Ανακοινώσεις ΥΠΕΝ για τον οδηγό του Νέου Εξοικονομώ, επενδύσεις σε εξοικονόμηση, ηλεκτροκίνηση, χωροταξία, αποθήκευση ενέργειας κλπ

Ανακοινώσεις ΥΠΕΝ για τον οδηγό του Νέου Εξοικονομώ, επενδύσεις σε εξοικονόμηση, ηλεκτροκίνηση, χωροταξία, αποθήκευση ενέργειας κλπ

Στα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου του αναφέρθηκε στην κεντρική του ομιλία στο 4th Athens Investment Forum και συγκεκριμένα στην Ενότητα «Η Μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια – Προκλήσεις και Ευκαιρίες. Ο Ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης», ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκας.


Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του προανήγγειλε την έκδοση του οδηγού του επερχόμενου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας για κατοικίες «Νέο Εξοικονομώ», εντός του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, στην αναφορά του στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας του ΥΠΕΝ, ανέφερε τα εξής:

«Προχωρούμε σε ένα τεράστιο κύμα ανακαίνισης. Ανακοινώνουμε μέχρι τέλος του μήνα τον οδηγό για το «Νέο Εξοικονομώ», προωθούμε ένα τεράστιο κύμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, θέλουμε να αναβαθμίσουμε 600.000 κτίρια μέχρι το 2030 για να πιάσουμε τους στόχους της μείωσης κατά 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το 2030 σε σχέση με το 1990.»

Πέρα από την αρχική του ομιλία, στο κλείσιμο της ενότητας και σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Χατζηνικολάου προς τον Υπουργό αναφορικά με το ποιες είναι θα οι πρώτες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν στη χώρα μας από το ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Σκρέκας συνόψισε τις εξής:

  • Επενδύσεις για την εξοικονόμηση μέσα από το Νέο Εξοικονομώ, της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων συνολικής μόχλευσης, όπου το 1,5 δις. θα προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης,
  • εξοικονόμηση ενέργειας σε επαγγελματικούς χώρους & επιχειρήσεις, της τάξης των 450 εκ. ευρώ,
  • «Κινούμαι Ηλεκτρικά», επενδύσεις για την ηλεκτροκίνηση, οι οποίες θα προσεγγίσουν τα 200 εκ. ευρώ, 80 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση φορτιστών σε όλη την Ελλάδα,
  • επενδύσεις που έχουν να κάνουν με τις αστικές αναπλάσεις, της τάξης των 350 εκ. ευρώ αλλά και επιπλέον 400 εκ. ευρώ για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Ελλάδας, γιατί επιτέλους η Ελλάδα το 2021 θα πρέπει να έχει έναν χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό που καθένας θα ξέρει τι θα κατασκευάσει που θα κατασκευάσει κλπ.,
  • και βέβαια μία σειρά από άλλες δράσεις που έχουν να κάνουν με τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, της τάξης των 450 εκ. ευρώ, τα οποία θα ξεκινήσουν πολύ γρήγορα: το θεσμικό πλαίσιο το έχουμε ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση και το νέο έτος θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για να επενδύσουμε και να προωθήσουμε τις επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας,
  • και βέβαια τις διασυνδέσεις και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων.

Αναλυτικά, η κεντρική ομιλία του Κ. Σκρέκα:

«Η πράσινη μετάβαση, η απόφαση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα δεν ευθύνονται για την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από το βήμα της Γ1 Ενότητας του 4th Athens Investment Forum.

Κατά την κεντρική του τοποθέτηση στην ενότητα «Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – Προκλήσεις και Ευκαιρίες. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης», ο υπουργός απέδωσε τη διεθνή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και τη συνακόλουθη αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη δυσανάλογη προσφορά αναφορικά με την αυξημένη ζήτηση που επέφερε η ανάρρωση της οικονομίας από την πανδημία.

«Αν το 2030 το 70% της ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ, θα έχουμε χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ορατότητα ως προς το πώς θα εξελίσσονται οι τιμές το επόμενο διάστημα» σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μνημόνιο που υπεγράφη για το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής μας διασύνδεσης με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο του οποίου θα διοχετευτεί πράσινη ενέργεια στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού της Ελλάδας σε κόμβο πράσινης ενέργειας και καινοτομίας κινητοποιούνται επενδύσεις άνω των 44 δισ. ευρώ έως το 2030, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% σε τρεις βασικούς τομείς: της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές, το κτιριακό απόθεμα και τη βιομηχανική παραγωγή.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τη β΄ φάση της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Παράλληλα το υπουργείο προωθεί τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με 450 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να επιδοτηθεί η εγκατάσταση μπαταριών και συστημάτων αντλησιοταμίευσης και να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σκρέκας στις επενδύσεις διασύνδεσης των ελληνικών νησιών υπογραμμίζοντας ότι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης θα επιφέρει μείωση έως 500 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς στο τελος του 2023.

Επίσης έως το τέλος του μήνα θα έχει ανακοινωθεί ο οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ». Στόχος του προγράμματος του υπουργείου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, συνεχίζεται το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», το οποίο επεκτείνεται σε επαγγελματικά αυτοκίνητα και σε ταξί με την αξιοποίηση 40 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να επιδοτηθεί η αντικατάσταση 2.000 παλιών ρυπογόνων ταξί με συμβατικούς κινητήρες με ηλεκτρικά και με επιδότηση που θα προσεγγίζει τα 22.500 ευρώ.

Πηγή: news.b2green.gr

Απάντηση