Νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου η κα. Αγγελική Παπαγεωργίου. Ενδυνάμωση και προβολή του Κλάδου στο εξωτερικό

Νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου αναδείχθηκε η Διευθύντρια Πωλήσεων Αλουμινίου της ΑτΕ, κα Αγγελική Παπαγεωργίου, η οποία γίνεται ταυτόχρονα η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την ηγεσία της Ένωσης από καταβολής της το 1985! Όλα τα σχέδια και τους στόχους του νέου Δ.Σ. του μεγαλύτερου φορέα του κλάδου ξεδιπλώνει στην πρώτη της συνέντευξη στο περιοδικό PROFIL INTERNATIONAL η νέα Πρόεδρος της Ε.Ε.Α. κα Αγγελική Παπαγεωργίου.

Καταρχήν συγχαρητήρια για την εκλογή σας στη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου. Με την εκλογή σας σηματοδοτείται μια νέα εποχή, αφού είστε η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη Πρόεδρος στην Ε.Ε.Α. Πώς νιώθετε για την εκλογή σας και πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ηγηθεί της Ε.Ε.Α. σε ένα τόσο ανδροκρατούμενο χώρο, όπως αυτός του αλουμινίου;

Νιώθω υπέροχα. Παράλληλα αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι σημαντικές εταιρείες που είναι μέλη της Ε.Ε.Α. Πιστεύω ότι θα συνεχίσω επάξια το έργο που εδώ και χρόνια επιτελείται στην Ένωση, εισάγοντας και νέες ιδέες που είμαι βέβαιη ότι θα ενστερνιστούν τα μέλη του Δ.Σ. Είναι αλήθεια ότι είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην Ε.Ε.Α. αλλά στον κλάδο του αλουμινίου γενικότερα τα πρωτεία κρατάει η κα Κοντελέ που προεδρεύει στο ΣΕΚΑ. Πλέον οι καιροί έχουν αλλάξει και όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης που είναι κατεξοχήν ανδροκρατούμενες. Αυτό είναι απόρροια του επαγγελματισμού τους και κατ´ επέκταση της δύναμης που έχουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εκάστοτε θέσης.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτές οι εκλογές άλλαξαν πολλά… με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να απαρτίζεται από πολλούς νέους και καταξιωμένους ανθρώπους. Πιστεύετε θα φέρουν αλλαγή στη φιλοσοφία; Ποιες ενέργειες προέχουν αυτή τη δύσκολη περίοδο από το νέο Δ.Σ. της Ε.Ε.Α. και σε ποια σημεία θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστεί το έργο της Ένωσης, δίνοντας όμως ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση του κλάδου και την προβολή του στο εξωτερικό, ώστε να ανακτηθεί η αίγλη που αρμόζει στους Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης δίνουν την ψυχή τους για την προώθηση τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων στον τομέα της διέλασης και της έλασης. Σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την εξωστρέφεια του κλάδου και να αναπτύξουμε στενές επαφές και συνέργειες και με άλλες ενώσεις στο εξωτερικό, που αντιμετωπίζουν σε μικρότερη ίσως κλίμακα τα ίδια προβλήματα με την Ελληνική Ένωση (όπως και στην Ιταλία).

Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση του νέου Δ.Σ., βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι ανέλαβαν θέσεις κλειδιά, εκτός από τους παλιότερους άξιους και έμπειρους συναδέλφους, νέοι άνθρωποι, εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου. Βασικός στόχος είναι η εισαγωγή νέων ιδεών, μοντέρνας φιλοσοφίας για την ενδυνάμωση και προβολή του κλάδου στο εξωτερικό (με συμμετοχή σε εκθέσεις, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις).

Για πάρα πολλά χρόνια η Ε.Ε.Α. δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν την ποιότητα και την εκπαίδευση. Θα συνεχίσετε προς αυτή την κατεύθυνση ή πιστεύετε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι προτεραιότητες αλλάζουν και θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άλλους τομείς «κόστος της ενέργειας», εξωτερικό;

Τα θέματα της ποιότητας και της εκπαίδευσης, αλλά και όλα τα άλλα θέματα που αποτελούσαν μέχρι πρότινος προτεραιότητες της Ε.Ε.Α., θα εξακολουθήσουν να μας απασχολούν με την ίδια βαρύτητα. Παράλληλα όμως, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή μας στο εξωτερικό μέσω προωθητικών ενεργειών, όπως ανέφερα και παραπάνω, αλλά και στο κομμάτι της ενέργειας που αποτελεί τροχοπέδη για όλο το κύκλωμα του αλουμινίου, ξεκινώντας από την παραγωγή αλουμινίου μέχρι και τα προϊόντα της πρώτης και δεύτερης μεταποίησης.

