Alumil: Η «ηθική επιλογή» μιας μακροχρόνιας πορείας προς την πράσινη ανάπτυξη

Η «ηθική επιλογή» της «πράσινης» διαδρομής και αειφόρου στρατηγικής που ακολουθεί η ALUMIL, παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας – Sustainable Building Council Greece (SBC Greece).


Στην εκδήλωση του SBC Greece, που ολοκληρώθηκε με την εκλογή του κου Αλέξανδρου Αθανασούλα στη θέση του προέδρου, παρουσιάστηκε η «πράσινη» πορεία που ακολουθεί η ALUMIL και αναδείχθηκαν οι τεχνολογικές δράσεις και επενδύσεις, που υλοποιεί εδώ και δύο δεκαετίες η ελληνική πολυεθνική. 

Στον δρόμο της βιωσιμότητας με… αποδείξεις

Το SBC Greece είναι επίσημο μέλος του World Green Building Council (WGBC), του μεγαλύτερου οργανισμού παγκοσμίως με σημαντική επιρροή στην αειφόρο δόμηση. Τα μέλη του ενημερώθηκαν για την πρόσφατη, σημαντική πιστοποίηση «OK Recycled» που εξασφάλισε η ALUMIL από την TUV AUSTRIA. Είναι η πρώτη εταιρεία στον εγχώριο κλάδο, που παράγει προφίλ αλουμινίου με ανακυκλωμένο περιεχόμενο 60% της συνολικής πρώτης ύλης.

Οι σημαντικοί σταθμοί και οι αντίστοιχες πιστοποιήσεις που αποτελούν απτές αποδείξεις για τη διαδρομή βιωσιμότητας της ALUMIL, καλύπτουν μια πολυετή περίοδο, από το 2002 έως και το 2023.  

 Πιστοποίηση περιβαλλοντικής διαχείρισης

-Το 2002, η TÜV HELLAS πιστοποιεί το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει η ALUMIL, με βάση το πρότυπο ISO 14001.

Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού

-Το 2007, λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης νερού. Σήμερα η κατανάλωση νερού είναι πλέον μικρότερη κατά 80% στη διέλαση και ανοδίωση και κατά 40% μικρότερη στην Η/Β, και η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 12%.

Αποδοτικότερη πηγή ενέργειας και «καθαρά» απόβλητα νερού

-Το 2008, αλλάζει ο ενεργειακός εφοδιασμός της εταιρείας από το LPG/υγραέριο σε φυσικό αέριο, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα κατά 64%, ενώ οι επιφανειακές  επεξεργασίες γίνονται πλέον χωρίς χρώμιο.

 Χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

-Ήδη από το 2010, γίνεται συστηματική χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου, μέσω της αποδοτικής διαλογής scrap και του προηγμένου χυτηρίου με αποτέλεσμα την ενεργειακή εξοικονόμηση και περιβαλλοντική απόδοση ενισχύονται σημαντικά. Επιπλέον, κάνοντας χρήση φωτοβολταϊκών για την κάλυψη μέρους της ηλεκτροδότησης του χυτηρίου συντελέστηκε μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Κυκλική οικονομία στην παραγωγή

-Το 2014, η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω την κυκλικότητα των πόρων που σχετίζονται με τα προϊόντα της, εφαρμόζοντας μια πιο ολιστική προσέγγιση της ανακύκλωσης για το αλουμίνιο.

Προϊόντα ενεργειακά παθητικών κτιρίων

-Το 2015 και το 2017, τα προϊόντα της Alumil πιστοποιούνται στην πρωτοπορία των ενεργειακά παθητικών κτιρίων (passive house certified), με τις σειρές των καινοτόμων ανοιγόμενων θερμομονωτικών συστημάτων SMARTIA S77 και SUPREME S91. Ειδικότερα τα συστήματα SUPREME S91 της ALUMIL χρησιμοποιήθηκαν στο κεντρικό κτίριο της Google στη Νέα Υόρκη.

Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος

-Το 2018, η εταιρεία προχωρά στην παροχή Περιβαλλοντικής Δήλωσης Προϊόντος (Environmental Product Declaration, EPD), για την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός προϊόντος, που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

Πρωτιά στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο

-Το 2020, με τη λειτουργία υπερσύγχρονης μονάδας διαλογής και επεξεργασίας scrap αλουμινίου στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλ­κίς – μια επένδυση ύψους 4,6 εκατ. € – αυξάνεται ακόμα περισσότερο το ποσοστό του ανακυκλωμένου αλουμινίου και η εταιρεία αποκτά την πιστοποίηση «OK Recycled» (το 2023).

Κατακτώντας την κορυφή της βιωσιμότητας & τη διάκριση Cradle2Cradle

-Το 2021, τίθεται σε ισχύ ο νέος δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών, Athex ESG, o οποίος παρακολουθεί την απόδοση των εταιρειών σε ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικής δραστηριοποίησης και εταιρικής διακυβέρνησης. Η ALUMIL βρίσκεται ανάμεσα στις 35 εταιρείες σε ζητήματα βιωσιμότητας.

