Άκης Κόχυλας – Analko: Έρχονται καλύτερες ημέρες για τον Κλάδο Αλουμινίου

Ο Άκης Κόχυλας, μέσα από μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε στο περιοδικό Profil Energy, μιλά για την πορεία της εταιρίας Analko.


Ο Άκης Κόχυλας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Analko, αναφέρει ότι έρχονται καλύτερες μέρες για τον Κλάδο και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις.

Το 1974 ο αείμνηστος πατέρας σου Στέλιος Κόχυλας ξεκινάει μια μικρή μονάδα ανοδίωσης, η οποία στην εξέλιξή της και μέσα από πολλές και επίπονες επενδύσεις έγινε η σημερινή Αnalko.

1. Λίγα λόγια για τον αείμνηστο πατέρα σας.

Ο πατέρας μου υπήρξε σημαντική προσωπικότητα στον χώρο μας, επί σειρά ετών συμμετείχε στα κοινά του κλάδου αφήνοντας το στίγμα του.

Είναι αυτός που δημιούργησε την εταιρεία μας και νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που υπήρξα συνοδοιπόρος όλα αυτά τα χρόνια σ’ αυτή την προσπάθεια. Σίγουρα η απώλειά του δημιούργησε ένα μεγάλο κενό, ο αγώνας μας πλέον είναι να το καλύψουμε κάτι που και ο ίδιος επιθυμούσε διακαώς.

2. Η ΑΝΑLKO θεωρείται η κορυφαία εταιρεία στο αντικείμενό της, πώς το εισπράττετε;

Με μεγάλη ικανοποίηση φυσικά. Ξέρετε είναι η σημαντικότερη επιβράβευση αυτή που σού δίνει ο ικανοποιημένος συνεργάτης.

Η εταιρεία μας ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με το αντικείμενο της βαφής, το εξέλιξε σε μεγάλο βαθμό και το προσφέρει υπεύθυνα στον καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του το εκτιμά και το δείχνει.

Θα μπορούσαμε και εμείς να μπούμε και σε άλλα (χωράφια) αλλά δεν το κάναμε, διότι το αντικείμενο της βαφής είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό. Πρέπει να δοθείς, να ψάξεις, να δοκιμάσεις, να εφεύρεις τρόπους ώστε να δίνεις σε αυτόν που σε εμπιστεύεται πάντα το καλύτερο.

Εμείς αυτό κάναμε, συνεχίζουμε να το κάνουμε και τελικά φαίνεται ότι δικαιωνόμαστε.

3. Τι πιστεύετε ότι κάνατε πολύ καλά και έχετε αυτά τα ομολογουμένως θετικά αποτελέσματα;

Το πρώτο και πιο σπουδαίο πιστεύω είναι αρχή των ανθρώπων της εταιρείας μας σε όλες τις βαθμίδες να ακούνε και να επεξεργάζονται τα στοιχεία που συλλέγουν. Αυτό είναι δείγμα επαγγελματικού πολιτισμού, κάτι που απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από την κουλτούρα μας και είναι κρίμα διότι είμαστε λαός με ικανότητες.

Ένα δεύτερο θετικό στοιχείο και ταυτόχρονα πολύ σημαντικό είναι η έλλειψη αλαζονείας, ακούμε τα πάντα, τα φιλτράρουμε, υιοθετούμε κάθε τι θετικό και προχωράμε. Δεν χρειάζεται πολλά να κάνει κανείς για να πετύχει, χρειάζεται πιστεύω απλά να έχει τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης, εντιμότητα, ειλικρίνεια και ατελείωτες ώρες δουλειάς.

Αν δεν αγαπήσεις την δουλειά σου όποια και αν είναι αυτή, είναι δεδομένο ότι δεν θα την κάνεις καλά, η πορεία σου μέσα στον οποιοδήποτε επιχειρηματικό κλάδο θα έχει ημερομηνία λήξης.

4. Ποιος ο ρόλος της εταιρεία σας και οι κατευθυντήριες γραμμές σε Ελλάδα και Εξωτερικό;

H Ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε μια κρίση που όμοιά της η χώρα γνώρισε μόνο σε περιόδους πολέμου. Αυτή η κρίση μπορώ τώρα πια να πω, ότι είχε και ορισμένα θετικά χαρακτηρίστηκα.

Πρώτα και πάνω από όλα δημιούργησε νέους κανόνες στην αγορά και μάλιστα κανόνες που εφαρμόζονται. Δεν αγοράζεις τίποτα χωρίς χρήματα σήμερα, ενώ πριν την κρίση ίσχυε το αντίθετο. Οι επιταγές έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και όχι απαραίτητα κακές. Πολλοί επιχειρηματίες αξιοποιούσαν την δυνατότητα που υπήρχε να πληρώνουν μεταχρονολογημένα. Το κακό εκδηλώθηκε με το που κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα και χιλιάδες επιχειρήσεις έμειναν με χαρτιά στα χέρια χωρίς αντίκρισμα.

