3ο διεθνές Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών σχολών στην Κόρινθο

Το 3ο διεθνές Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών σχολών είναι μια μεγάλη διοργάνωση που τείνει να γίνει θεσμός στην Κορινθία. Στην Κόρινθο από τις 18 έως 24 Μαΐου μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, προβλήθηκε ένας διάλογος αρχιτεκτονικών ιδεών και τάσεων.
Με μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ αλλά και μεγάλες προσδοκίες πραγματοποιήθηκε το διεθνές φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών σχολών.
Ένας θεσμός με διεθνή ανταπόκριση που κάθε χρόνο γίνεται καλύτερος.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικών Σχολών Κόρινθος Πελοπόννησος-2015 «Ο ΧΩΡΟΣ ΓΗ-ΘΑΛΑΣΣΑ» ασχολήθηκε με θέματα που σχετίζονται με το σχεδιασμό του χώρου ως ένα μέρος της συλλογικής ζωής.
Κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια οι μετασχηματισμοί των πόλεων έχουν φέρει στο φως την ύπαρξη ενός δικτύου δημόσιων χώρων αντισυμβατικό, που μας δίνουν την δυνατότητα για ένα έργο δυναμικής αστικής ανάπλασης.
Σε γενικές γραμμές προσδιορίζονται σε ανοιχτούς εγκαταλελειμμένους χώρους ή χώρους μεταξύ των υφιστάμενων διαμερισμάτων των αστικών περιοχών, όπως συνδετικές ζώνες που δεν έχουν σχεδιαστεί ποτέ.
Το θέμα του δρόμου ως υποδομή που αλλάζει τον αρχικό της ρόλο σε σχέση με τις νέες ανάγκες του τόπου που διασχίζει: από την άποψη αυτή είναι εμβληματικές περιπτώσεις των υποδομών που γίνονται αστικές λεωφόροι ή δρόμοι που δημιουργούνται ως απλή διανομή των κατοικημένων περιοχών που έχουν μετατραπεί σε εμπορικό πεζόδρομο ή λωρίδες γης που παραμένουν άχρηστες ή έχουν εγκαταλειφθεί ή στενές ζώνες ανάμεσα στη περιφέρεια και το παραλιακό μέτωπο.
Περιφέρειες των αστικών επεκτάσεων του δεκάτου ενάτου αιώνα ή εδάφη σε κίνδυνο από κακές επιλογές και, πάνω απ “όλα, χωρίς να προσέχουν την αξία του εδάφους στη μέση, μεταξύ ξηράς παραλιακού μετώπου .
Σε αυτό το πλαίσιο της μεγάλης πολυπλοκότητας, το Φεστιβάλ πειραματίστηκε στον σχεδιασμό νέων κεντρικών ιδεών, ικανές να ανασυστήσουν μια ισορροπημένη και παραγωγική σύνδεση μεταξύ των υπαρχουσών αστικών δομών στα προάστια όπου ο αστικός πληθυσμός έχει αποψιλωθεί, είναι αντιφατικός ,αδιαφορώντας για την αξία, ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντολογική.
Το θέμα της ανασύστασης της ταυτότητας αυτής της περιοχής είναι το κυριότερο ώστε να αποδοθεί νόημα στις επιλογές σχεδιασμού. Με τα δεδομένα αυτά, κρίνεται απαραίτητο ότι το έργο θα εκτελείται με συνεχείς αλλαγές της κλίμακας, από τη γενική στη λεπτομέρεια, για να μην χάσουμε από τα μάτια την «ουσία» της πρότασης ως μέρος ενός γενικότερου πλάνου της περιοχής.
Το Φεστιβάλ συνοδεύθηκε και από διαλέξεις και ομιλίες που θα πραγματοποιούνταν από εμπειρογνώμονες, από προβολές και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Ανάμεσα στους εισηγητές ήταν ο αρχιτέκτων Γιάννης Γκεζερλής (IFAS Γενικός Διευθυντής Logistic), ο καθηγητής Lucio Zazzara (IFAS Επιστημονικός Υπεύθυνος), η Καθηγητρια Πάολα Misino (Πεσκάρα Πανεπιστήμιο, Ιταλία), ο καθηγητής Αλί Αμπού Ghanimeh (Αμμάν Πανεπιστήμιο, Ιορδανία).

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 16685,16686,16687,16688″][/images_grid]

Απάντηση