Τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 1.900 MW θα ανοίξουν οι διαγωνισμοί που θα διενεργηθούν εντός του έτους, για την ένταξη «πράσινων» σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.
Αυτό προβλέπει η Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, η οποία δημοσιεύθηκε χθες και περιγράφει το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών που θα διενεργηθούν μέχρι και το τέλος του 2024, υπό το νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ στη χώρα μας, το οποίο έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. Μάλιστα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθεί και ο πρώτος διαγωνισμός για υβριδικούς σταθμούς, δηλαδή για αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα που διαθέτουν και μπαταρίες.
Η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης ανοίγει τον δρόμο για την «πρεμιέρα» του νέου διαγωνιστικού σχήματος, το οποίο με βάση το χρονοδιάγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2022. Μέσω αυτής της παρθενικής διαδικασίας, θα «κλειδώσουν» αποζημίωση αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1.000 MW.
Στην απόφαση προβλέπεται ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι 54 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά και 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τα αιολικά. Επίσης, κάθε τεχνολογία θα μπορεί να κατακυρώσει το 30% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος, για τη διασφάλιση της ισόρροπης συμμετοχής των δύο «πράσινων» τεχνολογιών στο μίγμα.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού που δημοσίευσε χθες η ΡΑΕ, η υποβολή προσφορών θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου. Οι προμηθευτές θα έχουν προθεσμία έως τις 5 Αυγούστου να καταθέσουν στην Αρχή τις αιτήσεις συμμετοχής τους στη διαδικασία.
Ο «οδικός χάρτης» για το 2022
Το επόμενο τρίμηνο θα διεξαχθεί ένας ακόμη κοινός διαγωνισμός αιολικών και φωτοβολταϊκών, από τον οποίο θα προκριθούν έργα 600 MW. Και σε αυτή την περίπτωση, θα συμμετάσχουν αιολικά μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW, αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 60 kW και μικρότερης ή ίσης των 6 MW, καθώς και φωτοβολταϊκά ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW.
Στο τέταρτο τρίμηνο θα διεξαχθεί και η «πρεμιέρα» των έργων με αποθήκευση, με τη δημοπράτηση συνολικής ισχύος 200 MW. Στη δημοπρασία αυτή θα μπορούν να πάρουν μέρος υβριδικά συστήματα, ανεξαρτήτως ισχύος.
Επίσης, στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022 θα γίνει μία δημοπρασία για «μικρά» φωτοβολταϊκά συστήματα, με σκοπό την πρόκριση έργων συνολικής ισχύος 100 MW. Στην ανταγωνιστική διαδικασία, θα συμμετάσχουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500kW και μικρότερης ή ίσης του 1 MW που δεν ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες.
Επίσης, θα μπορούν να λάβουν μέρος φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης από 500kW ιδιωτών, οι οποίοι δεν μπορούν να «κλειδώσουν» διοικητικά οριζόμενη Τιμή Αναφοράς. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και έργα ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες και τα οποία πάλι δεν μπορούν να κατακυρώσουν «ταρίφες» εκτός διαγωνισμών.
Πηγή: insider.gr