Το «ArXellence 2», ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός της ALUMIL, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, με την ανακοίνωση των 6 βραβείων και των 4 επαίνων.
Μετά το πρώτο «ArXellence» το 2018 που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, η ALUMIL επανήλθε φέτος με τον διαγωνισμό «Arxellence 2» και ένα νέο απαιτητικό θέμα. Ο διαγωνισμός «Arxellence 2» φέρει τη «σφραγίδα» της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και πραγματοποιήθηκε σε συνεχή στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council). Η ALUMIL ως διοργανωτής διασφάλισε την διαφάνεια και την πλήρη εφαρμογή των διεθνών κανονισμών της UNESCO για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Η ανάδειξη των βραβευμένων προτάσεων έγινε με την εγγύηση της διεθνούς κριτικής επιτροπής, που αξιολόγησε τις συμμετοχές και απένειμε τα 6 βραβεία και τους 4 επαίνους, σύμφωνα με την προκήρυξη.
Το διακύβευμα
Η ALUMIL, με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μια σύγχρονη μητρόπολη, έκανε ένα μεγάλο κάλεσμα σε αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο, ζητώντας τους να καταθέσουν προτάσεις και ιδέες για τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της (περιοχή Φιξ – Λαχανόκηποι).
Στόχος της συγκεκριμένης θεματικής ήταν η κατάθεση μελετών για τη δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου μικτών χρήσεων με βάση τα κριτήρια της UIA (συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη, κοινωνική επίδραση, προσέλκυση νέων κατοίκων, οικονομικές εκφάνσεις κ.λ.π.), που θα επαναπροσδιορίσει όχι μόνο μια περιοχή υποβαθμισμένη με κακές χρήσεις επί δεκαετίες, αλλά και τη θέση της Θεσσαλονίκης στο διεθνές σκηνικό, ως μια πόλη που συνδυάζει την επιχειρηματικότητα με υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους. Με αυτό τον τρόπο ο διαγωνισμός μπορεί να συντελέσει ώστε η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει το κύρος που της αρμόζει και να συστηθεί εκ νέου ως ηγέτιδα στην περιοχή των Βαλκανίων, με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια.
ArXellence 2 με …αριθμούς
Από την πρώτη στιγμή της έναρξης των διαδικασιών εγγραφής στον διαγωνισμό, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 1.464 εγγραφές από 90 χώρες και συνολικά 173 τελικές μελέτες που κατατέθηκαν. Η αξιολόγηση των μελετών του «ArXellence 2», λόγω της πανδημίας και των μέτρων προστασίας για τη δημόσια υγεία, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με προσαρμογή στα διεθνή πρωτόκολλα. Η κριτική επιτροπή, αφού εξέτασε διεξοδικά σε τηλεδιάσκεψη και ταυτόχρονη προβολή των μελετών, τις κατατεθειμένες προτάσεις των μελετητών που συμμετείχαν από όλο τον κόσμο, ανέδειξε τα 6 βραβεία, που συνοδεύονται κι από χρηματικό έπαθλο, καθώς και 4 ισότιμους επαίνους, κλείνοντας έτσι τη δεκάδα των προτάσεων που ανταποκρίθηκαν σύμφωνα με την επιτροπή στα κριτήρια που τέθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA).
Κριτική Επιτροπή
Τακτικοί κριτές
- Kasper Guldager Jensen, Πρόεδρος και εκπρόσωπος UIA (Αρχιτέκτονας, Δανία)
- Νικόλαος Σαλπιγγίδης, εκπρόσωπος ALUMIL (Innovation Director, Ελλάδα)
- Gabriella Carillo (Αρχιτέκτονας, Μεξικό)
- Lauren Haiden (Αρχιτέκτονας, Ν. Αφρική)
- Δημήτριος Π. Τσομώκος (Finance & Management, Hνωμένο Βασίλειο/Ελλάδα)
Αναπληρωτές κριτές
- Sara Martin Camara, εκπρόσωπος UIA (Αρχιτέκτονας, Γαλλία)
- Oren Sussman (Law & Finance, Ισραήλ)
Επαγγελματικός Σύμβουλος του Διαγωνισμού:
- Ευάγγελος Λυρούδιας, Αρχιτέκτoνας, Σύμβουλος της Alumil
Τα Βραβεία
Οι 6 μελέτες που εγκρίθηκαν για βράβευση από την Κριτική Επιτροπή του «ArXellence 2» είναι:
1ο Βραβείο
Τίτλος μελέτης: The Lodge
Κωδικός συμμετοχής: d15bd86f-2938
Όνομα συμμετέχοντα: Alejandro Piqueras
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ALE Studio
Χώρα: Ισπανία
2ο Βραβείο
Τίτλος μελέτης: The Green Ηub
Κωδικός συμμετοχής: 20d6099c-5616
Ονόματα συμμετεχουσών: Angeliki Tzifa, Sophia Nikolaidou
Χώρα: Η.Π.Α.
