Αλουμίνιο: Οι δασμοί στην Ε.Ε. έπληξαν την παραγωγή – Αντίστροφη εικόνα για την Ελλάδα

παραγωγή

Ανασταλτικό ρόλο διαδραμάτισε η επιβολή δασμών από πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου των κρατών μελών.


Η επιβολή δασμών από πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου των κρατών μελών προκύπτει από την έρευνα που εκπόνησαν οι Ernesto Cassetta και Cesare Pozzi, του φορέα βιομηχανικών ερευνών της Ιταλίας, Gruppo Di Ricerche Industriali e Finanziarie – Grif “Fabio Gobbo”.

Έντονα σημάδια κόπωσης

Tα στοιχεία της έρευνας που παρουσίαστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, Ιnternational Aluminium 2019, της Fastmarkets, δείχνουν ότι η πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζει έντονα πτωτική πορεία κυρίως λόγω των περικοπών και των διακοπών λειτουργίας σε χυτήρια.

Συνέχεια των αποεπενδύσεων

Μάλιστα με βάση την έρευνα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι αποεπενδύσεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής θα συνεχιστούν.

Aς σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2017 η πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το 27% της κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα η παραγωγική δυνατότητα σε επίπεδο χύτευσης αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέρχεται στο 30% της κατανάλωσης.

Tην ίδια στιγμή όμως παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για πρωτογενές αλουμίνιο, κάτι στο οποίο συνηγορεί η αύξηση των εισαγωγών.

Apparent consumption, installed capacity, production and imports of primary aluminium in the EU (‘000 tonnes)

παραγωγή

Αυξημένη η παραγωγή στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το γεγονός ότι ενώ σημαντικές βιομηχανικές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Ισπανία παρουσιάζουν μείωση στην παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή της σε σχέση με το 2017, κατά 12%.

Πηγή: Build

Απάντηση