Ανήσυχος για την μετά τον κορονοϊό εποχή ο ευρωπαϊκός κατασκευαστικός κλάδος

κλάδος

Ανήσυχος για την μετά κορονοϊού εποχή φαίνεται να είναι ο κατασκευαστικός κλάδος της Ευρώπης, και μάλιστα των μεγαλύτερων αγορών της, παρά για τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας.


Σύμφωνα με μετρήσεις του European Architectural Barometer για τις οκτώ κορυφαίες κατασκευαστικές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ο κλάδος κρίνει πως ακόμα είμαστε στην αρχή της κρίσης, για αυτό και σε πολλές χώρες τα κατασκευαστικά projects φέρεται πώς βρίσκονται σε εξέλιξη για την ώρα.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας, που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου, φανερώνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αρχιτεκτόνων αναμένει μείωση του κύκλου εργασιών εντός του επόμενων 12 μηνών.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ιταλία και την Πολωνία, φέρεται ότι θα χτυπηθούν
περισσότερο από τον αντίκτυπο του κορονοϊού στις κατασκευές, ενώ αυξανόμενο βαίνει το ποσοστό των εκπροσώπων του κλάδου και στις υπόλοιπες χώρες.

Μέχρι στιγμής, η τάση που κυριαρχεί είναι η μείωση έναρξης έργων που θα ξεκινούσαν άμεσα – κάτι που φέρεται να ισχύει και για την ελληνική αγορά –, αλλά σε ό,τι αφορά τα έργα μεγάλης κλίμακας, δεν έχουν σημειωθεί ακόμα ακυρώσεις ή αναβολές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχεδόν το 25% των αρχιτεκτόνων ήδη έχει παρατηρήσει μείωση στα προς ανάθεση έργα, ενώ το για το 15% αυτών η μείωση αυτή έχει φτάσει το 5% σε σύγκριση με το χαρτοφυλάκιο που διατηρούσαν το δ’ τρίμηνο του 2019.

κατασκευαστικός-κλάδος

Επιμέλεια: Χριστίνα Παπαγιάννη

Πηγή: Build

Απάντηση