5 «διαμάντια» σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Παρίσι

αρχιτεκτονική-Παρίσι

Μπορεί το Παρίσι να φημίζεται για την κλασική αρχιτεκτονική του, τα γοτθικά θαύματα όπως ο καθεδρικός ναός της Notre Dame και τις κατασκευές αρ ντεκό, αλλά αποτελεί επίσης μια πόλη με πληθώρα εξαιρετικών παραδειγμάτων σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική έχει αφήσει πολύ έντονα το στίγμα της στην πόλη, έχοντας μια μακρά ιστορία.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στυλ δίχασε πολλές φορές και υπήρξε αρκετά αμφιλεγόμενο, η εφαρμογή του οδήγησε σε μερικά πανέμορφα και καινοτόμα έργα, που κοσμούν την πόλη του Παρισιού και αποτελούν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατά της.

Pompidou

Το Centre Pompidou, σχεδιασμένο από τον Renzo Piano και τον Richard Rogers τη δεκαετία του 1970, χαρακτηρίζεται ως αρχιτεκτονικό θαύμα και από τα πιο αναγνωρίσιμα παραδείγματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού στυλ.

Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού του: το να είναι φανερά όλα τα διαφορετικά μηχανικά και δομικά συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν, όχι μόνο για την κατανόησή τους από τους επισκέπτες, αλλά και για την πλήρη εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου χωρίς εμπόδια.

Στεγάζει το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τις συλλογές τέχνης που περιέχει. Φιλοξενεί πλήθος έργων από καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής, από τις αρχές του 20ού αιώνα (Matisse, Picasso, Dubuffet κ.λπ.) μέχρι σήμερα (Andy Warhol, Niki de Saint Phalle κλπ.). Εκτός από τις μόνιμες συλλογές του, οργανώνονται κάθε χρόνο διεθνείς φημισμένες εκθέσεις στον τελευταίο όροφο.

Fondation Louis Vuitton

Το Fondation Louis Vuitton, το οποίο βρίσκεται στο Bois de Boulogne και σε απόσταση αναπνοής από το Jardin d’Acclimatation, άνοιξε τις πόρτες του το 2014.

Οι εξαιρετικές συλλογές μοντέρνας τέχνης (μόνιμες και προσωρινές) του Ιδρύματος εκτίθενται σε ένα αρχιτεκτονικό στολίδι σχεδιασμένο από τον Αμερικανό Frank Gehry.

Ο οραματιστής αυτός αρχιτέκτονας έφερε επανάσταση στη χρήση του γυαλιού και δημιούργησε φόρμες πέρα από κάθε φαντασία για να παράγει μοναδικά σχήματα με το φως, καθώς και ένα ευάερο κτήριο.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του είναι οι υαλοπίνακες που καλύπτουν την οροφή του, κάνοντάς το να παρομοιάζεται από πολλούς με σύννεφο, με παγόβουνο, ακόμα και με πλοίο. Πέρα από τον καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό πλούτο του Fondation Louis Vuitton, το κτήριο προσφέρει στον επισκέπτη υπέροχη πανοραμική θέα σε όλο το Παρίσι από τις βεράντες του.

Philharmonie de Paris

Σχεδιασμένο από τον οραματιστή Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel, το Philharmonie de Paris είναι κάτι περισσότερο από μια αίθουσα συναυλιών. Προσφέρει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και καινοτόμες φόρμες, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα έργα μοντέρνας αρχιτεκτονικής του 21ου αιώνα στο Παρίσι.

Αντί να επισκιάζει την ομορφιά του Parc de la Villette, μέσα στο οποίο βρίσκεται, το αρχιτεκτόνημα έρχεται σε πλήρη αρμονία με το τοπίο και το αστικό περιβάλλον. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωσή του με ελισσόμενες ράμπες και ένα χώρο για πικνίκ στην οροφή, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα.

Οι λαμπρές σπειροειδείς μορφές από αλουμίνιο που περιβάλλουν την κεντρική αίθουσα συναυλιών έρχονται σε αντίθεση με το εξωτερικό του, που είναι επιστρωμένο με πλακίδια αλουμινίου σε ποικίλες αποχρώσεις του γκρι. Αν και το άνοιγμά του στο κοινό το 2015 προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, το Philharmonie de Paris εξακολουθεί να είναι μια θαυμάσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική προσθήκη στην πόλη.

La Cité de la Mode et du Design

Στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, τραβάει αμέσως την προσοχή του επισκέπτη ένα γιγάντιο οικοδόμημα από οπλισμένο σκυρόδεμα, διακοσμημένο με μια παράξενη καταπράσινη φόρμα από γυαλί: το Cité de la Mode et du Design.

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2012 και αποτελεί μια δυναμική κοιτίδα πολιτισμού που προσελκύει πολλούς Παριζιάνους και τουρίστες.

Οι αρχιτέκτονες Jakob και MacFarlane ήθελαν να διατηρήσουν το αρχικό κτήριο (παλιά αποθήκη της δεκαετίας του ’30), ενώ ταυτόχρονα να το εκσυγχρονίσουν με τη χρήση του γυαλιού και την πράσινη σωληνοειδή δομή. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και το κτήριο είναι εξίσου σύγχρονο με τη Φιλαρμονική του Παρισιού.

Αν και η Cité de la Mode έχει επικριθεί αρκετές φορές, τόσο για τη χρησιμότητα όσο και για την αρχιτεκτονική της, που θεωρείται υπερβολικά τολμηρή για την περιοχή, σήμερα είναι ένας εξαιρετικός χώρος δημιουργίας, όπου ο πολιτισμός, η χαλάρωση και η ψυχαγωγία γίνονται ένα.

Pyramide du Louvre

Σχεδιασμένη από τον Κινεζο-Αμερικανό αρχιτέκτονα I. M. Pei το 1989, η τεράστια αυτή πυραμίδα λειτουργεί ως κύρια είσοδος στο Μουσείο του Λούβρου. Προσφέρει έναν άνετο, κεντρικό χώρο λόμπι ξεχωριστό από τις γκαλερί, ο οποίος αποτελεί το επίκεντρο της κυκλικής πορείας που ακολουθεί κανείς όταν επισκέπτεται το μουσείο.

Σχετικά με την κατασκευή της, αποτελείται εξ ολοκλήρου από γυαλί και μεταλλικές δοκούς και φτάνει σε ύψος τα 21 μέτρα. Η κλίμακα της πυραμίδας, η οποία έχει σχεδιαστεί με τις ίδιες αναλογίες της Πυραμίδας της Γκίζας, δεν υποβαθμίζει την ιστορική φύση του μουσείου.

Αντίθετα, η αντιπαράθεση της σύγχρονης δομής και του αναγεννησιακού αρχιτεκτονικού στυλ του μουσείου δημιουργεί ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα που τονίζει κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου.

Παρ’ όλη την κριτική που δέχθηκε στην αρχή, λόγω του μοντέρνου σχεδιασμού της, με το πέρασμα των δεκαετιών και με το Παρίσι να είναι μια πλέον σύγχρονη πόλη, η Πυραμίδα του Λούβρου έχει ενσωματωθεί πλήρως στη γαλλική κουλτούρα και αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης.

Πηγή: maxmag.gr

Απάντηση