Alumil: Πρωτοπορεί καινοτομώντας…

Αφιέρωμα Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου: Alumil

Μέσα από τις υπερσύγχρονες παραγωγικές υποδομές της και τους αυστηρούς ελέγχους ποιότητας κατά μήκος όλης της παραγωγικής διαδικασίας, η Alumil διασφαλίζει τη δημιουργία προϊόντων ανώτερης ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η ακατάπαυστη έρευνα και ανάπτυξη την οδηγεί στην προσφορά μοναδικών λύσεων με πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά, οι οποίες καλύπτουν στο έπακρο τις ανάγκες των πελατών της.

Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας και 1.900 εργαζόμενους, η Alumil είναι μία από τις πιο προηγμένες εταιρείες παγκοσμίως στο σχεδιασμό και την παραγωγή αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, διαθέτοντας υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής στα 18 εργοστάσιά της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Alumil παράγει αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου υψηλής ποιότητας, τα οποία σχεδιάζονται και αναπτύσσονται στο καινοτόμο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης του Ομίλου και κατόπιν πιστοποιούνται από διεθνώς αναγνωρισμένα ινστιτούτα και εργαστήρια, όπως το ift Rosenheim (Γερμανία), A.A.M.A. (Η.Π.Α.), Istituto Jordano (Ιταλία), CSTB (Γαλλία), ATG (Βέλγιο), EXOVA (Ηνωμένο Βασίλειο) κ.ά.

Οι προηγμένες παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και το ισχυρό διεθνές δίκτυο πωλήσεων σε πάνω από 60 χώρες, με 32 θυγατρικές ανά τον κόσμο σε όλες τις Ηπείρους, αποδεικνύουν ότι η Alumil αποτελεί έναν από τους πιο καταξιωμένους προμηθευτές αρχιτεκτονικών συστημάτων πληρώντας υψηλές προδιαγραφές και καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο εύρος αρχιτεκτονικών αναγκών:

 • Υψηλή αισθητική σε συμφωνία με τις νεότερες αρχιτεκτονικές τάσεις
 • Ενεργειακή αποδοτικότητα μέσα από προηγμένα θερμομονωτικά συστήματα και συστήματα σκίασης
 • Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ενσωμάτωσης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κελύφη κτιρίων
 • Υψηλά επίπεδα ασφάλειας ενάντια σε διαρρήξεις, βανδαλισμούς, φωτιά, καπνό και σεισμούς
 • Προστασία ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες
 • Πληθώρα λύσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες

Συγκεκριμένα, διαθέτει πληθώρα λύσεων για τις εξής προϊοντικές κατηγορίες:

 1. Ανοιγόμενα παράθυρα & πόρτες
 2. Συρόμενα παράθυρα & πόρτες
 3. Φυσούνες
 4. Συστήματα σκίασης
 5. Ρολά
 6. Υαλοπετάσματα & επενδύσεις όψεων
 7. Διαχωριστικά γραφείων
 8. Κάγκελα
 9. Πόρτες εισόδου & εσωτερικές πόρτες
 10. Βάσεις φωτοβολταϊκών

Η Alumil πρωτοπορεί καινοτομώντας από την αρχή της ίδρυσής της.

H ανάπτυξη αρχιτεκτονικών συστημάτων που ήταν μπροστά από την εποχή τους ήταν ανέκαθεν το βασικό σημείο διαφοροποίησής της στην Ελληνική αγορά και η βάση της επιτυχίας της.

Το 1988 η οικογένεια Μυλωνά ίδρυσε την εταιρεία στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς και την επόμενη κιόλας χρονιά παρουσίαζε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τα πρώτα προηγμένα συστήματά της.

Κατά τη δεκαετία του 90’ θεμελιώθηκαν όλες οι βάσεις για μία πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, με την υψηλότερη παραγωγική δυναμικότητα στην Ν.Α. Ευρώπη και όχι μόνο.

Το 1990 ξεκίνησε τη δική της παραγωγή προφίλ αλουμινίου και έως το 1993 διέθετε πλέον το δικό της τμήμα συρραφής θερμομονωτικών προφίλ, τμήμα επιφανειακής προστασίας προφίλ με επικάλυψη ειδικών αυτοκόλλητων film πολυπροπυλενίου, καθώς και εγκαταστάσεις βαφείου.

