3 Καβαλιώτες σε ομάδα που βραβεύτηκε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του Δήμου Ιωαννιτών

Καβαλιώτικο-ενδιαφέρον

Καβαλιώτικο ενδιαφέρον παρουσιάζει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που πρόσφατα ολοκληρώθηκε στα Γιάννενα, πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών.


Η αρχιτεκτονική πρόταση που επιλέχθηκε και βραβεύτηκε αφορά ομάδα νέων επιστημόνων ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε Καβαλιώτες.

Στην επόμενη φάση της ίδια διαδικασίας η επιλεγείσα πρόταση θα στηριχθεί από τον ίδιο δήμο ώστε να ωριμάσει και τελικά να υλοποιηθεί.

Πρόσφατα μάλιστα η δημοτική επιτροπή του Δήμου προχώρησε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, ανέθεσε στην ομάδα των επιστημόνων να προβούν στις επόμενες ενέργειες.

Αρχικά στα Γιάννενα ο Δήμος αποφάσισε να προκηρύξει το διαγωνισμό με θέμα την ενσωμάτωση του χώρου των παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό.

Οι παλιές στρατιωτικές φυλακές βρίσκονται ​στο παραλίμνιο μέτωπο της λίμνης των Ιωαννίνων.

Επί του διαγωνισμού κατατέθηκαν 5 προτάσεις από 5 διαφορετικές ομάδες.

Η πρόταση που επιλέχθηκε αφορά ιδέα του συμπολίτη αρχιτέκτονα μηχανικού Γαβριήλ Μπουζέλου και της Ηρώς Σοφίας Παπαγιαννοπούλου ενώ υπογράφηκε από την αρχιτέκτονα Ελισάβετ Μπάτσου.

Για την ίδια πρόταση δούλεψαν δύο φοιτητές της Αρχιτεκτονικής της Ξάνθης, η επίσης συμπολίτισσα Κωνσταντίνα Μπουζέλου και ο Παναγιώτης Μπελτάος.

Καθώς επρόκειτο για σύνθετο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων ο οποίος απαιτούσε τη συνεργασία με επιστήμονες και άλλων ειδικοτήτων, στην προαναφερθείσα ομάδα συμμετείχαν για την Η/Μ μελέτη ο Καραδρακόντης Κων/νος, επίσης Καβαλιώτης, για τη στατική μελέτη ο Τσουμάνης Ευάγγελος και για τη φυτοτεχνική μελέτη ο Γιοβανόπουλος Ορέστης.

Το συλλογικό αυτό έργο, εκτιμήθηκε από την αρμόδια​ επιτροπή ως εκείνο που πρέπει να επιλεγεί, να βραβευθεί και τέλος να υλοποιηθεί, καθώς πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού έγιναν γνωστά τον περασμένο Οκτώβρη ενώ αυτός προκηρύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Αφού η διαδικασία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, υλοποιείται η επόμενη της φάση.

Η ίδια ομάδα αναλαμβάνει να εκπονήσει τις οριστικές μελέτες του έργου ώστε αυτό ώριμο να λάβει την οδό της δημοπράτησης.

αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού έγιναν γνωστά τον περασμένο Οκτώβρη ενώ αυτός προκηρύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Αφού η διαδικασία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, υλοποιείται η επόμενη της φάση.

Η ίδια ομάδα αναλαμβάνει να εκπονήσει τις οριστικές μελέτες του έργου ώστε αυτό ώριμο να λάβει την οδό της δημοπράτησης.

Οι παλιές στρατιωτικές φυλακές στα Γιάννενα, βρίσκονται σε μία έκταση 22 στρεμμάτων, και στεγάζονταν σε κτιριακούς όγκους περίπου 500 τ.μ.

Μέχρι σήμερα, αποτελούν εγκαταλελειμμένους υπό διάλυση χώρους ενώ η υπαίθρια έκταση είναι απρόσιτη για τους κατοίκους της πόλης και ανενεργή περιοχή του αστικού ιστού.

Με την πρόταση που έγινε δεκτή από το Δήμο Ιωαννιτών, αναμένεται να αξιοποιηθεί πλήρως η έκταση, να αναδιαμορφωθεί ο χαρακτήρας της περιοχής ενώ το ίδιο το πάρκο να αποτελέσει πνεύμονα για την πόλη.

Η αρχιτεκτονική λύση, πλήρως εναρμονισμένη με το φυσικό πλούτο της περιοχής, περιλαμβάνει εκτός των άλλων, ένα δίκτυο μικρών λιμνών, υπαίθριο θέατρο, μεταβλητό αστικό εξοπλισμό δραστηριοτήτων, αστικές καλλιέργειες, αναψυκτήριο, πολυδιάστατους χώρους εργαστηρίων και διαλέξεων ενώ αναμένεται να φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια του έτους ανοιχτές για όλους τους πολίτες.

Πηγή: proininews.gr

Απάντηση