Architects Talk by Archisearch.gr στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO 2021

ΟΙΚΟΔΟΜΗ-EXPO

Το επιτυχημένο συνέδριο για το σύγχρονο design και την αρχιτεκτονική πραγματοποιείται στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO σε συνεργασία με το Archisearch.gr και το Βασίλη Μπαρτζώκα.


Το συνέδριο στην έκθεση ΟΙΚΟΔΟΜΗ EXPO διεξάγεται σε 2 ημέρες, Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Οκτωβρίου, και προσελκύει χιλιάδες αρχιτέκτονες/αρχιτεκτονικά γραφεία από όλη την Ελλάδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 12:30pm

Exploring the unknown.

Το 2020 αναδείχθηκε στην εποχή που απρόσμενες εξελίξεις άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε καθημερινά.

Η περίοδος της καραντίνας κινητοποίησε δημιουργικά τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη. Κατόπιν, αναδυόμενα κινήματα σε διεθνές επίπεδο ζήτησαν τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής ζωής. Νέες ισορροπίες ανάμεσα στη φυσική και πνευματική παρουσία των ανθρώπων ορίζουν την εμπειρία και την επικοινωνία.

Σε κάθε γωνιά της γης οι αρχιτέκτονες επεξεργάζονται τα σημαντικά ζητήματα της νέας εποχής. Ποια είναι η νέα μορφή της ανοιχτής, δημοκρατικής πόλης; Πως επηρεάζει το μέλλον της εργασίας τον σχεδιασμό; Αλλά και με ποιους τρόπους θα αλλάξει το τοπίο η τεχνολογία που επιτρέπει την πραγμάτωση ολοένα και περισσότερων δραστηριοτήτων με το πάτημα ενός κουμπιού;

Στην Ελλάδα αναζοπυρώνεται η συζήτηση για τη λειτουργία του δημοσίου χώρου. Παράλληλα η χώρα παραμένει ένας από τους πλέον ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς για τον τουρισμό, με τον νέο ταξιδιώτη να αναζητά την αυτοβελτίωση μέσα από το ταξίδι, τη σύνδεση και τη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία. Στον Πειραιά, ένας πύργος επικαιροποιεί την υπόστασή του στο παρόν, τη στιγμή που τα περισσότερα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ελληνικό – με αισιοδοξία ή σκεπτικισμό.

Το σπίτι ανάγεται στο νέο καταφύγιο που μπορεί να στεγάσει διαρκώς εναλλασσόμενα «θέλω», ενώ η εργασία δυνάμει μεταφέρεται από ένα open plan γραφείο σε μία μητρόπολη του εξωτερικού σε μία πολυτελή κατοικία στο Αιγαίο.

Η πειραματική διάθεση ισορροπεί μοναδικά με μία νέα υπευθυνότητα προς τη φύση και τον άνθρωπο ως αναπόσπαστο μέρος αυτής.

Η εποχή μας βιάζεται να αποτυπώσει τα μαθήματα του παρόντος σε ένα εισαγωγικό κεφάλαιο για το βιβλίο της επόμενης ημέρας. Περισσότερο αισιόδοξο, περισσότερο πνευματικό, περισσότερο νηφάλιο και ευγενές.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 12:30pm

A. The Greek Marble.

Τα υλικά συνοδεύουν τον άνθρωπο σε κάθε μεταβολή της ιστορίας, της κοινωνίας και του χαρακτήρα του, με τις χρήσεις τους να αλλάζουν αναλόγως.

Από τα αρχαία χρόνια, η μετάβαση του ανθρώπου από την πρωτόγονη κατάσταση στον πολιτισμό έχει σχεδόν ταυτιστεί με τη χρήση του μαρμάρου στην αρχιτεκτονική. Διαχρονικό, ανθεκτικό και εντυπωσιακό, από τους ναούς, τις αγορές και τα λουτρά της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, με μία στάση στα αναγεννησιακά παλάτια, το μάρμαρο «ταξίδεψε» προς τη σύγχρονη ιστορία ως υλικό προορισμένο για κοινωνικά σημαίνοντα κτίρια, όπως τα δικαστήρια και τα δημαρχεία. Από τα χέρια των τεχνιτών, πέρασε στο μοντερνιστικό όραμα του Adolf Loos, του Mies van der Rohe και του Philip Johnson.

