Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών διοργανώνει και φέτος, το 6ο Συνέδριο Κατασκευαστών (ΠΟΒΑΣ) για θέματα που απασχολούν γενικότερα τον χώρο “Εξοικονόμηση – Πιστοποίηση – Ποιότητα”.
Το 6ο Συνέδριο Κατασκευαστών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και Κυριακή 5-6 Νοεμβρίου 2016, στο Συνεδριακό – Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης, σε συνεργασία με τις εταιρείες PROFILGROUP – PROFILMEDIA, που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση του Συνεδρίου και γενικότερα τη Οργανωτική υποστήριξη και με την υποστήριξη του Σωματείου Κατασκευαστών Αλουμινίου Κοζάνης και του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.
Διακεκριμένοι χορηγοί είναι οι εταιρείες EXALCO, ELVIAL, ALUMIL. Μεγάλοι χορηγοι είναι οι EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ, ΝΕΟΚΕΜ. Χορηγός η εταιρεία DOMUS.
Οι Κατασκευαστές, οι Επαγγελματίες και οι Φορείς του Κλάδου θα συγκεντρωθούν στην Κοζάνη με σκοπό να αναδείξουν μείζονα θέματα και να αφυπνήσουν όλες τις δημιουργικές δυνάμεις που νοιάζονται και αγωνιούν για το μέλλον του Κλάδου.
Θα δώσουν το “παρών” από κάθε γωνιά της Ελλάδας ευελπιστώντας ότι αυτή η διοργάνωση θα αποτελέσει την αρχή για ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο που γρήγορα θα μετουσιωθεί σε πράξη.
To Συνέδριο πραγματοποιείται στη Κοζάνη, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 720 μ. στους πρόποδες του Βερμίου, με την κοιλάδα του Αλιάκμονα στα νότια. Από την Αθήνα απέχει 473,3 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 124,8 χιλιόμετρα.
Για να γνωρίσετε το μεγαλείο της, ταξιδέψτε στα γραφικά χωριά και κωμοπόλεις και ανακαλύψτε σπάνιους πολιτιστικούς και λαογραφικούς θησαυρούς. Στην Κοζάνη μπορείτε να διασκεδάσετε, να δοκιμάσετε κοζανίτικες σπεσιαλιτέ, να πιείτε καφέ σ’ ένα από τα πολλά της πόλης.
Η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή κατά το 17ο και 18ο αιώνα, όταν πλούσιοι έμποροι έχτισαν εδώ αρχοντικά, σχολεία κι εκκλησίες. Σήμερα αξίζει να θαυμάσετε κάποια από τα αναστυλωμένα αρχοντικά, αλλά και τα νεοκλασικά κτίρια.
Κάντε μια βόλτα στην πλατεία Νίκης, κάτω από το Ρολόι του Αγίου Νικολάου και περπατήστε στον πεζόδρομο Μουράτη με τα μοντέρνα καταστήματα, τα café και τα εστιατόρια.
Φημίζεται για τη γαστρονομία της. Όταν βρεθείτε λοιπόν στην Κοζάνη πρέπει να δοκιμάσετε τα γιαπράκια (χοιρινοί ντολμάδες, με ρύζι και μπαχαρικά, τυλιγμένοι σε λάχανο τουρσί), τα τσουκαλάκια, που είναι ένα είδος τοπικού στιφάδο και το μπουμπάρι (μεζές από γεμιστή κοιλιά με ρύζι, χοιρινό κιμά και συκώτι). Η περιοχή φημίζεται ακόμη για τον περίφημο κρόκο.
Διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή και πολλά αξιοθέατα. Προτείνουμε να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα της πόλης. Αξίζει να δείτε την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά από αυτή της Αθήνας. Διαθέτει σπάνια χειρόγραφα και κώδικες, αλλά και σπάνιες εκδόσεις ανάμεσά τους ένα από τα 17 σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Για το λόγο αυτό η Κοζάνη έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με αντικείμενο προώθησης το Βιβλίο και την Ανάγνωση. Έτσι συστήθηκε το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης και καθιερώθηκε η Κοζάνη ως πόλη του Βιβλίου.
Αξίζει ακόμη να δείτε το Λαογραφικό, Ιστορικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, το
Αρχαιολογικό που στεγάζεται σε παραδοσιακό κτήριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής και το Μουσείο Σύγχρονης τοπικής ιστορίας. Σπουδαία είναι τα αρχοντικά Γρ. Βούρκα και Γ. Λασσάνη. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου του 17ου αι. με τις σημαντικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό – σύμβολο της Κοζάνης. Κάντε ακόμη μία στάση στο πάρκο Κιουρί και το πάρκο του Αγ. Δημητρίου όπου βρίσκονται το πνευματικό κέντρο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης, αλλά και στο Δημοτικό κήπο Κοζάνης.
Ο Αλιάκμονας και οι παραπόταμοί του διασχίζουν την πόλη της Κοζάνης και από ένα φράγμα στον ποταμό που κατασκευάστηκε το 1973, δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, κομμάτι ενός από τους σπουδαιότερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας. Τη λίμνη, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας, τη διασχίζει η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Η λίμνη και η ευρύτερη έκταση που καλύπτει ο Αλιάκμονας είναι σημαντικός βιότοπος για αρπακτικά και μεταναστευτικά πουλιά, τα οποία βρίσκουν εκεί τροφή και καταφύγιο.
ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ
Βγαίνεις από την Κοζάνη με κατεύθυνση νότια, προς Σέρβια και Βελβεντό, γνωρίζοντας πως σε 20 χλμ. από την πόλη θα βρεθείς στην τεχνητή Λίμνη Πολυφύτου. Η απίστευτη θέα που αντικρίζεις, καθώς φτάνεις, ξεπερνά κάθε προσδοκία· στα νερά της «κοιμάται» σήμερα η Παλιά Νεράιδα, το χωριό που εγκαταλείφθηκε πριν πλημμυρίσει την περιοχή ο Αλιάκμονας, και που μόνο όταν χαμηλώνουν κάπως τα νερά αποκαλύπτει κάποιες από τις στέγες των σπιτιών του. Η γέφυρα Σερβίων, που ενώνει τις όχθες της, είναι η 2η μεγαλύτερη σε μήκος στην Ελλάδα.
ΣΙΑΤΙΣΤΑ
Η Εγνατία οδός κάνει την 27 χλμ. διαδρομή από την Κοζάνη μέχρι τη Σιάτιστα να μοιάζει παιχνιδάκι. Πατρίδα ξακουστών τεχνιτών και γουναράδων, με λιθόκτιστες κατοικίες και επιβλητικά αρχοντικά που ο χρόνος δεν έχει καταφέρει να σκιάσει, σε καλεί σε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Όταν έρθεις, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το περίφημο ηλιαστό κρασί της!
ΒΛΑΣΤΗ
Περίπου 60 χλμ. βόρεια της Κοζάνης, στη σκιά του όρους Άσκιο και σε ύψος 1240 μ. είναι χτισμένη η Βλάστη, από τα ωραιότερα χωριά του νομού. Με αναπαλαιωμένα σπίτια, ξενώνες και δημόσια κτήρια, έχει ανακτήσει το παραδοσιακό της χρώμα και αποτελεί μια πρώτης τάξεως επιλογή για εξόρμηση εκτός πόλης. Φεύγοντας, πάρε μαζί σου και κάτι από τα ντόπια τυροκομικά προϊόντα, φημισμένα σε όλη την Ελλάδα!
ΑΙΑΝΗ
Λίγοι το ξέρουν, πολλοί το αγνοούν: κι όμως, το Αρχαιολογικό Μουσείο στο χωριό Αιανή, 20 χλμ. νότια της Κοζάνης, είναι από τα πιο σημαντικά στη χώρα! Σε έναν εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο φιλοξενεί αγάλματα, κοσμήματα, αγγεία και πλήθος άλλων ευρημάτων από την προϊστορική περίοδο έως την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. (Αιανή, τηλ. 24610 98800/1, www.mouseioaianis.gr).
Μια μικρή Καππαδοκία ανακαλύπτεις έξω απ’την Κοζάνη
Στην περίπτωση των Μπουχαριών, των απίθανων γεωμορφών μεταξύ Μικρόβαλτου και Λιβαδερού, καλύτερα να σιωπήσεις. Είναι ακριβώς αυτό που λέμε μια εικόνα χίλιες λέξεις, η παρομοίωση με μικρογραφία της Καππαδοκίας, ωστόσο ίσως να πετυχαίνει κάτι περισσότερο.
Οι εντυπωσιακοί κορμοί, 2-5 μ., αποτελούνται από κροκάλες, άμμο, μάργες, άργιλο και σκεπάζονται από ένα σχιστολιθικό «καπέλο» το οποίο επηρέασε την διάβρωσή τους. Με λίγα λόγια, το νερό της βροχής και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας αποσάθρωσαν μέσα από διάφορες χημικές και φυσικές διεργασίες αυτό το κράμα πετρωμάτων. Κι έχουμε τώρα τους Ατλαντες, τον Ισορροπιστή, τον Ακοίμητο Φρουρό και άλλους τύπους να φτιάχνουν το γεωπάρκο της Κοζάνης.
ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Για 20 μέρες κάθε χρόνο, στο τέλος του Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου, τα χωράφια στα χωριά Κρόκος, Καρυδίτσα, Αγία Παρασκευή, Λευκοπηγή και Πετρανά ντύνονται στα γαλάζια: είναι τα άνθη του κρόκου ή σαφράν, που αυτή την περίοδο δίνουν το ομώνυμο καρύκευμα. Η ποιότητά του είναι κορυφαία στον κόσμο! Προϊόντα κρόκου θα βρείτε στον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης (τηλ. 24610 63283), ενώ το εργοστάσιο επεξεργασίας βρίσκεται στην Καρυδίτσα (τηλ. 24610 63060, www.krocuskozanis.com).
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Ξεκίνησε δειλά το 2006 και κατάφερε ήδη να γίνει θεσμός! Έκτοτε, κάθε Οκτώβρη το Φεστιβάλ Τραγουδιού Νέων Δημιουργών «Νικόλας Άσιμος» (www.kozanifest.gr) δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και το ταλέντο τους στο κοζανίτικο κοινό, που ξέρει να εκτιμά και να στηρίζει τόσο αξιόλογες προσπάθειες.