Ευτυχώς η δική μας εταιρεία είχε πάντα τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μείνουμε εκτεθειμένοι σε μεγάλα ποσά, βεβαίως χάσαμε και εμείς χρήματα, όπως το σύνολο των επιχειρήσεων άλλοι λίγα άλλοι περισσότερα. Συνεχίσαμε μέσα σε ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον να λειτουργούμε με σημαντικές δυσκολίες λόγω και της επένδυσης που κάναμε για το νέο εργοστάσιο.

Η επένδυση του νέου μας εργοστασίου όπως όλοι γνωρίζετε ολοκληρώθηκε με την έναρξη της κρίσης, ευτυχώς το κουμάντο ήταν καλό και τα αποτελέσματα σήμερα μας δικαιώνουν.

Έχουμε σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα, στην Ελληνική αγορά είμαστε η ANALKO και απολαμβάνουμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συνεργατών μας και σε ανταπόδοση αυτών προσφέρουμε υπηρεσίες και προϊόντα ποιότητας.

5. Ανοδίωση – Προανοδίωση – Ηλεκτροστατικές βαφές – Σουμπλιχρωμία. Είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες της ANALKO.

Ναι είναι τα προϊόντα μας κατά μια έννοια, είναι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε καθημερινά στους συνεργάτες μας. Όλες οι μέθοδοι επιφανειακής επεξεργασίας είναι στο προσκήνιο και τις εφαρμόζουμε με προσήλωση στις ενδεδειγμένες νόρμες των φορέων που μας πιστοποιούν.

Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευθύνη όταν επικοινωνεί ο εκάστοτε συνεργάτης μαζί μας και μας ζητά να τον συμβουλέψουμε σχετικά με την βαφή, τι πρέπει να επιλέξει προκειμένου να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στην κατασκευή του.

6. Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να εξελίχθη ακόμη το προϊόν σας η βαφή;

Η πρόοδος και η εξέλιξη στην εποχή μας είναι συνεχής και εντυπωσιακή. Θεωρώ ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής όπως τα αποκαλούμε, αλλά σε κάθε προϊόν η υπηρεσία.

Η εταιρεία μας είναι σε συνεχή επαφή με τούς συντελεστές της αγοράς για κάθε τι καινούριο. Είμαστε εμείς που συνεχώς δίνουμε στοιχεία και παρατηρήσεις μας σε ξένους και Ελληνικούς οίκους παραγωγής υλικών βαφής, προκειμένου να βελτιώσουν παραμέτρους.

Σε πολλές δε περιπτώσεις το η ANALKO δίνει λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν στον κλάδο της βαφής, με καινοτόμες ιδέες οι οποίες συχνά υιοθετούνται από εταιρείες κατασκευής υλικών και μηχανημάτων λύνοντας χρόνια προβλήματα.

7. Κυκλοφορούν σήμερα τα υπέρ ανθεκτικά χρώματα βαφής πόσο σημαντικό είναι για τη δουλειά σας κάτι τέτοιο.

Κάθε βελτιωτική κίνηση από τούς παραγωγούς υλικών βαφής είναι πάντα προς την σωστή κατεύθυνση. Είμαστε μια χώρα ομολογουμένως με ιδιαιτερότητες σε ότι αφορά την δοκιμασία των βαμμένων επιφανειών.

Η πατρίδα μας έχει περίπου 15000 χιλιόμετρα ακτογραμμών πράγμα που σημαίνει ότι τα κουφώματα αυτών των περιοχών ιδιαίτερα έχουν σημαντική επιβάρυνση από το περιβάλλον. Οι υπέρ ανθεκτικές πούδρες λοιπόν σε συνδυασμό με ένα πιστοποιημένο βαφείο για την εφαρμογή τους, δίνουν την «εγγύηση» που πρέπει να απαιτεί ο καταναλωτής.

8. Ποιότητα & ΑNALKO μιλήστε μας γι’ αυτή τη σχέση.

Πάντα η ποιότητα ήταν πρωταρχικός μας στόχος, θεωρούμε δεδομένο και το επαναλαμβάνουμε συνέχεια, πως ότι δεν έχει ποιότητα δεν έχει και μέλλον. Η ANALKO παρακολουθεί αδιαλείπτως κάθε εξέλιξη στον τομέα της και υιοθετεί τα πάντα προς την κατεύθυνση της ποιοτικότερης παροχής υπηρεσιών και προϊόντων.

