Αιολική ενέργεια: Αύξηση ρεκόρ στην Ευρώπη για το 2020

αιολική-ενέργεια

Η αιολική ενέργεια αυξήθηκε στο 15% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατά το 2020, ποσοστό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τη συνολική της συνεισφορά στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση της Enappsys Ltd.


Η αυξανόμενη «εξάρτηση» από τις ανεμογεννήτριες εκθέτει το πρόβλημα του πώς μπορεί να διατηρηθεί αρκετό απόθεμα που θα ανταποκρίνεται στη ζήτηση όταν ο άνεμος δεν θα φυσά. Χωρίς επαρκή ενεργειακά αποθέματα, οι τιμές στην ενέργεια θα είναι ευμετάβλητες.

«Με την προσπάθεια για πιο «καθαρές» ενεργειακές πηγές να υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι τα αιολικά πάρκα έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στο ενεργειακό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής», ανέφερε ο διευθυντής της Enappsys, Jean-Paul Harreman. «Η τάση αυτή ήταν έντονα αισθητή στα στοιχεία του 2020 και πιθανόν να είναι πιο σαφής κατά τα επόμενα χρόνια».

Αύξηση στην παραγωγή αερίου

Με τις μαζικές μειώσεις στη ζήτηση κατά τη διάρκεια του έτους, που είχαν άμεση σχέση με τα lockdown που προκάλεσε ο κορωνοϊός, τα συνολικά επίπεδα έπεσαν κατά 3% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες περιλαμβάνονται η βιομάζα και τα απορρίμματα, συνέβαλαν στη συνολική παραγωγή κατά 41%. Το 2020 η αιολική ενέργεια αύξησε το ποσοστό της κατά 4%.

Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να αναπτύσσονται, η παραγωγή αερίου παραμένει το κύριο προϊόν της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με το ποσοστό της να αυξάνεται ελαφρώς. Η παραγωγή έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2015, ξεπερνώντας για πρώτη φορά εκείνη του άνθρακα μέσα στη χρονιά.

Η παραγωγή ορυκτών καυσίμων εξακολουθεί να κυριαρχεί στο ενεργειακό μίγμα στην Ευρώπη, γεγονός που αποκαλύπτει την απόσταση που χρειάζεται ακόμη να καλυφθεί προκειμένου να επιτευχθούν οι αυστηροί στόχοι στη μείωση των ρύπων.

Πηγή: newmoney.gr

Απάντηση