Το κόστος της ενέργειας είναι ένα από τα βασικότερα θέματα που καλείται να επιλύσει η Ε.Ε.Α., μέσα από την υποβολή προτάσεων και διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία, διότι το ισχύον κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου καθιστά τα ελληνικά προϊόντα αλουμινίου μη ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

Πώς κινήθηκε ο κλάδος αυτή τη δύσκολη περίοδο και ποιες είναι οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια;

Η παρατεταμένη κρίση έχει επηρεάσει παρά πολύ την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα τον κλάδο μας, με την κατακρήμνιση της οικοδομικής δραστηριότητας. Κάθε χρόνο βλέπουμε την ποσότητα του αλουμινίου που απορροφάται από την ελληνική αγορά να μειώνεται όλο και περισσότερο. Σε αυτό το κομμάτι το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», αποτελεί μέχρι στιγμής το δυνατότερο χαρτί στα χέρια του κλάδου αλουμινίου ως μια διέξοδο από την πρωτοφανή κρίση στην ελληνική αγορά και τονωτική ένεση για την οικοδομή. Έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις από την Ε.Ε.Α. στα αρμόδια υπουργεία για την επίσπευση του προγράμματος και την περαιτέρω βελτίωσή του.

Σε ότι αφορά στη δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό, θα έλεγα ότι το ελληνικό δαιμόνιο κυριάρχησε και κατάφερε να ανταποκριθεί επάξια στα διεθνή πρότυπα, αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα σε ευρωπαϊκές οικονομίες, άκρως ανταγωνιστικές, όπως η γερμανική αλλά και σε άλλες ηπείρους όπως η Αμερική και η Αυστραλία.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι αν ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά και θα επανέλθουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο κατανάλωσης αλουμινίου και προώθησης προϊόντων μεταποίησης στην ελληνική αγορά.

Φορείς του κλάδου (ΠΟΒΑΣ, ΣΕΚΑ, Σωματεία Κατασκευαστών, Σύνδεσμος Εμπόρων). Πώς αντιμετωπίζετε τις συνεργασίες, τις σχέσεις και τη λειτουργία τους;

Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το βασικό μήνυμα της Ε.Ε.Α. είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ. Αυτό διαφαίνεται περίτρανα και από τις δράσεις όλων των φορέων του κλάδου, ΠΟΒΑΣ, ΣΕΚΑ, που είναι συντονισμένες και πλήρως εναρμονισμένες. Ήδη στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατά οίκον» υποβάλλονται κοινές προτάσεις. Η ΠΟΒΑΣ είναι μέλος της Ένωσης και πρόσφατα και ο ΣΕΚΑ έγινε επίτιμο μέλος.

Με αυτά τα εφόδια, είμαι πεπεισμένη ότι μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουμε στο άμεσο μέλλον.

Βασικό παράγοντα όμως πρέπει να αποτελεί η στήριξη της πολιτείας σε όλες μας τις δράσεις μιας και η βιομηχανία αλουμινίου στην Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.

[su_box title=”Βιογραφικό:”]
Πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Executive MBA). Γνωρίζει άπταιστα Αγγλικά, Ιταλικά, Γαλλικά και έχει βασική γνώση της Γερμανικής γλώσσας.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στον Όμιλο Pechiney το 1999, στο εμπορικό τμήμα σαν Υπεύθυνη Πωλήσεων αλουμινίου στην Ελληνική αγορά. Στη συνέχεια διετέλεσε Προϊστάμενη Πωλήσεων για το αλουμίνιο και την αλουμίνα στην Ελληνική αγορά για να αναλάβει τη θέση της Διευθύντριας Πωλήσεων Αλουμινίου Ελληνικής αγοράς και αγοράς εξωτερικού τον Αύγουστο του 2011.

Το Μάρτιο 2016, εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου για τη διετία 2016 – 2018.

Είναι έγγαμη και μητέρα 2 παιδιών.
[/su_box]

Απάντηση