Τα εργαστήρια ποιότητας της εταιρείας μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εργαστήρια μεγάλων εταιρειών με παγκόσμιο κύρος στον κλάδο της βαφής. Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι γεγονός ότι κατέχει το σύνολο των πιστοποιητικών που απαιτεί η δουλειά μας.

9. Μιλήστε μας για τις μακροχρόνιες συνεργασίες με τους πελάτες.

Η εταιρεία μας συνεργάζεται με όλες τις εταιρείες παραγωγής συστημάτων αλουμινίου στην Ελλάδα αλλά και πολλές από το εξωτερικό. Η συνεργασία με τις περισσότερες εταιρείες από αυτές μετράει δεκαετίες.

Αυτό αν μη τι άλλο σημαίνει εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη βεβαίως δεν είναι κάτι που σου παρέχει ο άλλος αν δεν τον ικανοποιεί η ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ξέρετε το γεγονός ότι η ΑNALKO ξεκίνησε πριν από 45 χρόνια σαν ένα μικρό βαφείο και σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ κορυφαίων στην Ευρώπη κάτι σημαίνει.   

Η Analko έχει πλέον ταυτιστεί με το χρώμα, τα έργα που έχουμε χρωματίσει κοσμούν πόλεις ανά τον κόσμο.

Άκης-Κόχυλας-Συνέντευξη

10. Οικοδομή & Κλάδος του Αλουμινίου ποια είναι η άποψή σας;

Πράγματι η αγορά χρόνο με το χρόνο βρίσκει και πάλι το βηματισμό της. Συμβάλει σε αυτό και το πρόγραμμα εξοικονομώ, το οποίο παρά το γεγονός ότι στην εφαρμογή του έχουν γίνει σοβαρά λάθη όλα αυτά τα χρόνια, με την εκταμίευση των χρημάτων προς τούς δικαιούχους, εντούτοις εξακολουθεί να δουλεύει με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς.

Ένα άλλο στοιχείο αυτής της ανάκαμψης είναι ότι όλες οι Ελληνικές εταιρείες αλουμινίου έδειξαν τα τελευταία χρόνια σημαντικές τάσεις εξωστρέφειας παράλληλα με την εγχώρια αγορά και σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων αλουμινίου έφεραν αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι αφήσαμε πλέον πίσω το μεμψίμοιρο κάθε πέρσι και καλύτερα που δυστυχώς ίσχυε για κάποια χρόνια μέσα στην κρίση και βαδίζουμε στο ευοίωνο και αισιόδοξο έρχονται καλύτερες μέρες και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις.   

11. Η ANALKO βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε εκδήλωση του Κλάδου Αλουμινίου στηρίζοντάς και συμμετέχοντας.

Ναι έτσι ακριβώς είναι, η προσπάθεια των πολλών έχει πάντα αποτέλεσμα, ιδιαίτερα η εμπειρία μας αυτό διδάσκει συνεχώς και με έμφαση. Ό,τι κάνει κανείς με την συνδρομή υποστηριχτών, το κάνει καλύτερα.

Ο Kλάδος μας είναι από τους πλέον δραστήριους σε εκδηλώσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης κ.λπ. Εσείς σαν περιοδικό του Κλάδου γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα πόσο σημαντικές υπήρξαν οι κατά καιρούς εκδηλώσεις και τα αποτελέσματα που είχαν.

Η ANALKO ήταν είναι και θα είναι πάντα παρούσα σε κάθε ευκαιρία, να δώσει και να πάρει γνώση μέσα από τις κοινές δράσεις του Κλάδου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ANALKO

– 1974: Ιδρύεται η ANALKO με κύριο αντικείμενο την ανοδίωση.

– 1984: Συμπεριλάμβάνει στις δραστηριότητές της και την Η/Β.

– 1992: Μεταφέρεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στις Αχαρνές Αττικής.

– 2004: Ιδρύεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. 15.000 τμ, στο Βουκουρέστι
η ΑNALKO ALUMINIUM.

– 2009: Ολοκληρώνεται η κατασκευή νέας υπερσύγχρονης μονάδας Η/Β και ανοδίωσης, σε νέο κτίριο συνολικής επιφανείας 9.000 τμ, στην Αττική.

– 2013: H ΑNALKO ALUMINIUM ξεκινά στο Βουκουρέστι τμήμα μεταλλικών κατασκευών και διαμόρφωσης λαμαρίνας.

– 2014: Oλοκληρώνει μια νέα αυτόματη γραμμή Η/Β βαφής αλουμινίου και σιδήρου.

Άκης-Κόχυλας-Συνέντευξη

Επιμέλεια Συνέντευξης: Γιώργος Γαζεπίδης

Απάντηση