπόρο σύστημα

Το όραμα μας για παθητική ενεργειακή αναβάθμιση, ως αποτέλεσμα των νέων προκλήσεων, έγινε πράξη το 2016 με την ανάπτυξη του πρώτου συστήματος αλουμινίου για παθητικά κτίρια που συμβάλλει στη δημιουργία κτιρίων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Το ALUMINCO W4900 αποτελεί εκ των κορυφαίων παθητικών ανοιγόμενων συστημάτων στον κόσμο, που πληροί τα αυστηρά κριτήρια που έχουν οριστεί από το Γερμανικό Ινστιτούτο Παθητικού Σπιτιού PHI (Passive House Institute). Η εξαιρετική επίδοση θερμομόνωσης Uw=0.78 W/m²K το καθιστά μοναδικά ανταποκρινόμενο στην υλοποίηση κατασκευών παθητικών κτιρίων. Εκτός από την εξαιρετική ενεργειακή απόδοση σε στάνταρ παθητικής κατοικίας, η σειρά συνδυάζει τα αποδεδειγμένα οφέλη των παραθύρων αλουμινίου, επιτρέπει στιβαρές κατασκευές υψηλών προδιαγραφών και χαρακτηρίζεται από ευρεία γκάμα επιλογών που αναζητούν οι αρχιτέκτονες.

Όραμα

Το όραμα μας για παραγωγή προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 έγινε πράξη το 2017 με τη ένταξη μας στις κορυφαίες εταιρείες που παράγουν προϊόντα με χαμηλότερο αποτύπωμα CO2: IKEA, APPLE, ALUMINCO, BMW, TOYOTA, COCA COLA, NISSAN, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία UC RUSAL, κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός αλουμινίου.

Οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης σε νέα κτίρια αλλά και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις υφισταμένων κτιρίων δημιουργούν οφέλη τόσο για τους ιδιοκτήτες (αύξηση της αξίας) όσο και για τους ενοίκους (μείωση των εξόδων ενέργειας).

Η οικονομική αποδοτικότητα είναι αυτή που αποτελεί μείζονα παράγοντα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις επενδύσεις για έργα ενεργειακής απόδοσης. Η σύγκριση του κόστους και των οφελών από την συμμετοχή των κουφωμάτων αλουμινίου στην ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου, έχει ληφθεί υπόψη κατά τον σχεδιασμό των ενεργειακών συστημάτων αλουμινίου της εταιρείας, επιτρέποντας την προώθηση εκείνων στην αγορά που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και λοιπά οφέλη ανά επενδυόμενο ευρώ, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Τα τελευταίας γενιάς συστήματα αλουμινίου της εταιρείας απαντούν επιτυχώς σε πληθώρα ερωτημάτων αλλά και προσκλήσεων, εστιάζοντας στην επίτευξη της μέγιστης δυνητικής εξοικονόμησης ενέργειας και άρα συμμετέχουν σε σημαντικό βαθμό στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. H ζηλευτή ενεργειακή απόδοση σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό αιχμής προσφέρουν κορυφαία κουφώματα που υπερκαλύπτουν ενεργειακούς στόχους και μεγιστοποιούν τις αποδόσεις. Συστήματα που πάσχουν από φρενίτιδα πιστοποιήσεων και με τις ιδανικές προδιαγραφές για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ. Τα συστήματα αλουμινίου ALUMINCO δύναται να συνδυάσουν πολλά διαφορετικά σχέδια, διαθέτουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας, υψηλή θερμομόνωση και ηχομόνωση και εξαιρετική ανθεκτικότητα. Είναι μελετημένα στην λεπτομέρεια και αποτελούν τα καλύτερα δείγματα γραφής στην κατηγορία τους, δείχνοντας με κάθε σαφήνεια τη θέση που θέλει να κατοχυρώσει στη νέα τάξη πραγμάτων και τις ενεργειακές τάσεις της αγοράς.

Αργύρης-Καρράς-Aluminco

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου;

Η Ελληνική βιομηχανία αλουμινίου είναι ένας ανταγωνιστικός και κορυφαίος κλάδος. Κατέχει σημαντικό positioning στις διεθνείς αγορές όντας 9 φορές πιο εξαγωγικός κλάδος σε σχέση με τον αντίστοιχο των χωρών της ΕΕ28, με ουσιαστική συνεισφορά στην εθνική οικονομία. Ο συνολικός κλάδος αποτελείται από 3.000 μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια μεταποίησης και εμπορίου. Απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 άτομα με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δις € και παραγωγικές μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες

Η καλή πορεία της εγχώριας βιομηχανίας αλουμινίου, καθώς και οι θετικές προοπτικές για το μέλλον, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα δυνατά δομικά χαρακτηριστικά της. Σε αυτά, εντάσσονται ο υψηλός βαθμός εξωστρέφειας, οι επενδύσεις σε καινοτομία, η δυναμική της διεθνούς ζήτησης, η διαθεσιμότητα εγχώριας πρώτης ύλης, η πλήρης ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας αξίας εντός της χώρας, τα καινοτόμα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα που διαθέτει ο κλάδος στον τομέα της οικοδομής και οι ιδιαίτερα χρήσιμες ιδιότητες του αλουμινίου ως υλικό. Με τις προοπτικές του αλουμινίου να είναι εξαιρετικά θετικές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Τα κυριότερα προβλήματα είναι και τα αδύνατα σημεία του εγχώριου κλάδου αλουμινίου που μετριάζουν τη θετική δυναμική του.

Έμφαση στην εκπαίδευση

Μεταξύ αυτών, είναι το τεχνικό προσωπικό και η εκπαίδευση του. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση τους, να έχουμε ένα τεχνικό επίπεδο που λείπει σήμερα από την Ελλάδα, επενδύοντας συστηματικά τόσο στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, όσο και στην απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε απαιτητικά, σύνθετα έργα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο η εμπειρία δεν αρκεί. Όλη η γνώση και η τεχνογνωσία που μεταβιβάζεται από τους παλαιότερους όσο πολύτιμη και αναγκαία και αν είναι, πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να φροντίσουμε να εμπλουτιστεί προσθέτοντας νέα στοιχεία και ταυτόχρονα να την εκσυγχρονίσουμε. Οι νέες γενιές αλουμινοκατασκευαστών είναι δημιουργικοί και εργατικοί, στοιχείο των προηγούμενων γενεών, σαφώς καλύτερα καταρτισμένοι αλλά με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Έλλειψη προδιαγραφών

Αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των εγχώριων προϊόντων αλουμινίου επιδρούν, επίσης, η έλλειψη ποιοτικών προδιαγραφών για τα οικοδομικά υλικά, όπου οι εργολήπτριες εταιρείες δουλεύουν καθαρά με μειοδοτικό μοντέλο επιλογής προμηθευτή εις βάρος της πιο αποδοτικής και βιώσιμης λύσης καθώς και ότι περιορίζεται η συμμετοχή ελληνικών βιομηχανιών, μέσα και από την απαίτηση για χρήση διεθνώς πιστοποιημένων προϊόντων στα δημόσια έργα, να πραγματευτούν ιδιαίτερα απαιτητικά εγχώρια έργα που θα τους εξοπλίσουν με τεχνογνωσία και εφόδια ώστε να ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, η εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου δεν είναι πλήρως θωρακισμένη από τις παθογένειες του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως το υψηλό κόστος δανεισμού, η γραφειοκρατία και η υψηλή φορολογία.

Πηγή: buildexpogreece.com

Απάντηση