Σήμερα εξετάζουμε το μάρμαρο υπό το πρίσμα της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας. Οι παραδοσιακές εφαρμογές του μαρμάρου συνδυάζονται με το σύγχρονο σχεδιασμό για να αποδώσουν το «sense of place». Νέα προϊόντα υποστηρίζουν κάθε σύγχρονο διεθνές στυλ, με αρχιτεκτονικές εφαρμογές αλλά και product design.

Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα θέτει στο επίκεντρο την εταιρική κοινωνική ευθύνη των εταιρειών, με προεξέχουσες τις προτάσεις για την επόμενη ημέρα των λατομείων. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα ο κλάδος της βιομηχανίας μαρμάρου παραμένει ισχυρός, με το 76% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες τη χρονιά που μας πέρασε. Έτσι η χώρα τοποθετείται στην 4η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές μαρμάρων.

Οι πλέον καταξιωμένοι αρχιτέκτονες συζητούν με κορυφαία στελέχη από την αγορά του μαρμάρου για:

  • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ BRAND NAME ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ
  • ΕΤΑΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
  • ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με νέες δυνατότητες στην παραγωγή χάρη στην τεχνολογία και μία έντονη στροφή του ενδιαφέροντος σε πιο οικονομικά προϊόντα μαρμάρου, το υλικό σήμερα χρησιμοποιείται για σε ακριβές αλλά και οικονομικές εφαρμογές της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού. Με την τεχνολογική πρόοδο τον τελευταίο μισό αιώνα, το μάρμαρο έγινε διαθέσιμο όχι μόνο ως παραδοσιακή διάσταση πέτρα, αλλά και ως λεπτή επένδυση από πάνελ.

B. The Green Building Revolution: The Aluminium case.

Επί έναν αιώνα, το αλουμίνιο είναι ο βιομηχανικός μετασχηματιστής στον κόσμο της αρχιτεκτονικής.

Έφερε την επανάσταση σε δομικές εφαρμογές και στοιχεία, διαμορφώνοντας την εικόνα των μεγάλων πόλεων όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1920. Το αλουμίνιο ενσάρκωσε το υψηλό, art deco όραμα του Empire State Building, πέρασε στις δημιουργίες των μοντερνιστών αρχιτεκτόνων και φτάνει στο σήμερα στην πλέον πρωτοφανή και εκτεταμένη χρήση του.

Μεγαλειώδη έργα, όπως το κέντρο τέχνης Luma Arles από τον Frank Gehry και ο πύργος του Kengo Kuma στην Σανγκάη αντιπαραβάλλονται με πρωτότυπες χρήσεις στην «μικρή» κλίμακα του υλικού, σε έπιπλα κορυφαίων design οίκων όπως η Muuto και η ÉCAL, αλλά και στα χέρια διεθνών σχεδιαστών όπως οι Doshi Levien και ο Νendo.
Ανάμεσα στα επόμενα μεγάλα στοιχήματα του υλικού είναι να κατορθώσει να προσφέρει αντικείμενα πόθου στους συλλέκτες, να εξερευνήσει κάθε πιθανότητα διαλόγου του με παραδοσιακά υλικά και φόρμες και να δώσει στο upcycling την απαραίτητη αίσθηση διαχρονικότητας.

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα τo 2020 και παρά την κρίση του covid- 19, ο κλάδος του αλουμινίου παραμένει ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ.€ και ο 2ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. Οι εξαγωγές του αντιπροσώπευσαν το 5,6% περίπου των συνολικών της χώρας.

Διεθνώς η επανάσταση του πράσινου κτιρίου «επιτάσσει» την ευρύτερη χρήση του, καθώς είναι γνωστό ως ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιμα υλικά κατασκευής. Με την εξαιρετική αντοχή του, το αλουμίνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε κλιματική κατάσταση, από –80 ° C έως +300 ° C, ενώ η τεχνολογία μόνωσης που χρησιμοποιείται για τις εφαρμογές στερέωσης αλουμινίου, ανταποκρίνεται στις χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις των υφιστάμενων και των μελλοντικών κανονισμών.

Επιπλέον, στο τέλος του κύκλου ζωής, το αλουμίνιο επαναδιαμορφώνεται σε νέο αλουμίνιο χωρίς απώλεια ποιότητας, διασφαλίζοντας άπειρη ανακύκλωση. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, τα κτίρια υψηλής έντασης αλουμινίου έχουν κερδίσει πολλά βραβεία βιώσιμων κτιρίων, όπως τα LEED Platinum και Gold.

Πηγή: buildexpogreece.com

Απάντηση