A&M Architects: 4 συστατικά των γραφείων του μέλλοντος

γραφεία

Μετά τις ραγδαίες αλλαγές που έφερε η πανδημία του Cοvid-19 στην εργασία, το μέλλον των γραφείων βρίσκεται πλέον κάτω από το μικροσκόπιο, αναζητώντας τη νέα σχεδιαστική του μορφή.


Η τηλεργασία ή, αλλιώς, work from home έγινε ο νέος καθημερινός κανόνας, το νέο περιβάλλον. Πολλοί είναι αυτοί που μετατρέπουν χώρους της κατοικίας τους σε γραφεία, πετυχαίνοντας την ίδια παραγωγικότητα, ενώ άλλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη συνύπαρξης σε έναν κοινό συνεργατικό χώρο που προσφέρει, πέρα από τις εγκαταστάσεις, ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, innovation και ανταλλαγή ιδεών.

SPACES. Φωτο: Αναστασία Αδαμάκη

Με τα νέα δεδομένα, ένας νέος σχεδιασμός έρχεται να εστιάσει στην ποιότητα των γραφειακών χώρων αλλά και στη δημιουργία ενός υβριδικού περιβάλλοντος που προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές.

Με το working from home να κερδίζει έδαφος, τα γραφεία οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες των εργαζομένων, αφού η εργασία στο σπίτι δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα εναλλάσσεται με την εργασία στο γραφείο.

Και ενώ οργανισμοί ανά τον κόσμο σχεδιάζουν να δεχτούν πίσω στα γραφεία τους υπαλλήλους τους, τέσσερα βασικά συστατικά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των γραφειακών χώρων που θα υποστηρίξουν τα νέα χαρακτηριστικά των εργαζομένων.

Resimercial – (Residential και Commercial)

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί σε ένα οικείο περιβάλλον που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του χρήστη. Με την εργασία πλέον να μην ορίζεται ως έργο που παράγεται μέσα σε οκτώ ώρες πίσω από ένα γραφείο, η ευελιξία γίνεται απαραίτητο συστατικό που δίνει μορφή στα νέα δεδομένα.

Deloitte-Marousi-Entry. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου

Με περισσότερο από το 50% του προσωπικού εταιρειών να ακολουθεί το υβριδικό μοντέλο, οι χώροι των γραφείων στρέφονται όλο και πιο πολύ στον όρο «recimercial», από τις λέξεις «residential» και «commercial», που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο αυτών κόσμων. Χώροι, προσαρμοσμένοι έτσι ώστε να φιλοξενήσουν πολλές διαφορετικές δραστηριότητες σε home comfort περιβάλλον, θα μοιάζουν όλο και περισσότερο με οικιακούς χώρους, εναρμονισμένους με τις ανάγκες του εργαζομένου, δίνοντας κίνητρο για επιστροφή στο φυσικό εργασιακό περιβάλλον.

Τεχνολογία

Ενώ η ευελιξία επιτρέπει στον χρήστη να είναι πιο παραγωγικός, η παρουσία της τεχνολογίας θα επηρεάσει θετικά την αποτελεσματικότητα της εργασίας. Νέα συστήματα που εξυπηρετούν το υβριδικό μοντέλο έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, προσφέροντας αισθητή βελτίωση στην ημερήσια οργάνωση ενός εργαζομένου στο γραφείο. Λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα booking σε workstations, meeting rooms και άλλους κοινόχρηστους χώρους θα επιτρέψει την ευελιξία στη διαχείριση του εμβαδού των γραφείων.