3ο Βραβείο
Τίτλος μελέτης: Thessaloniki Green Pier
Κωδικός συμμετοχής: c24d129b-ca90
Ονόματα συμμετεχόντων: Mircea Mogan, Alexandra Virlan
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Mogan Architecture
Χώρα: Ολλανδία
4ο Βραβείο
Τίτλος μελέτης: Bioclimatic Urban Lighthouse
Κωδικός συμμετοχής: 7fcb61a5-e4bc
Ονόματα συμμετεχόντων: Alberto Mizrahi, Guillermo Lesch, Osvaldo Alvarez Rojas, Valeria Franck, Federico Menichetti, Leticia Alfaro, Philippa Jane Page
Χώρα: Γαλλία
5ο Βραβείο
Τίτλος μελέτης: De-fragmenting the Productive City
Κωδικός συμμετοχής: 6a1e10a2-7174
Ονόματα συμμετεχόντων: Maria Chrysoula Akrivou, Antonis Athanasiou
Χώρα: Ολλανδία
6ο Βραβείο
Τίτλος μελέτης: A view of the bay – A glance at the future
Κωδικός συμμετοχής: 5fc57b05-4a53
Ονόματα συμμετεχόντων: Marco Broekman, Floris Van der Zee, Martha Seitanidou, Jordy Stamps, Yunshih Chen, Timothy Simons, Marina Lysenkova
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Bura urbanism
Χώρα: Ολλανδία
Έπαινοι
*(αλφαβητική σειρά κατά χώρα)
Έπαινος
Τίτλος μελέτης: The Gates of Thessalonica
Κωδικός συμμετοχής: d7633b4d-e29c
Όνομα συμμετέχοντα: Ivo Panteleev
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ADA – Agency Design & Architecture
Χώρα: Βουλγαρία
Έπαινος
Τίτλος μελέτης: Ships Forest
Κωδικός συμμετοχής: a8ef5994-ee73
Ονόματα συμμετεχόντων: Perraguin Olivier, Spiegelstein Jacques, Letourmy Laurent
Αρχιτεκτονικό γραφείο: hOP/ar
Χώρα: Γαλλία
Έπαινος
Τίτλος μελέτης: Thessaloniki Wave (T-WAVE)
Κωδικός συμμετοχής: cb17c371-dd7c
Ονόματα συμμετεχόντων: Andrea Michelini, Jacopo Berlendis, Alberto Gasparini, Tommaso Tassi, Alessandro Bonaventura, Mauro Baessato, Rade Batinica, Antonio Spena, Carlo Leonardi, Filippo Marsigli, Roberto Franchini, Giancarlo Franchini, Giacomo Gola, Davide Cappochin, Giuseppe Cappochin, Amarda Velcani, Thimi Rudi, Charis Christodoulou, Avra Bousda, Margarita Lekka, Vilma Chastaoglou, Matteo Taramelli, Roberto Zuccon
Αρχιτεκτονικό γραφείο: F&M Ingegneria Spa
Χώρα: Ιταλία
Έπαινος
Τίτλος μελέτης: City’s New Pulse
Κωδικός συμμετοχής: c981fd16-5b56
Ονόματα συμμετεχόντων: Esteban Colmenares, Sanhita Chaturvedi, Shashank Jain, Anshul Bhargava, Ben Kikkawa, Joao Pedro Costa, Florentina Tsakiri
Αρχιτεκτονικά γραφεία: Studio C+C / Studio 4215
Χώρα: Αγγλία
Το αποτέλεσμα και το μέλλον
Η ALUMIL, ως μια εταιρεία με ηγετική διεθνή παρουσία στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως ένα όραμα που μοιράζεσαι με αληθινό ενδιαφέρον για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, μπορεί να βρει ευήκοα ώτα δημιουργώντας ένα κύμα δημιουργικότητας και ευγενούς άμιλλας.
Το «ArXellence 2» αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο γενικευμένης κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η ALUMIL επέμεινε στην πρόθεσή της να υλοποιήσει τον διαγωνισμό χωρίς εκπτώσεις ως προς τον παγκόσμιο χαρακτήρα του. Οι μελέτες που εστάλησαν από όλο τον κόσμο και η αξιολόγησή τους από μια διεθνή Κριτική Επιτροπή, το αποδεικνύουν και με το παραπάνω.
Η ALUMIL είναι πεπεισμένη πως ένας διαγωνισμός ιδεών οφείλει να προηγείται και να αναδεικνύει τον χωρικό σχεδιασμό, παρέχοντας την απαραίτητη γνώση στη διάθεση των αρμοδίων. Άλλωστε, οι προτάσεις ανάπλασης και αναδιαμόρφωσης αστικών χώρων συνιστούν ένα σημαντικό δείγμα τόσο της οικονομικής, όσο και της πολιτισμικής εξέλιξης ενός τόπου, που σε αυτή την περίπτωση εκφράζεται μέσω της αρχιτεκτονικής.
Σε αυτό το πνεύμα, το «ArXellence 2» ήταν ένα εγχείρημα που δίνει νέα ώθηση στην έναρξη συζητήσεων για επανασχεδιασμό κομβικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, δημιουργεί μια σημαντική πλατφόρμα αρχιτεκτονικών προτάσεων σχετικά με την αναβάθμιση του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου, μα πάνω από όλα εκπέμπει μήνυμα σιγουριάς και αισιοδοξίας για ένα μέλλον προηγμένης αστικής ανάπτυξης και αειφορίας.
Πηγή: alumil.com