2+1 μέτρα δίνουν «ανάσα» στην οικοδομή και τους κατασκευαστές

ανάσα

Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, αλλά τα αδιάθετα «νεόδμητα» ακίνητα είναι αρκετές χιλιάδες σε όλη τη χώρα.


«Ανάσα» στην οικοδομή δίνει η κυβέρνηση με ένα πλέγμα μέτρων το οποίο μάλιστα επηρεάζει όλο το φάσμα του κλάδου, από τους κατασκευαστές ακινήτων έως τους μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στα δημόσια έργα.

Παράλληλα ετοιμάζεται και μέτρο που θα δίνει κίνητρα και στους ιδιώτες για να… ρίξουν χρήματα στην οικοδομή.

Αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα

Η αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια στις πωλήσεις όλων των ακινήτων, των οποίων οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Και αυτό γιατί όχι μόνο θα δώσει ώθηση σε νέα επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή κατοικιών αλλά θα βοηθήσει στην διάθεση κατοικιών που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια και παρέμειναν απούλητες.

Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, αλλά τα αδιάθετα «νεόδμητα» ακίνητα είναι αρκετές χιλιάδες σε όλη τη χώρα, καθώς η μέχρι στιγμής αγοραστική κίνηση επικεντρώνεται στα παλαιότερα ακίνητα.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι η αναστολή του ΦΠΑ να περάσει και στις τιμές πώλησης των ακινήτων, ήτοι να μην καρπωθούν τον ΦΠΑ οι κατασκευαστές διατηρώντας αμετάβλητη την αξία των απούλητων ακινήτων τους.

Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ είχε καταγραφεί ότι μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%.

Φορό-έκπτωση για οικοδομικές εργασίες

Ένα ακόμη μέτρο το οποίο επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι αυτό για την έκπτωση των δαπανών επισκευής, ανακαίνισης ή ανέγερσης κατοικιών.

Αν και τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη το σχέδιο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες προβλέπει την έκπτωση από τις φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιωτών που προχωρούν σε εργασίες ανακαίνισης των κατοικιών τους ή στην κατασκευή νέων σε ποσοστό έως 40% επί των δαπανών για υπηρεσίες και όχι για τα υλικά.

Για παράδειγμα αν κάποιος προχωρήσει στην ανακαίνιση της κατοικίας του και πληρώσει –μέσω τραπέζης και με τα απαραίτητα παραστατικά– 1.000 ευρώ σε έναν ελαιοχρωματιστή, τότε θα τύχει έκπτωση 400 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ της ίδιας χρονιάς ή της επόμενης αν δεν υπάρχει τρέχουσα φορολογική υποχρέωση.

Με αυτό τον τρόπο δίνονται κίνητρα και σε ιδιώτες να προχωρήσουν και σε οικοδομικές εργασίες πέρα από τους επαγγελματίες οι οποία θα απολαμβάνουν την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αναμένει πως έτσι θα μειωθεί και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής στις επισκευές και ανακαινίσεις σπιτιών.

Τροπολογία για τα δημόσια έργα

Σε αντίθεση με την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αφορά τους κατασκευαστές κατοικιών αλλά τις μεσαίες και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που απασχολούνται με τα δημόσια έργα.

Έχει όμως σημαντικές επιπτώσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας καθώς αναμένεται να προχωρήσουν έργα αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ που παραμένουν κολλημένα.

Με τροπολογία του υπουργείου Υποδομών στο νέο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ψηφίστηκε χθες με την οποία επιχειρείται η απεμπλοκή έργων που παραμένουν κολλημένα λόγω των γκρίζων σημείων που άφησε η υπόθεση διευθέτησης μεταξύ τεχνικών εταιρειών και Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2017 για το λεγόμενο «καρτέλ των εργολάβων».

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει αποτελέσει αφορμή για μια σειρά δικαστικών προσφυγών σχεδόν σε κάθε διαγωνισμό δημοσίου έργου των τελευταίων ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα μεγάλα έργα συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ που δημοπρατήθηκαν από το 2016 έως σήμερα, έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,3 δισ. ευρώ είναι μπλοκαρισμένα λόγω προσφυγών.

Ειδικότερα η τροπολογία αλλάζει τις διατάξεις του νόμου 3959 του 2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, προβλέποντας ότι η αναγνώριση της ευθύνης μέσω της διευθέτησης δεν θα πρέπει να επισύρει άλλες δυσμενείς συνέπειες, τόσο ποινικές όσο και διοικητικές, πέρα από την επιβολή προστίμου και τα «μέτρα συμπεριφοράς» που έχει επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πηγή: insider.gr

Απάντηση