Αύξηση ρεκόρ 3,1 GW για τις υπεράκτιες αιολικές μονάδες στην ΕΕ το 2017

αιολικές μονάδες

Οι υπεράκτιες αιoλικές μονάδες στην Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση – ρεκόρ το 2017, με την προσθήκη 3.147 MW νέας εγκατεστημένης ισχύος, η οποία αντιστοιχεί σε 560 νέες ανεμογεννήτριες που εγκαταστάθηκαν σε 17 υπεράκτια αιολικά πάρκα.


Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση ‘Offshore Wind in Europe Key Trends and Statistics 2017’ της WindEurope, η αύξηση αυτή είναι διπλάσια σε σύγκριση με τη νέα εγκατεστημένη ισχύ των υπεράκτιων αιολικών μονάδων το 2016 και 4% υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2015.

Με την εγκατάσταση της νέας ισχύος και τη σύνδεση στο δίκτυο να έχει ολοκληρωθεί, η συνολική εγκατεστημένη ισχύ των ευρωπαϊκών υπεράκτιων αιολικών μονάδων ανέρχεται πλέον σε 15.780 MW, η οποία αντιστοιχεί σε 4.149 ανεμογεννήτριες συνδεδεμένες στο δίκτυο έντεκα χωρών.

Εντός του 2017 λήφθηκαν, επίσης, οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) για έξι νέα υπεράκτια αιολικά έργα, τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια.

Οι νέες αυτές επενδύσεις ανέρχονται σε € 7,5 δισ. και αθροιστικά αφορούν σε ισχύ 2,5 GW.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι το 2017 εγκαταστάθηκαν συνολικά 623 νέες ανεμογεννήτριες, αλλά απομακρύνθηκαν έντεκα στη Δανία, με αποτέλεσμα την καθαρή προσθήκη 612 νέων ανεμογεννητριών.

Παράλληλα, 82 ακόμη ανεμογεννήτριες, που αντιστοιχούν σε ισχύ 1.927 MW, αναμένουν να συνδεθούν στο δίκτυο.

«Έχουν ολοκληρωθεί δεκατέσσερα έργα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες σε 11 ακόμη έργα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει η έκθεση.

Μελλοντικές προσδοκίες για την υπεράκτια αιολική ενέργεια

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι επενδύσεις στον υπεράκτιο αιολικό τομέα αναμένεται να φθάσουν τα € 9 δισ. ως τα τέλη του 2018.

Η έκθεση προβλέπει ότι ως το 2019, η Ευρώπη θα παρουσιάσει ένα ακόμη ρεκόρ εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος που θα συνδεθεί στο δίκτυο. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση της έγκρισης των σχεδίων του τρίτου γύρου ( Round 3) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016.

Επί του παρόντος, έργα 400 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο κατά το 2018.

«Η Γερμανία, επίσης, θα συνδέσει στο δίκτυο τις ανεμογεννήτριες των έργων Merkur και Borkum Riffgrund εντός του 2018, ενώ το Βέλγιο αναμένεται να συνδέσει στο δίκτυο τα πάρκα Rentel και Norther», αναφέρει η WindEurope.

Τέλος, περί τα τέλη του 2018, αναμένεται να ξεκινήσει η σύνδεση στο δίκτυο των έργων που θα έχουν ολοκληρωθεί μετά τους τελευταίους διαγωνισμούς σε Δανία και Ολλανδία.

Πηγή: energia.gr

Απάντηση