Deloitte-Marousi-Entry. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου

Οι εργαζόμενοι θα είναι ευτυχείς και πιο αποτελεσματικοί, έχοντας τον έλεγχο του πότε, πού και πώς θα λειτουργούν. Από την άλλη, όσο η εργασία από το σπίτι και οι εξωτερικές συνεργασίες γίνονται πιο δημοφιλείς, η τεχνολογία θα είναι ο κινητήρας που θα προωθεί αυτές τις τάσεις στο μέλλον. Smart συσκευές, οπτικοακουστικά συστήματα, cloud computing, συνεργατικές εφαρμογές και άλλες τεχνολογίες θα βελτιώσουν την ευελιξία εντός και εκτός του φυσικού χώρου εργασίας, ενώ οι τεχνολογικές υποδομές δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν σε κανένα από τα δύο σενάρια.

Ποιότητα του αέρα

Καθώς ο Covid-19 αναγκάζει σε πλήρη αναδιάρθρωση του εργασιακού χώρου και του μηχανολογικού μοντέλου HVAC, η αμφίβολη ποιότητα του αέρα αποτελεί έναν από τους # 1 λόγους για την περιβαλλοντική ισορροπία των γραφειακών χώρων. Με νέα συστήματα εξοπλισμού, που φιλτράρουν και καθαρίζουν τον αέρα, να εγκαθίστανται στον χώρο εργασίας, η ποιότητα του αέρα, η θερμοκρασία, η υγρασία αλλά και οι ρύποι θα μπορούν να ελέγχονται πλήρως. Αυτά τα συστήματα θα συμβάλουν στην προσπάθεια για ευεξία και υγεία στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα θα προσδίδουν το αίσθημα της ασφάλειας σε όσους χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του γραφείου.

Εταιρική Κουλτούρα

Φυσικά, κανένα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την ισοσταθμισμένη εταιρική κουλτούρα. Ενώ ως κουλτούρα ορίζουμε τη «διεθνή γλώσσα» του πώς λειτουργούμε στον χώρο εργασίας, ο σχεδιασμός του γραφειακού χώρου είναι αυτός που θα την αναδείξει. Ζωντανοί, playful χώροι και περιοχές σχεδιασμένες με γνώμονα τη user experience ενισχύουν το εργασιακό περιβάλλον και αποτελούν κίνητρα που προσελκύουν νέα ταλέντα. Η σωστή χρήση χρωμάτων, επίπλων, φωτισμού και άλλων συστημάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση των χώρων κοινής χρήσης, θα ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών και θα αποτελέσει κρίσιμους παράγοντες της εργασιακής ευτυχίας και του work incubation. Παράλληλα, η μετάβαση από all-assigned workstations σε τελείως unassigned γίνεται κομμάτι εταιρικής κουλτούρας, δημιουργώντας ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον με λιγότερους κανόνες.

γραφεία-μέλλοντος
Booking.Com Athens. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου

Η νέα τάξη πραγμάτων φέρνει τη δυνατότητα του working from home VS in the office στο 50-50, παρέχοντας στον καθέναν την ευελιξία να προσαρμόσει το πρόγραμμά του ανάλογα με τις ανάγκες του. Το future workplace θα είναι ο προορισμός που θα καλύπτει την ανθρώπινη ανάγκη για συνεργατικότητα και κοινωνικοποίηση, ενώ θα μπορεί να παρέχει experience driven χώρους που θα επιτρέψουν ανάπτυξη και innovation.

γραφεία-μέλλοντος
Booking.Com Athens. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου

Έτσι, τα γραφεία θα γίνονται όλο και πιο ελκυστικά, για να μπορούν να υποδέχονται τους εργαζόμενους, προσφέροντας υποδομές που δεν μπορούν να βρεθούν στο σπίτι. Με εργαλεία το design και την ανάλογη εταιρική κουλτούρα προβλέπεται μια ενδιαφέρουσα ανάπτυξη των γραφειακών χώρων, που θα είναι ικανή να αλλάζει μορφή συν τω χρόνω, ίσως και κατά τη διάρκεια της ημέρας!

γραφεία-μέλλοντος
Amgen Hellas Green Plaza. Φωτο: Λουίζα Νικολαίδου

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση