Αυτά είναι τα ωραιότερα απομακρυσμένα μουσεία

Υπάρχουν 143 μουσεία στη Νέα Υόρκη, χάρη στα οποία βρίσκεσαι σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων από τα πάντα – από την τέχνη του Θιβέτ, μέχρι τη ζωή του Louis Armstrong.


Το Λονδίνο έχει 215 και η Πόλη του Μεξικού αριθμεί περισσότερα από 175. Όμως βρίσκονται όλα τα σπουδαία μουσεία σε πόλεις;

Μακριά από τις μητροπόλεις, κάποια μικρότερα μουσεία είναι εναρμονισμένα με το αδάμαστο περιβάλλον τους.

Από μια δημιουργία της Zaha Hadid, καταχωνιασμένη σε μια ιταλική βουνοκορφή, μέχρι μια κατασκευή από ηλιοκαμένο μπετόν στην περουβιανή έρημο, αυτά τα απομακρυσμένα πολιτιστικά ιδρύματα δημιουργούν μια άρρηκτη συνάφεια μεταξύ του σχεδιασμού του μουσείου, του περιβάλλοντός του και της θεματολογίας του.

Για τον Bernardo Paz, τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Inhotim της Βραζιλίας, η απόσταση του μουσείου από την καθημερινή ζωή είναι ο λόγος ύπαρξής του.

«Όταν μπαίνεις σε αυτό το όνειρο, μεταμορφώνεσαι και αρχίζεις να φαντάζεσαι τη ζωή που θα ήθελες να είχες» είπε στους LA Times, το 2013. «Δεν θέλεις να επιστρέψεις στη ζωή στην πόλη».

Είναι δύσκολη η πρόσβαση σε αυτά, όμως ο σεβασμός τους απέναντι στο περιβάλλον αξίζει τον κόπο του ταξιδιού.

Η Zaha Hadid σχεδίασε το Messner Mountain Museum Corones, στο νότιο Τιρόλο της Ιταλίας, το οποίο είναι το τελευταίο έργο μιας σειράς μουσείων που ιδρύθηκαν από τον ορειβάτη Reinhold Messner.

Η κατασκευή θυμίζει θραύσματα βράχου που έχουν θαφτεί μέχρι τη μέση σε μια κορυφή των Άλπεων, με ένα υπαίθριο παρατηρητήριο να προεξέχει.

Στο εσωτερικό, οι γκαλερί φιλοξενούν ευρήματα και έργα τέχνης που σχετίζονται με την ιστορία της ορειβασίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται μια χρυσοβαμμένη ορειβατική μπότα.

Έχοντας ιδρυθεί από τον δισεκατομμυριούχο Soichiro Fukutake, ο οποίος ήθελε να μοιραστεί την εκτενή συλλογή έργων τέχνης του με τον κόσμο, το Benesse Art Site στην Εσωτερική Θάλασσα Σέτο της Ιαπωνίας, φιλοξενεί έργα των Cy Twombly, Bruce Nauman και Jackson Pollock.

Το Μουσείο Τέχνης Teshima, σχεδιασμένο από την καλλιτέχνιδα Rei Naito και τον αρχιτέκτονα Ryue Nishizawa, θυμίζει μια σταγόνα νερού και συνορεύει με έναν ορυζώνα. Η οροφή διαθέτει δύο επιμήκη ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν την είσοδο του ήχου, του αέρα και του φωτός.

Το Museo de Sitio Julio C Tello, στο Άικα του Περού, ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 2007 ο οποίος κατέστρεψε την προηγούμενη κατασκευή.

Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου Παράκας και περιλαμβάνει ευρήματα από τη Νεκρόπολη του Παράκας, έναν τόπο ταφής ηλικίας 5.000 ετών.

Οι περουβιανοί αρχιτέκτονες Sandra Barclay και Jean Pierre Crousse επέλεξαν να κάνουν τη χαμηλή, ορθογώνια κατασκευή τους χρησιμοποιώντας κόκκινο τσιμέντο, το οποίο αντικατοπτρίζει τους πυροκόκκινους αμμόλοφους της ερήμου.

Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πατίνα, η οποία παραπέμπει στα προκολομβιανά κεραμικά που διαθέτει στη συλλογή του το μουσείο.

Το Μουσείο Baski στο Μπαϊακτάρ της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη βουνοκορφή, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, φιλοξενεί μια συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης και παραδοσιακών τουρκικών χειροτεχνημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τοπικά υφάσματα.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 2005 από τον καλλιτέχνη Hüsamettin Koçan, ενώ οι φωλιασμένες, καμπυλόγραμμες καμάρες του σχεδιάστηκαν από τον Τούρκο αρχιτέκτονα Sinam Genim.

Το σχήμα του είναι μια αντανάκλαση της βουνοπλαγιάς που το περιβάλλει και είναι φτιαγμένο, ώστε να αντέχει τις χιονοστιβάδες της περιοχής.

Το Ινστιτούτο Inhotim στο Μπρουμαντίνιο της Βραζιλίας, είναι ένα πάρκο 20 στρεμμάτων, που ιδρύθηκε από τον μεγιστάνα της χαλυβουργίας Bernardo Paz, ο οποίος, πριν από τη φετινή του σύλληψη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, περιπλανιόταν στους χώρους του πίνοντας νερό από καρύδα και κάνοντας «προφητικές» δηλώσεις για τη σύγχρονη τέχνη στους επισκέπτες.

Στο αχανές, τροπικό τοπίο, τα μεγάλης κλίμακας έργα δίνουν την αίσθηση ότι διαστέλλονται στον χώρο: θα βρείτε το «Beam Drop» του Chris Burden, ένα ακουστικό υπόστεγο του Douglas Aitken και γλυπτά του Hélio Oiticica.

Πηγή: vice.com

Απάντηση