6ο Ενεργειακό Συμπόσιο: Η Κύπρος στο επίκεντρο των μεγάλων ενεργειακών εξελίξεων στην ΝΑ Μεσόγειο

6ο-Ενεργειακό-Συμπόσιο-Κύπρος

Μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις για τον ενεργειακό τομέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, το φετινό Ενεργειακό Συμπόσιο της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, στο ξενοδοχείο Hilton Park, στην Λευκωσία.

Η σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιείται για έκτο συναπτό έτος με θέμα την ενεργειακή πολιτική και τις επιχειρήσεις της Κύπρου, διοργανώνεται για άλλη μια φορά από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE) και το FMW – Financial Media Way, με έδρα την Λευκωσία.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το καθιερωμένο Ενεργειακό Συμπόσιο της Κύπρου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δρώμενα που εστιάζονται στον ενεργειακό τομέα της μεγαλονήσου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενεργειακοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές, ακαδημαϊκοί και διευθυντικά στελέχη ενεργειακών εταιρειών, συμβάλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, στην παρουσίαση των πρόσφατων εξελίξεων στους τομείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Υπό το πρίσμα των νέων εντυπωσιακών εξελίξεων στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων που αφορούν στην Κύπρο, το φετινό Ενεργειακό Συμπόσιο αναμένεται να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς θα επικεντρωθεί σε ένα ευρύ φάσμα καίριων ζητημάτων για το ενεργειακό τοπίο της περιοχής.

Μεταξύ άλλων θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, οι εταιρικές επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες και την ηλεκτρική ενέργεια, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα, η προώθηση των σχεδίων για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, καθώς και τη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, θα αναλυθεί διεξοδικά, ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ως κρίσιμος παράγοντας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Κύπρου, από κοινού με την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την απορύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της μεγαλονήσου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Έλληνας ομόλογός του κ. Γιώργος Σταθάκης, αναμένεται να τιμήσουν το Ενεργειακό Συμπόσιο με την παρουσία και τις ομιλίες τους, από κοινού με ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της ευρύτερης περιοχής θα συζητηθούν εκτενώς στη διάρκεια του Ενεργειακού Συμποσίου, παράλληλα με όλες τις πτυχές που αφορούν στην περιφερειακή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, σε συνάρτηση με τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που καταγράφονται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το Συμπόσιο αναμένεται να επικεντρωθεί στην ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική στο φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Oι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Συμπόσιο μπορούν να απευθύνονται στην FMW – Financial Media Way, στην Λευκωσία, στο τηλέφωνο: 00357 22342005. Περισσότερες πληροφορίες για το 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος και των εγγραφών, διατίθενται στον ιστότοπο του IENE.

Πηγή: energia.gr

Απάντηση