Αλ. Σδούκου: Σε ένα μήνα το νέο Εξοικονομώ

Αλ. Σδούκου: Σε ένα μήνα το νέο εξοικονομώ

Το πακέτο «Fit for 55», δηλαδή οι στόχοι της Ε.Ε. για την ενέργεια και το κλίμα, ανάβει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν δράσεις που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας.


Στο πλαίσιο αυτό όπως ανέφερε η κα Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες με τίτλο: «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Επενδύοντας στην ανακαίνιση των κτιρίων για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον», το ΕΣΕΚ το οποίο αναθεωρείται, θα θέσει πιο αισιόδοξους στόχους στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις και διάφορες επενδύσεις, ώστε οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να γίνουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές.

«Η Ευρώπη και η Ελλάδα για χρόνια καταναλώνουν ενέργεια από μη καθαρές μορφές ενέργειας και σε μεγάλο βαθμό τα κτίρια παρέμειναν όλα αυτά τα χρόνια ενεργοβόρα, όμως πλέον έχουμε αποκτήσει συνείδηση να αναλάβουμε δράση και σήμερα είμαστε στο στάδιο να σχεδιάσουμε πολιτικές ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης» τόνισε η κα Αλεξάνδρα Σδούκου. «Έχουμε μπροστά μας τη νέα δέσμη μέτρων, το «Fit for 55» έτσι ώστε αυτές οι πολιτικές της Ε.Ε. για το κλίμα, για την ενέργεια και τις μεταφορές να συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και υπογράμμισε πως πρέπει να διπλασιάσουμε το ρυθμό ανακαινίσεων των κτιρίων.

Από 1ης/1ου/2022 τα δημόσια κτίρια που αγοράζουν οι δημόσιοι φορείς πρέπει να είναι ενεργειακής κατηγορία Β’. Ίδιες υποχρεώσεις από 1ης/1ου/2023 θα ισχύουν για τις συμβάσεις μίσθωσης κτιρίων από φορείς του δημοσίου. Μάλιστα η κα Σδούκου γνωστοποίησε πως από τον τρίτο κύκλο του δευτέρου προγράμματος του εξοικονομώ έχουν επωφεληθεί 100.000 νοικοκυριά, ενώ το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε ένα μήνα.

Τέλος, παραδέχτηκε πως έχει καθυστερήσει να βγει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για τα δημόσια κτίρια. Το λόγο καθυστέρησης του προγράμματος «Ηλέκτρα» εξήγησε η κα Βίκυ Σίτα, από τη διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας, επισημαίνοντας πως αυτό ήταν έτοιμο να δημοσιευτεί, όμως «κάπου στην πορεία αποφασίστηκε η ενοποίηση των πόρων του προγράμματος με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Επιπλέον, ανέφερε πως τέλος του Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε το σχέδιο για την ενεργειακή ένδεια που θέτει τα κριτήρια των ευάλωτων νοικοκυρών και περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για να μετριαστεί το φαινόμενο.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Νικόλαος Κοντινάκης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τόνισε ότι οι μεγάλοι στόχοι του «Fit for 55» συνδέονται με την ενεργειακή φτώχεια, υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει αναβαθμιστεί εξαιτίας και της ανόδου των ενεργειακών τιμών.

Το πακέτο «Fit for 55» κάνει ειδική μνεία σε αυτό το ζήτημα. Πρόσθεσε πως αρκετά χρήματα θα διατεθούν από το κοινωνικό ταμείο σε ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που θα πληγούν από την πράσινη μετάβαση.

Πηγή: energia.gr

Απάντηση