Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίνηση στρατηγικής ισχύος, που καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές και την ικανότητά της να επηρεάζει τις τιμές και τη ζήτηση.
Η ακύρωση της φορολογικής ελάφρυνσης των εξαγωγών από την Κίνα άφησε τη βιομηχανία αλουμινίου να προσπαθεί να εκτιμήσει τον αντίκτυπο στις ροές εφοδιασμού, με τις κινεζικές εταιρείες να υφίστανται απότομη πτώση των μετοχών τους, ενώ οι διεθνείς ομόλογοί τους σημειώνουν ράλι.
Το Πεκίνο παρουσίασε μια αναμόρφωση του καθεστώτος των εξαγωγικών εκπτώσεων την Παρασκευή 15 Nοεμβρίου, ανακοινώνοντας σχέδια για την κατάργηση φορολογικής έκπτωσης 13% στις υπερπόντιες πωλήσεις αλουμινίου, χαλκού, καθώς και την περικοπή των ελαφρύνσεων στις μπαταρίες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Η Aluminum Corp. of China Ltd. και η China Hongqiao Group Ltd., τα δύο κορυφαία χυτήρια αλουμινίου της χώρας, υποχώρησαν έως και 5% στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, πριν περιορίσουν τις απώλειές τους, ενώ η Yunnan Aluminum Co. καταβαραθρώθηκε στο ημερήσιο όριο πτώσης του 10% στη Shenzhen. Το αλουμίνιο υποχώρησε στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, περιορίζοντας το κέρδος 5,3% που σημειώθηκε την Παρασκευή.
Η κίνηση του Πεκίνου – που θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ως μια προσπάθεια να περιοριστεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας – προκάλεσε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο αλουμίνιο μεταξύ των επηρεαζόμενων εμπορευμάτων, λόγω της σημασίας των κινεζικών εξαγωγών τόσο για τους παραγωγούς της χώρας όσο και για τους παγκόσμιους αγοραστές. Οι φορολογικές αλλαγές τίθενται σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου.
«Αυτό είναι ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας χαμηλής κερδοφορίας των κινεζικών επιχειρήσεων, αφού η τόνωση των επενδύσεων τροφοδότησε σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», δήλωσε ο Λι Ζουεζί, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου της Chaos Ternary Futures Co. «Βραχυπρόθεσμα, θα πλήξει τις εξαγωγές. Αλλά μεσομακροπρόθεσμα, θα είναι κάτι το ευεργετικό, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα πρέπει να εκκαθαριστεί με κάποιους τρόπους».
Η βιομηχανία αλουμινίου της Κίνας ιστορικά εξήγαγε σημαντικές ποσότητες του μετάλλου ως ημι-κατασκευασμένα προϊόντα – όπως ράβδοι, πλάκες ή φύλλα – που χρησιμοποιούνται από κατασκευαστές ή απλά μετατρέπονται σε άλλα σχήματα.
Οι αποστολές του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα πάντα, από κουτιά μπύρας μέχρι αυτοκίνητα, αποτέλεσαν στο παρελθόν σημείο πυροδότησης εμπορικών μαχών με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με χυτήρια να κλείνουν σε όλο τον κόσμο λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς, των χαμηλών τιμών και του υψηλού ενεργειακού κόστους.
Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα λίγο πριν από την επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος καταφτάνει με την υπόσχεση να αυξήσει τους δασμούς για την υπεράσπιση της αμερικανικής βιομηχανίας.
Η απόφαση ανακοινώθηκε, επίσης, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Περού, τονίζοντας την επιθυμία της Κίνας για συνεργασία μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών του κόσμου.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίνηση στρατηγικής ισχύος, που καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές και την ικανότητά της να επηρεάζει τις τιμές και τη ζήτηση», ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές της ING για τα εμπορεύματα. «Βραχυπρόθεσμα, η ακύρωση των φοροεκπτώσεων θα καταστήσει το κινεζικό αλουμίνιο ακριβότερο στη διεθνή αγορά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του όγκου των εξαγωγών».
Νέοι όροι
Οι προμηθευτές αλουμινίου «θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τις συμβάσεις τους και να καθορίσουν πώς θα απορροφήσουν το 13%», υπογράμμισαν οι αναλυτές της Citigroup Inc. «Αναμένεται ότι οι καταναλωτές εκτός Κίνας θα επωμιστούν μέρος του κόστους», προσέθεσαν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα κινεζικά προϊόντα αλουμινίου θα παραμείνουν ανταγωνιστικά ως προς το κόστος και οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά θα είναι «γενικά ελεγχόμενες», ανέφερε σε σημείωμά της η Beijing Antaike Information Development Co. Η αγορά δεν θα πρέπει να είναι «υπερβολικά απαισιόδοξη», προσέθεσε.
Η αντίδραση της αγοράς χαλκού ήταν λιγότερο έντονη μέχρι στιγμής, επειδή τα προϊόντα χαλκού της Κίνας δεν είναι τόσο κομβικά για τον υπόλοιπο κόσμο όσο οι προμήθειες αλουμινίου της.
Η Zhejiang Hailiang Co., ένας σημαντικός παραγωγός σωλήνων και ράβδων χαλκού, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος και η εταιρεία θα ανταποκριθεί με την επιτάχυνση των επενδύσεων στο εξωτερικό σε μέρη όπως το Βιετνάμ, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Μαρόκο.
Ηλιακή ενέργεια
Για τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της μείωσης της έκπτωσης θα είναι μάλλον μικρός. Η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή τέτοιων προϊόντων, οπότε οι εξαγωγείς θα είναι σε θέση να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους υπερπόντιους αγοραστές. Η αύξηση αυτή θα υπερκαλυφθεί από την πτώση της τιμής των πάνελ κατά 30% το τελευταίο έτος.
Αλλά με τη βιομηχανία να υποφέρει ήδη από έναν πόλεμο τιμών που μειώνει τα κέρδη, η απώλεια της ρευστότητας από τις εκπτώσεις θα μπορούσε να είναι καταστροφική για ορισμένους μικρότερους παραγωγούς βραχυπρόθεσμα, επιταχύνοντας ενδεχομένως το κλείσιμο κάποιας εγχώριας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με σημείωμα της εταιρείας ερευνών καθαρής ενέργειας, Gantanhao Technology.