Μέσω των δυναμικών επενδύσεων σε υποδομές η Alumil γρήγορα άρχισε να δημιουργεί προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία προορίζονταν τόσο για την εγχώρια αγορά, όσο και για την ανταγωνιστικότατη αγορά του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της συσχετισμένης διαφοροποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, ξεκινά το 1995 η λειτουργία της Interno Doors by Alumil, η οποία θα εξειδικευόταν στην παραγωγή θυρών μοναδικής ποιότητας με πολλαπλές επιλογές σχεδιασμού.

Επιπλέον, το ‘95 ιδρύεται και το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας, το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μία συνεχή και ατελείωτη ανάπτυξη νέων αρχιτεκτονικών συστημάτων, έτοιμα να καλύψουν κάθε ανάγκη και απαίτηση.

Το 1997 η καθετοποίηση της εταιρείας μεγεθύνεται κι άλλο με τη δημιουργία ενός χυτηρίου και ενός κάθετου ηλεκτροστατικού βαφείου. H Alumil διαφοροποιείται πάντα μέσω της δημιουργίας καινοτόμων συστημάτων, υψηλών προδιαγραφών χρησιμοποιώντας πρωτοποριακά υλικά, με γνώμονα τις υψηλές επιδόσεις που απαιτούνται τόσο στην Ελληνική αγορά, όσο και στις υπόλοιπες προηγμένες αγορές, διεθνώς.

Έτσι, η εταιρεία χρησιμοποίησε πρώτη το 1997 μονωτικό υλικό εντός των προφίλ της, πιστοποιώντας τη σειρά Μ11000 στο Ελβετικό Ινστιτούτο EMPA.

Επιπρόσθετα, εδώ και μία δεκαετία, χρησιμοποιεί σε συγκεκριμένες σειρές το παγκοσμίoυ φήμης μονωτικό υλικό KOOLTHERM, πετυχαίνοντας κορυφαίους συντελεστές θερμομόνωσης.

Μέχρι το 2000 η εταιρεία θα έχει αυξήσει σε ασύλληπτα μεγάλη έκταση την παραγωγική δυναμικότητά της και θα έχει ιδρύσει παράλληλα πάνω από 15 θυγατρικές στην Ευρωπαϊκή χερσόνησο.

Η νέα χιλιετία αρχίζει το ίδιο δυναμικά για την καινοτόμο εταιρεία του Κιλκίς.

Το 2003 βραβεύεται από τον οργανισμό Europe’s GrowthPlus Top 500 για τέταρτη φορά(!) για τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το 2005, με την περάτωση των βιομηχανικών συγκροτημάτων στη Σερβία και στην Αλβανία η συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του Ομίλου θα προσεγγίσει ετησίως τους 85.000 τόνος προφίλ και στα βαφεία τους 50.000 τόνους, μεγέθη εντυπωσιακά για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το 2006 σημαδεύεται από ραγδαία ενίσχυση των εξαγωγών – αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών – σε Μέση Ανατολή, Αφρική, στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης & των Η.Π.Α. με εντυπωσιακά κτιριακά συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο (όπως ξενοδοχεία, οικίες, αεροδρόμια, ουρανοξύστες, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.) να χρησιμοποιούν τα συστήματα της Alumil.

Επιπλέον, το ΕΒΕΑ τιμά για τρίτη συνεχόμενη φορά την εταιρεία με το Βραβείο Εξαγωγικής Δραστηριότητας.

Το 2007 ξεκινά η εφαρμογή του περιβαλλοντικού σχεδιασμού Green Alumil με στόχο την ενημέρωση και την λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η καθετοποίηση της παραγωγής συνεχίζεται και το 2008 ξεκινά η λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης γραμμής ανοδίωσης στη ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς, συνολικής επένδυσης 15 εκ. ευρώ. Εγκατάσταση που θα αποτελέσει μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες ανοδίωσης της Ευρώπης… και συνεπώς του κόσμου!

Επιπλέον, ολοκληρώνεται η επένδυση και αρχίζει η λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου χυτηρίου αλουμινίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αυξημένης χρήσης ανακυκλωμένου αλουμινίου.

Παράλληλα, ιδρύεται θυγατρική στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Alumil North America) με σκοπό την προώθηση αρχιτεκτονικών συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αμερικής, καθώς και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Alumil GULF), με σκοπό την εμπορία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Παρά τη δραματική πτώση του κατασκευαστικού κλάδου με την έλευση της κρίσης, η δυναμική πορεία της Alumil θα συνεχιστεί. Με αφορμή την κρίση, σηματοδοτείται μία νέα εποχή για την εταιρεία: η εποχή της έντονης εξωστρέφειας και διεθνοποίησης.

