Αλουμίνιον της Ελλάδος Επίσκεψη του Open House Athens 2016 στις εγκαταστάσεις της

Στο πλαίσια του OPEN HOUSE Athens 2016 και της παράλληλης δράσης Made in Athens , πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στον οικισμό «Άσπρα Σπίτια» που σχεδιάστηκε από τον πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη , το 1963, προκειμένου να στεγαστούν οι οικογένειες των εργαζομένων της βιομηχανικής μονάδας της «Αλουμίνιον της Ελλάδος».
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επίσκεψη του Open House Athens 2016 στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος και τα Άσπρα Σπίτια! Συνολικά 53 άτομα συμμετείχαν, εκ των οποίων η πλειοψηφία ήταν φοιτητές του Πολυτεχνείου που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τόσο τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις όσο και τον οικισμό που δημιούργησε ο Κ. Δοξιάδης.
Τα Άσπρα Σπίτια κτίσθηκαν από την γαλλική εταιρεία «Πεσινέ» (Pechiney), όταν αυτή αποφάσισε τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου στη θέση Αϊλουκαΐτικο ή Σιδηροκαφκιό στην κοιλάδα του αρχαίου Φωκικού Μεδεώνα, περιοχή σήμερα της μονής του Οσίου Λουκά στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου (το σημερινό εργοστάσιο της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε. ),με στόχο την εκμετάλλευση των παρακειμένων κοιτασμάτων βωξίτη.
Σχεδιασμένος από το Γραφείο Δοξιάδη, ο οικισμός, χτίστηκε αποκλειστικά για το προσωπικό της εταιρείας «Αλουμίνιο της Ελλάδος». Σύμφωνα με την άποψη των αρχιτεκτόνων ο χαρακτήρας της πόλης έπρεπε να θυμίζει έναν οικισμό που αναπτύχθηκε φυσιολογικά μέσα στο τοπίο και την παράδοση των κατοίκων του, χωρίς όμως ευτελείς γραφικότητες και με ένα απλό, δυνατό και πρωτόγονο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Πρότυπα του οικισμού αυτού στάθηκαν διάφορα οικιστικά σχέδια από άλλες χώρες, επίσης επιμελημένα από το γραφείο Δοξιάδη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος σχεδιασμού της περιμέτρου των Άσπρων Σπιτιών που σύμφωνα με τον τυπικό στοίχο σπιτιών σχηματίζει ένα λατινικό L με το κάτω μέρος του να συνορεύει με τη θάλασσα.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 34309,34310,34311,34312,34313,34314,34315,34316″][/images_grid]

Απάντηση