9 αρχιτεκτονικά θαύματα εμπνευσμένα από τη φύση

αρχιτεκτονικά θαύματα

Οι αρχιτέκτονες, ανέκαθεν αντλούσαν έμπνευση από τη φύση.


Και δικαιολογημένα μάλιστα, αφού παντού γύρω μας υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα, τα οποία με λίγη δημιουργική σκέψη και φαντασία, μπορούν να αποτελέσουν το πιο αναπάντεχο κίνητρο για την υλοποίηση μοναδικών ιδεών.

Αυτό ακριβώς έκαναν και οι παρακάτω αρχιτέκτονες, εμπνεύστηκαν από κάτι μικρό για να δημιουργήσουν μεγαλεπήβολες και εντυπωσιακές κατασκευές, προκαλώντας το δέος και τον θαυμασμό σε όποιον είχε την τύχη να τις επισκεφθεί.

Εθνικό στάδιο του Πεκίνου

Σχεδιασμένο από την ελβετική εταιρεία αρχιτεκτονικής Herzog & de Meuron για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, οι ντόπιοι ονόμασαν αυτό το γήπεδο “η φωλιά του πουλιού” πριν καν ολοκληρωθεί.

Οι κενοί χώροι της κατασκευής είναι γεμάτοι με μια ημιδιαφανή μεμβράνη, ακριβώς όπως τα πουλιά γεμίζουν τους κενούς χώρους στις φωλιές τους με διάφορα υλικά.

Το στάδιο φιλοξενεί συναυλίες και άλλες ειδικές εκδηλώσεις και θα φιλοξενήσει και πάλι τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2022.

Ναός του Λωτού

Αφού εμπνεύστηκε από το σχήμα του λουλουδιού λωτός, ο αρχιτέκτονας Fariborz Sahba τοποθέτησε 27 μαρμάρινα “πέταλα” χωρισμένα σε ομάδες των τριών, ώστε να σχηματιστούν εννέα πλευρές.

Το μάρμαρο προέρχεται από το Πεντελικό όρος της χώρα μας, το ίδιο που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του Παρθενώνα.

Οι εννέα πόρτες του ναού άνοιξαν επίσημα για το κοινό το 1986 και η κεντρική αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.500 προσκυνητές.

Ατόμιουμ

Κατασκευασμένο για την Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών, το ύψους 103 μέτρων ανοξείδωτο χάλυβα μνημείο Ατόμιουμ, αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές.

Σήμερα στο εσωτερικό υπάρχει ένα μουσείο και πολλά προσωρινά εκθέματα.

Αν και βρίσκεται σε μια βόρεια γειτονιά εκτός του κέντρου, χάρη στην επιβλητική του παρουσία είναι ορατό από πολλά διαφορετικά σημεία γύρω από τη βελγική πρωτεύουσα.

Γέφυρα Helix

Μια εκπληκτική γέφυρα μόνο για πεζούς, στην οποία ο κόσμος μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του σε μια πρωτότυπη κατασκευή.

Η γέφυρα δεν κατασκευάστηκε μόνο για αισθητικούς λόγους, αφού παρέχει μια ευκολία σύνδεσης για μερικά μέρη της πόλης.

Η έμπνευση προέρχεται από τη δομή διπλής έλικας ενός μορίου από το DΝΑ.

Σωληνοειδείς ανοξείδωτοι στύλοι συνδέουν τις δύο διαφορετικές σπείρες στο κατάστρωμα της γέφυρας.

Η γέφυρα άνοιξε το 2010 και έχει έκταση 280 μέτρα.

Προσφέρει πέντε σημεία από τα οποία οι πεζοί μπορούν να απολαύσουν μια εκπληκτική θέα στον ορίζοντα πάνω από το νερό.

Σαγράδα Φαμίλια

Και ενώ ο Γκαουντί ήταν υποκινημένος από την πίστη του, η φύση ενέπνευσε το σχεδιασμό αυτής της ημιτελούς ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η οποία απεικονίζει τη σχέση ανάμεσα στην ανθρωπότητα, τη φύση και τη θρησκεία.

Παρόλο που ο διάσημος αρχιτέκτονας ανέλαβε το έργο το 1883, ο κεντρικός ναός δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το 2000.

Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τους κορμούς των δέντρων και τις διακλαδισμένες φυλλωσιές τους, οι οποίοι στηρίζουν τον 45 μέτρα ύψους θόλο του ναού.

Όσοι εισέρχονται μέσα στην εκκλησία αισθάνονται σαν να περπατούν σε ένα τεράστιο δάσος, ακριβώς όπως σκόπευε ο Γκαουντί.

Aldar HeadQuarters

Αυτός ο ουρανοξύστης που έχει κυκλικό σχήμα, είναι χτισμένος στο παραθαλάσσιο ερημικό τοπίο του Αμπού Ντάμπι από το 2010.

Προς τιμήν της ναυτικής κληρονομιάς της πόλης, ο Marwan Zgheib και η εταιρεία του MZ Architects που εδρεύει στο Λίβανο, εμπνεύστηκαν την κατασκευή από το κέλυφος της αχιβάδας.

Πέρα από την όμορφη και επιβλητική αρχιτεκτονική, το κυρτό γυαλί του κτιρίου είναι ένα από τα στοιχεία που προκαλεί τον εντυπωσιασμό των επισκεπτών.

To κτίριο που έχει ύψος 110 μέτρα και διαθέτει 23 ορόφους, βρίσκεται σε μια υπερυψωμένη χερσόνησο, και διαθέτει μαγευτική θέα τόσο στην πόλη όσο και στη θάλασσα.

Ταϊπέι 101

Αυτός ο ουρανοξύστης 101 ορόφων και ύψους 508 μέτρων ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο όταν άνοιξε στη σύγχρονη συνοικία Xinyi της Ταϊπέι το 2004.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας C.Y. Lee, το σχεδίασε βασισμένος στο βλαστό του φυτού μπαμπού. Υπάρχουν συνολικά οκτώ τμήματα που αποτελούνται από οκτώ ορόφους το καθένα (το 8 θεωρείται τυχερός αριθμός στον κινεζικό πολιτισμό.)

Η αρχιτεκτονική και η φιλοσοφία του κτιρίου μιμείται τόσο τα τμήματα του φυτού, όσο και τις ασιατικές παγόδες, ενώ οι πράσινοι γυάλινοι τοίχοι προσθέτουν τις τελευταίες πινελιές για την ολοκλήρωση αυτής της πολύ όμορφης ιδέας.

Τα σπίτια – κύβοι

Παρά όλες τις περίεργες γωνίες και τις κοφτές γραμμές, ο αρχιτέκτονας Piet Blom άντλησε πραγματικά την έμπνευση του από ένα δάσος δέντρων.

Κάθε κίτρινος κύβος είναι κεκλιμένος κατά 45 μοίρες και έχει τοποθετηθεί σε έναν εξάγωνο πυλώνα που αναπαριστά τον κορμό, αντιπροσωπεύοντας έτσι τη δομή ενός δέντρου.

Η είσοδος σε κάθε σπίτι βρίσκεται μέσα σε αυτόν τον “κορμό” ο οποίος έχει στο εσωτερικό του μια σκάλα.

Παρόλο που οι αυτοί οι κύβοι εξακολουθούν να λειτουργούν ως ιδιωτικά σπίτια, υπάρχει η δυνατότητα για τους περίεργους ταξιδιώτες, να περιηγηθούν στους λοξούς εσωτερικούς χώρους τους.

Ουρανοξύστης 30 St Mary Axe ή Γκέρκιν

Η επιφάνεια του κτιρίου, κατασκευασμένη από στρώματα γυαλιού σε σχήμα διαμαντιού είναι διατεταγμένη σε σχέδιο πλέγματος.

Στην πραγματικότητα μοντελοποιημένη και εμπνευσμένη από το Venus’ flower basket (επιστημονική ονομασία Euplectella aspergillum) το οποίο είναι ένας σπόγγος που κατοικεί στον βαθύ ωκεανό.

Το νεο-φουτουριστικό κτίριο ύψους 180 μέτρων, αντιβαίνει δραματικά με τα περίφημα σπίτια της Γεωργιανής εποχής του Λονδίνου, όμως έχει γίνει ένα εικονικό χαρακτηριστικό στη γραμμή του ορίζοντα της πόλης.

Πηγή: parallaximag.gr

Απάντηση