Παράλληλα, το 2022, η ALUMIL γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου με διεθνή πιστοποίηση Cradle to Cradle Certified® Silver για μια μεγάλη γκάμα προϊόντων της. Η ALUMIL έλαβε πιστοποίηση επιπέδου Silver βάσει πέντε κριτηρίων: α. υλικής υγείας, β. κυκλικότητας προϊόντων, γ. ποιότητας αέρα-προστασία κλίματος, δ. διαχείρισης νερού & εδάφους και ε. κοινωνικής ευθύνης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ALUMIL

– «Η ALUMIL, ως μια εξωστρεφής και πρωτοπόρα «πράσινη» εταιρεία, υπηρετεί και εκπληρώνει σε διεθνή και ταυτοχρόνως εθνική βάση, ένα «χρέος» προς τη φύση τόνισε ο Δρ. Ευάγγελος Λυρούδιας. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η ALUMIL:

– Προσφέρει την «ηθική επιλογή», εξασφαλίζοντας να καταστεί αποδοτική η επένδυση, με τη λογική του «payoff», δηλαδή της τελικής και πλήρους εξόφλησης της.

– Διαδίδει και διαχέει την τεχνική πληροφορία και ενημέρωση προς τον τεχνικό κόσμο και την κατασκευαστική αγορά αλλά και προς τους πολίτες.

– Τοποθετεί την Architectural Aluminium Academy σε θέση «οδηγού» της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, λειτουργώντας ένα σύγχρονο, διεθνών προδιαγραφών Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων, το οποίο προσφέρει τεχνική υποστήριξη και επαγγελματική κατάρτιση σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

– Αναδεικνύει – χάρη στη διεθνή της παρουσία σε πάνω από 60 χώρες – μέσα από τα προηγμένα συστήματά της που μεταφέρονται σε εργοτάξια στην ελληνική και παγκόσμια αγορά, τη μέγιστη σημασία της ανακύκλωσης, της ενεργειακής εξοικονόμησης και της περιβαλλοντικής προστασίας. πράσινες θεσμικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

– Διαθέτει στην αγορά προϊόντα αλουμινίου για αρχιτεκτονική χρήση από τουλάχιστον 60% ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Αυτό έχει μεγάλο όφελος, καθώς συνεισφέρει σε μειωμένες ενεργειακές δαπάνες και αναβαθμίζει την ποιότητα διαβίωσης.

– Επιτυγχάνει κατανάλωση 95% λιγότερης ενέργειας, για την παραγωγή αλουμινίου μέσα από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.

– Υλοποιεί επενδύσεις απανθρακοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπερσύγχρονη μονάδα της εταιρείας για τη διαλογή και επεξεργασία «scrap» αλουμινίου στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς.

– Εφαρμόζει την «ηθική επιλογή» στην «πράσινη» λειτουργία της ίδιας της εταιρείας και στα τεχνικά προαπαιτούμενα και χαρακτηριστικά, για μια τεχνοκρατική επιλογή πιστοποιημένου «πράσινου» προϊόντος κυκλικής οικονομίας.

– Συνδέει τις τεχνικές και επιστημονικές ειδικότητες με τον κατασκευαστή και το συνολικό αποτέλεσμα με τον τελικό χρήστη. Σε αυτό συμβάλλουν εφαρμογές ψηφιακής καινοτομίας, όπως η BIM τεχνολογία και τεχνολογικές λύσεις στην αλληλοτομία των φάσεων παραγωγής και λειτουργίας μιας κατασκευής και την αλληλουχία των περιοχών, που συμμετέχουν και αναμειγνύονται στην κατασκευή.

– Υπηρετεί τον υγιή ανταγωνισμό,αφενός μεν δικαιολογώντας πλήρως την ανταποδοτικότητα της τιμής με την ποιότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων της αφετέρου δε, διευρύνοντας τα κριτήρια επιλογής, αποδοτικότητας της επένδυσης και προστασίας του περιβάλλοντος, σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων.

-«Η ALUMIL αποκρούει τη νόθευση των προδιαγραφών. Αντιμάχεται κάθε φαινόμενο και πρακτική νόθευσης των προϊόντων, της αγοράς και του ανταγωνισμού και είναι άτεγκτη, ως προς αυτές τις παθογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομιλητής εξηγώντας ότι: «όταν περιορίζουμε τα κριτήρια επιλογής αυτά γίνονται οικονομοτεχνικά εσφαλμένα.»

SBC Greece: Νέα Διοίκηση

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε  στα γραφεία της ALUMIL στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Αειφόρων Κτιρίων ΕλλάδαςSustainable Building Council Greece (SBC Greece), με μεγάλη συμμετοχή μελών της.

Στις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης, αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του SBC Greece.

Πρόεδρος: Αλέξανδρος Αθανασούλας, STIRIXIS Group

Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Μαναγούδης, ICON Group

Γενικός Γραμματέας: Σπύρος Κωνσταντάκης,  AK PRAXIS

Ταμίας: Αλέξανδρος Αρχοντίδης, Ολυμπία Οδός

Μέλος: Παντελής Λεβαντής, Ecoveritas
1ο αναπληρωματικό μέλος: Κωνσταντίνος Κατσακιώρης, Schneider Electric

Απάντηση