Ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων στον Βόλο και τη Μαγνησία

ακίνητα

Στην αύξηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων όσο και στην άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητος αντανακλάται η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος.

Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν – για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία – 1,3% σε ετήσια βάση, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018.

Παράλληλα, ο κινητός μέσος της ετήσιας μεταβολής του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητος παρουσιάζει ανοδική τάση, η οποία ξεκίνησε από το πρώτο τρίμηνο του 2017 και επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του 2018, όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Alpha Bank.

Συγχρονισμός Οικονομικού Κύκλου και Κύκλου Δείκτη Τιμών Κατοικιών

Ένας παράγοντας που συμβάλει στην άνοδο των τιμών των κατοικιών, σε ετήσια βάση, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, είναι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητος.

Ειδικότερα, παρατηρείται ο συγχρονισμός μεταξύ του οικονομικού κύκλου και του κύκλου των τιμών κατοικιών σε πραγματικούς όρους, όπως αντανακλάται από την παράλληλη εξέλιξη των ετήσιων μεταβολών του πραγματικού ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Κατοικιών στην περίοδο 1998 – 2018.

Το υψηλότερο κόστος κατασκευής σε σχέση με τις τιμές των κατοικιών καθιστά την επένδυση μη αποδοτική και συνεπώς αποτελεί πρόσθετο παράγοντα αδυναμίας ανάκαμψης της αγοράς.

Ωστόσο, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί από τις αρχές του έτους, καθώς η αύξηση των τιμών των κατοικιών που παρατηρείται έχει υπερβεί το κόστος παραγωγής, ενισχύοντας τα κίνητρα επένδυσης.

Ζήτηση Ακινήτων από το εξωτερικό: H επίδραση των δομικών αλλαγών στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, πέραν της ανάκαμψης των συνθηκών στην αγορά κατοικίας που συνδέονται με τον οικονομικό κύκλο, υπάρχουν ορισμένοι πρόσθετοι παράγοντες:

  • η επέκταση της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) η οποία ενίσχυσε την διαδικασία βραχυχρόνιας μισθώσεως ακινήτων μέσω ορισμένων δημοφιλών ψηφιακών πλατφορμών,
  • η υιοθέτηση του προγράμματος «Golden Visa Greece», δηλαδή η χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών, που αποκτούν ακίνητο στη χώρα αξίας 250 χιλ. ευρώ και άνω. Ειδικότερα, σε σημαντικά ανοδική τάση βρίσκεται η ζήτηση ακινήτων από το εξωτερικό. Η εισροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό καταγράφει έντονα αυξητικούς ρυθμούς από το 2016. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018 η εισροή κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 170,8% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση αυτή κινείται παράλληλα με τη σημαντική ενίσχυση της δραστηριότητος της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως για παράδειγμα οι Airbnb, Tripadvisor, Booking.com που αναπτύχθηκε μέσω της νέας μορφής οικονομικής δραστηριότητας, στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), η οποία λειτουργεί αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και επιτρέπει την χρήση αγαθών και υπηρεσιών για βραχύ χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μισθώσεως ακινήτων μέσω της δικτύωσης σε ψηφιακές αγορές (marketplaces) έχει διευρυνθεί με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να καταγράφονται πάνω από 126 χιλ. καταλύματα βραχυχρόνιας μισθώσεως, σε σχέση με σχεδόν μηδενικό αριθμό καταλυμάτων το 2010, όταν άρχισε να αναπτύσσεται αυτή η δραστηριότητα.

Η εικόνα της αγοράς στη Μαγνησία και τον Βόλο

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στον νομό Μαγνησίας έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του 2017 1.300 αγοραπωλησίες ακινήτων, σημειώνοντας μία αύξηση +15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2016).

Τα δικά μας στοιχεία δείχνουν ανοδικό και το 2018 σε σχέση με πέρυσι. Η αλήθεια είναι οτι πουλήσαμε περισσότερα ακίνητα. Ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον και αγοράζει» επισημαίνει ο κ. Γιάννης Καραγιάννης, διευθύνων σύμβουλος της κτηματομεσιτικής εταιρείας REMAX ΔΟΜΗ στον Βόλο.

Ο ίδιος εξηγεί: «Το ακίνητο είναι η καλύτερη επένδυση ακόμα και σήμερα διότι συναπάγεται με καλύτερη απόδοση κεφαλαίου. Το ακίνητο είναι η τράπεζα του μέλλοντος, αφού έρχεται να καλύψει την ασφάλεια πολλών ανθρώπων, η οποία χάθηκε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τιμές ακινήτων

«Η αξία των ακινήτων από την καθίζηση που δέχτηκε, περίπου 50% μεσοσταθμικά μέσα στην κρίση, σήμερα αρχίζει λίγο να αυξανεται. Γκαρσονιέρες, δυάρια και κεντρικά ακίνητα παρουσιάζουν μία αύξηση 10-20% επί της τιμής πώλησης» αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

«Αν κάποιος έχει διαθέσιμο κεφάλαιο 50.000 ευρώ στην τράπεζα, θα λάβει 0,8% ετησίως, δηλαδή 400 ευρω τον χρόνο. Αν όμως τα επενδύσει σε ένα δυάρι θα του αποδώσει 3.200 ευρω. υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της REMAX ΔΟΜΗ.

Βραχυχρόνια μίσθωση

Σχετικά με την αξιοποίηση ακινήτων μέσω της μεθόδου βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) o κ. Καραγιάννης αναφέρει:

«Υπάρχουν περιοχές που οι Βολιώτες δεν τις έχουμε σε υπόληψη, όπως λόγου χάριν οι Αλυκές, αλλά οι τουρίστες ενθουσιάζονται. Ο ξένος όμως προτιμά να μισθώσει ένα σπίτι στα 10 λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης.

Πηγή: thenewspaper.gr

Print Friendly, PDF & Email

Απάντηση