Αίγυπτος: Η ανανεώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να παράσχει το 50% της ζήτησης ηλεκτρισμού

Αίγυπτος-Ανανεώσιμη-ενέργεια

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (IRENA), η Αίγυπτος είναι ικανή να παράγει το 53% του εγχώριου μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Μάλιστα το 2030, προβλέπεται ότι το 22% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της Αιγύπτου θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτή η ανάλυση προσφέρει στον αιγυπτιακό ενεργειακό τομέα έναν χάρτη πορείας, βασιζόμενο στις σημερινές φιλοδοξίες και σχέδια, για να ενισχύσει τη θέση μας ως ενεργειακού κόμβου που συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθηγητής Μοχάμεντ Σάκερ.

«Η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη των τοπικών δυνατοτήτων παραγωγής βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειάς μας και με την υποστήριξη του IRENA μπορούμε να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την ανάπτυξη της εγκατεστημένης χωρητικότητας της χώρας μέσω έξυπνων πολιτικών και τελευταίων τεχνολογιών», πρόσθεσε.

Αν και η ανάλυση του IRENA υποδηλώνει αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκτιμά επίσης ότι το κόστος θα μειωθεί κατά 900 εκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2030.

Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με επτά δολάρια ανά μεγαβάτ.

Επιπλέον, η έκθεση δεν περιλαμβάνει τα οφέλη εξωτερικού κόστους όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, από τη μείωση της οποίας τα υγειονομικά και κοινωνικά οφέλη θα είναι αξίας 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2030.

Πηγή: naftemporiki.gr

Απάντηση