Το γεγονός αυτό θα της δώσει τη μοναδική ευκαιρία να εξελίξει ακόμη περισσότερο τα συστήματά της, αντλώντας γνώση από τη διεθνή εμπειρία της ανά την υφήλιο.

Σήμερα, το ποσοστό του κύκλου εργασιών του Ομίλου που πραγματοποιείται στο εξωτερικό ανέρχεται στο 90%! Η δραστηριοποίηση της σε πάνω από 60 χώρες, με 32 θυγατρικές στις 5 ηπείρους, αποτελεί αν μη τι άλλο απόδειξη της ανωτερότητας των συστημάτων της εταιρείας, τα οποία είναι άκρως ανταγωνιστικά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Το 2015 η εταιρεία βραβεύεται με το «Βραβείο Βιομηχανικής Αριστείας» στο διαγωνισμό «Made in Greece Awards» της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ υπό την αιγίδα Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, και με το «Βραβείο Τεχνολογικής Αριστείας» στο διαγωνισμό «Ελληνική Αξία» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Επίσης, ιδρύονται δυο νέες θυγατρικές στην Αυστραλία και στην Ινδία και αναδιοργανώνεται με βελτιωμένες υποδομές η θυγατρική της Αιγύπτου.

Επιπλέον, κάνοντας άλλο ένα βήμα μπροστά, επικεντρώνοντας όλη την προσοχή της στην ολιστική υποστήριξη των συνεργατών της, προχωράει σε ακόμη μία πρωτοποριακή επένδυση για την Ελληνική αγορά, μέσα από την δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου πιστοποιήσεων μέσω της εταιρείας CFT σε συνεργασία με το ινστιτούτο ift Rosenheim.

Έτσι παρέχει σήμερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη δυνατότητα στους συνεργάτες της να πιστοποιούν επισήμως τις επιδόσεις των κουφωμάτων με την επίσημη σφραγίδα του ift ROSENHEIM. Επιπρόσθετα, το 2015 ξεκινά τη λειτουργία της προηγμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας παραγγελιοληψίας «My Alumil».

Το 2016 προχωρά δυναμικά με ανανέωση της εικόνας της (rebranding) και νέες βελτιωμένες εμπορικές πολιτικές και βραβεύεται ως κορυφαία μάρκα στην κατηγορία των κατασκευαστικών υλικών από το διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό Superbrands.

Επιπλέον, εγκαινιάζονται τα δυο νέα εντυπωσιακά ιδιόκτητα showroom, τα μεγαλύτερα του κλάδου, στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Η Alumil θα συνεχίσει με το ίδιο σθένος να συνδράμει και να στηρίζει τις προσπάθειες όλων των φορέων του κατασκευαστικού κλάδου, για κτίρια απαράμιλλης αισθητικής αξίας, διαχρονικά και μοντέρνα, ποιοτικά και ενεργειακά αποδοτικά.

Οικονομικά αποτελέσματα 2016

Για το 2016, ο Όμιλος Alumil σημείωσε αύξηση των πωλήσεων της τάξεως του 5,7%, φθάνοντας τα euro 202,1 εκ., (έναντι euro 191,2 εκ. του 2015). Επίσης, σημειώθηκε αύξηση του μικτού κέρδους κατά 26,7% περίπου, στα euro 47,1 εκ. (έναντι euro 37,2 εκ. του 2015). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 75,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και διαμορφώθηκαν στα euro 15,0 εκ. περίπου (έναντι euro 8,6 εκ. για το 2015). Στα αποτελέσματα (προ φόρων και μετά φόρων) παρουσιάζονται κέρδη έναντι ζημιών της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Ο Όμιλος συνεχίζοντας την στρατηγική εξωστρέφειας, ενισχύει συνεχώς την εμπορική παρουσία του σε Μέση Ανατολή, Αφρική, Ασία, Αμερική και Αυστραλία, µε σκοπό την ενίσχυση των μεριδίων αγοράς.

Επίσης με την αναδιάρθρωση του Ομίλου, τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας του και με την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, η διοίκηση του Ομίλου έχει καταφέρει όπως δείχνουν και τα παραπάνω αποτελέσματα, την αύξηση του κύκλου εργασιών, την σημαντική αύξηση του EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), καθώς και την επίτευξη κερδών στα αποτελέσματα του Ομίλου.

Απάντηση