Ο βαθμός στον οποίο τα ορυκτά καύσιμα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απολαμβάνουν δημόσια στήριξη μέσω επιδοτήσεων αποτελεί μείζον θέμα στις συνεχείς διαβουλεύσεις με στόχο τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Στατιστικές αναλύσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (International Energy Agency) φανερώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές εισφορές από τα δημόσια ταμεία που ενθαρρύνουν την κατανάλωση ρυπογόνων καυσίμων.
ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2
Η ΙΕΑ υπολογίζει οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων διεθνώς ανήλθαν στα $490 δις το 2014, αν και οι μειωμένες τιμές στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τότε θα έχουν μειώσει αυτό το ποσό. «Οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές των ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να επιχειρήσουν μια αναδιαμόρφωση αυτού του συστήματος ή και να καταργήσουν την επιδότηση από τους φορολογούμενους», υποστηρίζει η ΙΕΑ.
Οι επιδοτήσεις για την ανάπτυξη τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2014 ήταν $112 δις, με επιπλέον $23 δις να δαπανώνται για την υποστήριξη των βιοκαυσίμων. Έτσι, ενώ πολλές αναπτυγμένες χώρες αυξάνουν τη χρηματική στήριξη που προσφέρουν σε πράσινες μορφές ενέργειας, οι συνολικές επιδοτήσεις στα «βρώμικα» καύσιμα διεθνώς εξακολουθούν να υπερβαίνουν σημαντικά αυτές που δίνονται στις ΑΠΕ.
Η Κίνα ξεχωρίζει προσφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο επιδοτώντας την παραγωγή και την κατανάλωση τόσο των ορυκτών καυσίμων όσο και των ΑΠΕ.
Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι χώρες μπορούν να χωριστούν σε αυτές που βάζουν τα χρήματα των φορολογούμενών τους σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων και σε αυτές που χρησιμοποιούν τους φόρους για να ευνοήσουν την ανάπτυξη ΑΠΕ.
[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 36767″][/images_grid]