Άμεση ανάκαμψη για τον κλάδο των ΑΠΕ

ΑΠΕ

Σύντομα αναμένεται να ανακάμψει ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσε παγκοσμίως ο κορονοϊός, καθώς τα κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ισχυρά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της 55ης έκδοσης της έκθεσης της ΕΥ, η οποία συνοδεύεται και από σχετική κατάταξη των 40 ελκυστικότερων χωρών για ΑΠΕ παγκοσμίως.


Η Ελλάδα πάντως υποχώρησε από την 31η στην 33η θέση της κατάταξης και, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, πρόκειται για την τρίτη κατά σειράν υποβάθμιση, σε σχέση με την 28η θέση στην οποία είχε βρεθεί η χώρα τον Νοέμβριο του 2018.

Η τότε έκθεση σημείωνε ότι η Ελλάδα είχε δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους διαγωνισμούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της Ε.Ε. για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18% μέχρι το 2020.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικών συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, επισημαίνει ότι «η γενναία απόφαση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ, για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, δεν μπορεί παρά να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά δεν αρκεί, όμως, μονάχα αυτό».

Όπως τονίζει, είναι ανάγκη να ενισχυθεί το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ εξίσου μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στην αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας καθώς και στα έξυπνα δίκτυα και στις υποδομές μεταφοράς χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Πηγή: kathimerini.gr

Απάντηση