Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος, επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας του Ναού Smolny στη Ρωσία

O διεθνούς φήμης γλύπτης Νίκος Φλώρος, έχοντας πλειάδα τιμητικών διακρίσεων και εκθέσεων σε μουσεία ανά τον κόσμο, αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ναού Smolny της Αγίας Πετρούπολης, να είναι ο επίσημος Eλληνας καλλιτέχνης που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Ρωσία για το 2016, έτος Ελληνορωσικής φιλίας.
Με αφορμή αυτό το γεγονός ο κ. Φλώρος θα πραγματοποιήσει επίσης μεγάλη Εκθεση στην Ρόδο από τις 5 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου στο «Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου» ή αλλιώς «Καστέλο». Ο τίτλος της Έκθεσης θα είναι «Αφιέρωμα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο). Γλυπτοί πίνακες Νίκου Φλώρου, Ελλάδα», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Ιδρυμα κατά του καρκίνου του εγκεφάλου «George Best Costacos» Cultural and Cancer research Foundation, με την ευγενική υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Μεγάλη έκθεση θα παρουσιάσει ο ίδιος και στο Κρατικό Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο) στο Τολέδο της Ισπανίας, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης του Διευθυντή του Κρατικού Μουσείου «Ελ Γκρέκο» και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας. Αποκλειστικός χορηγός επικοινωνίας των Εκθέσεων του διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη σε Ελλάδα , Ισπανία και Ρωσία είναι το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναλυτικότερα, στην Εκθεση στη Ρόδο (5 Σεπτεμβρίου- 5 Οκτωβρίου 2015) θα παρουσιαστούν πέντε έργα του καλλιτέχνη. Και τα πέντε έργα, ανάγλυφοι πίνακες, θα είναι αφιερωμένα στο μεγάλο Έλληνα Δομίνικο Θεοτοκόπουλο ( Ελ Γκρέκο) για την συμπλήρωση των 400 χρόνων από τον θάνατό του. Επίσης, η έκθεση εκτός από το εικαστικό της ενδιαφέρον θα συμβάλει στη σύσφιξη και ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων και των σχέσεων Ρωσίας -Ρόδου δια μέσου του τουρισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητάς που θα αναπτυχθεί.

Με αφορμή τα εγκαίνια της Εκθεσης και λαμβάνοντας υπ’όψιν το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είναι γνωστός στο Ρωσικό φιλόμουσο κοινό θα ακολουθήσει ιδική δημοσιογραφική αποστολή Ρώσων δημοσιογράφων στο νησί της Ρόδου, οι οποίοι θα αφιερώσουν άρθρα σε πανρωσικά ΜΜΕ για τον τοπικό θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό, καθώς και την Δωδεκανησιακή γαστρονομία και άλλα σχετικά στοιχεία για την ενίσχυση της προώθησης της Ρόδου και των Δωδεκανήσων στην ρωσική αγορά.

Δεν θα υπάρξει ειδικό εισιτήριο για τους επισκέπτες.
Ακόμη στην Εκθεση στην Ισπανία- Τολέδο (Οκτώβρης 2015) και αμέσως μετά το πέρας της Εκθεσης στη Ρόδο, τα έργα θα μεταφερθούν στο Κρατικό Μουσείο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) στο Τολέδο της Ισπανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τιμή σε Ελληνα καλλιτέχνη να παρουσίασει έργα του στο συγκεκριμένο Μουσείο δίπλα στα αυθεντικά έργα του Ελ Γκρέκο. Το συγκεκριμένο Μουσείου ήταν το σπίτι του Ελ Γκρέκο. Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, της UNESCO, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας.
Σε όλες τις εκθέσεις του, ο γλύπτης πλαισιώνεται από μια μόνιμη ομάδα συνεργατών: Τον επιμελητή (Curator) Αριστοτέλη Καραντή, την διευθύντρια εκθέσεων Julia Sysalova και τον καλλιτεχνικό φωτογράφο Ηλία Διαμαντάκο.
Οι Εκθέσεις στη Ρωσία για το έτος 2016.
Στα πλαίσια της χρονιάς της ελληνορωσικής φιλίας ο Νίκος Φλώρο καλείται από την Ρωσική πλευρά να πραγματοποιήσει τις εξής εκθέσεις:
Μάρτιος 2016
Κρατικό μουσείο –μνημείο «Καθεδρικός Ναός SMOLNY», Αγία Πετρούπολη
Ατομική Έκθεση «Imperial Collection. Γλυπτά έργα του Νίκου Φλώρου, Ελλάδα», η οποία θα συμπεριλαμβάνει γλυπτούς πίνακες με πορτρέτα της τελευταίας βασιλικής οικογένειας των Romanov, καθώς και γλυπτές μινιατούρες των διασήμων αυγών του Faberge.
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016
Μουσείο της Κρατικής Ρωσικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Μόσχα
Ατομική Έκθεση Αφιέρωμα «Από τον Φειδία στον Ελ Γκρέκο. Γλυπτοί πίνακες του Νίκου Φλώρου, Ελλάδα»
Η Εκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας καθώς επίσης και της UNESCO.

Απάντηση