Αρχιτεκτονική και ανακύκλωση: Print your city

Print-your-city

Το Print your city είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα αστικού χαρακτήρα που στοχεύει στην μετατροπή των απορριμμάτων της πόλης σε χρηστικά αντικείμενα για τους πολίτες.


Ξεκινώντας από το Άμστερνταμ, έφτασε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο, προσκαλώντας τους κατοίκους της να συμμετέχουν στη διαμόρφωση των νέων δημοσίων επίπλων της πόλης.

Ύστερα από διαδικτυακή ψηφοφορία επιλέχθηκαν οι μορφές των αντικειμένων και η περιοχή παρέμβασης και τον Ιανουάριο ξεκίνησε η τοποθέτησή τους στο πάρκο ΧΑΝΘ.

Πηγή: thenewraw.org/Print-Your-City-Thessaloniki

Λίγα λόγια για το εγχείρημα και τους συντελεστές

Αυτή η δράση, όπως μαρτυρά και το όνομά της, είναι ένα κάλεσμα προς τους πολίτες ώστε να λάβουν δράση, να ανακυκλώσουν τα πλαστικά και αλουμινένια οικιακά τους απορρίμματα και να συμβάλλουν έτσι στη δημιουργία ενός νέου υλικού.

Αυτό το υλικό, με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης, θα μετατραπεί σε χρηστικά αντικείμενα.

Έτσι, τα απορρίμματα θα αποκτήσουν νέα ζωή και η πόλη θα γεμίσει με αστικό εξοπλισμό που έχει σχεδιαστεί με βάση τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των κατοίκων της.

Πηγή: thenewraw.org/Material-processing

Εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος είναι το The New Raw, ένα studio έρευνας και design, που μέσω της δράσης του στοχεύει στην ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής των υλικών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Πηγή: www.archisearch.gr

Η πραγματοποίηση του «Print your city» στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μέρος του προγράμματος «Zero Waste Future» του ομίλου Coca Cola. Σύμμαχοι σε αυτή τη δράση ήταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η βραβευμένη διαφημιστική εταιρεία Ogilvy.

Πηγή: thenewraw.org/Studio

Τα αποτελέσματα στη Θεσσαλονίκη

Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2018 με μια διαδικτυακή ψηφοφορία σε έναν ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο. Εκεί οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν ποια τοποθεσία της πόλης τους θέλουν να δουν να αλλάζει, καθώς και πως θέλουν να μοιάζουν τα έπιπλα που θα τυπωθούν.

Τα αποτελέσματα, που έχουν δημοσιευθεί αναλυτικά στον συγκεκριμένο ιστότοπο, ανέδειξαν ως χώρο επέμβασης το πάρκο ΧΑΝΘ.

Πηγή: www.printyourcitycoca-cola.gr/#ta-prwta-apotelesmata

Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2019 αυτά τα έπιπλα αστικού εξοπλισμού που σχεδιάστηκαν, άρχισαν να τοποθετούνται στο πάρκο.

Πρόκειται για έπιπλα εργονομικά, που μπορούν να έχουν πολλαπλές χρήσεις ώστε να διευκολύνουν αυτόν που τα χρησιμοποιεί και ξεκουράζεται σε αυτά.

Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να διαθέτουν εξαρτήματα που λειτουργούν ως stand ποδηλάτου, ως κάποιο όργανο γυμναστικής, βιβλιοθήκη ή μπολάκι σκύλου αλλά είναι δυνατό και να λειτουργήσει ολόκληρο σαν γλάστρα για ένα δέντρο.

Πηγή: thenewraw.org/Print-Your-City-Thessaloniki

Πιστεύω πως αυτή η δράση αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για τον συμμετοχικό σχεδιασμό στην Ελλάδα, μια αφορμή για συζήτηση και οραματισμό της πόλης που θέλουμε καθώς και μια εξαιρετική λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία με τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων μας.

Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει συνέχεια και σε άλλα σημεία της χώρας.

*Από: Βασιλική Νικολάου

Πηγές:

1 σχόλιο

Απάντηση