Απονομή του βραβείου EUmiesaward

Απονομή του βραβείου EUmiesaward

Η αρχιτεκτονική είναι μια αργή διαδικασία που προσαρμόζεται στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.

 • Το βραβείο παίρνει αυτή τη δήλωση υπόψη και να επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους:
  Να αναγνωρίσει και να αποδώσει αριστεία στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική στην εννοιολογική, κοινωνική, πολιτιστική, τεχνική και εποικοδομητική άποψη
 • Να τονίσει την ευρωπαϊκή πόλη ως μοντέλο για την βιώσιμη έξυπνη πόλη, συμβάλλοντας
  σε μια βιώσιμη ευρωπαϊκή οικονομία
 • Την προώθηση της διακρατικής αρχιτεκτονικής σε όλη την Ευρώπη και το εξωτερικό
 • Να αυξήσει την ενσωμάτωση των επαγγελματιών αρχιτεκτόνων από τα κράτη μέλη της
  ΕΕ και τις χώρες που συνάπτουν συμφωνία με την ΕΕ
 • Να καλλιεργήσει το μελλοντικούς πελάτες και υποστηρικτές
 • Να βρεί επιχειρηματικές ευκαιρίες στην ευρύτερη παγκόσμια αγορά
 • Να τονίσει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υποστήριξη της
  αρχιτεκτονικής ως σημαντικό στοιχείο που αντανακλά τόσο την ποικιλομορφία της
  ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής έκφρασης, όσο και τον ρόλο της ως ενοποιητικό στοιχείο στον καθορισμό μιας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας.

Το EUmiesaward στοχεύει στην προώθηση και κατανόηση της σημασίας της ποιότητας
και του αντικατροπτισμού της πολυπλοκότητας της σημασίας της ίδιας της Αρχιτεκτονικής σε ό,τι αφορά τα τεχνολογικά, κατασκευαστικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και αισθητικά επιτεύματα.

Η σημασία της αρχιτεκτονικής είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατασκευή της αγοράς, έχει κοινωνικό αντίκτυπο και μεταδίδει ένα πολιτιστικό μήνυμα. Ως εκ τούτου, η ποιότητα αναφέρεται σε οικουμενικές αξίες των κτιρίων γενικά, ανεξάρτητα από τα προγράμματά τους: την ουσία των πραγμάτων και όχι την επίσημη αξία τους.

Από τον κατάλογο των 356 έργων, 10 από τα έργα κατασκευάζονται στην Ελλάδα.Τα κτίρια στέγασης και τα κτίρια για τα πολιτιστικά προγράμματα εξακολουθούν να είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα. Ακολουθούν τα εκπαιδευτικά κτίρια που έχουν αυξήσεισημαντικά την παρουσία τους. Ο αριθμός των μικτών μεταχειρισμένων έργων που συνδέονται με πολιτιστικά και κοινωνικά προγράμματα, όπως μια βιβλιοθήκη με ένα αμφιθέατρο ή ένα αμφιθέατρο με ένα δημαρχείο, έχουν επίσης αυξηθεί και αποτελούν την τέταρτη σημαντικότερη ομάδα έργων.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ξεχώρισαν  40 έργα και επέλεξαν τα 5 φιναλίστ έργων που θα επισκεφθούν τον Απρίλιο. Η διαδικασία θα κορυφωθεί με την τελετή απονομής στις 26 Μαΐου στο Mies van der Rohe Pavilion. Ταυτόχρονα, έργα από οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης που προκρύθηκαν, θα είναι ανοικτά για επίσκεψη από το ευρύ κοινό.

Παρακάτω εμφανίζεται ο πίνακας των 10 Ελληνικών συμμετοχών:

Πηγή: greekarchitects.gr

Απάντηση