Ελευθέριος Ταφρόγλου, πρόεδρος της ΕΕΑ: Σανίδα σωτηρίας για τον κλάδο αλουμινίου οι εξαγωγές

«Μόνο οι εξαγωγές στήριξαν τον κλάδο αλουμινίου το 2014, καθώς παρουσίασαν αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2013. Προγραμματίζουμε ήδη δύο σημαντικές δράσεις, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για τον κλάδο που πλήρωσε την εξαετή ύφεση με 15.000 χαμένες θέσεις εργασίας». Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο Ελευθέριος Ταφρόγλου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο businessnews.gr.

Επίσης, ο κ. Ταφρόγλου αναφέρεται και στη μείωση του κόστους ενέργειας που ζητά ο κλάδος για να επιβιώσει και υπογραμμίζει τις εξελίξεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Ελευθέριου Ταφρόγλου έχει ως εξής:

Πώς εξελίχθηκε η παρελθούσα χρήση για τον κλάδο αλουμινίου;

Οι εξαγωγές ήταν το μοναδικό στήριγμα για τον κλάδο αλουμινίου το 2014, καθώς παρουσίασαν αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2013. Αντίθετα, ο όγκος πωλήσεων το 2014 παρουσίασε υστέρηση 15% σε σύγκριση με τη χρήση του 2013. Ο κλάδος αλουμινίου, σε σύγκριση με το 2007, έχει χάσει σήμερα το 75% των προϊόντων διέλασης, ενώ στο τέλος του 2013 είχε χάσει τόσο έδαφος, που βρισκόταν στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990. Οι θέσεις εργασίας, από 45.000 μειώθηκαν στις 30.000, ενώ από τα προφίλ που τοποθετούνται στην εσωτερική αγορά, εκτιμάται ότι το 20%-25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα, είναι μη πιστοποιημένα, που περνούν στην εσωτερική αγορά χωρίς κανένα έλεγχο.

Σχεδιάζετε για το νέο έτος κάποιες δράσεις προκειμένου να ενισχυθεί η φήμη του κλάδου;

Κατ’ αρχάς προγραμματίζουμε τον ερχόμενο Μάιο -εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας- να διοργανώσουμε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας την παρουσίαση του κλάδου σε συνεργασία με το τοπικό ελληνικό προξενείο. Παράλληλα, είμαστε σε επαφή με Έλληνες ευρωβουλευτές (Εύα Καϊλλή, Νότη Μαριά) στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επισκεφθούν εργοστάσια των μελών μας, για να ενημερωθούν για έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που έχει χάσει 15.000 θέσεις εργασίας στα χρόνια της ύφεσης.

Έχετε ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση τόσο με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, για να τους ενημερώσουμε για την πορεία του κλάδου και τις προοπτικές που υπάρχουν τη φετινή χρονιά. Θέλουμε να τονίσουμε στη νέα ηγεσία των υπουργείων ότι ο κλάδος μας είναι εξαγωγικός, αλλά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, θα πρέπει να μειωθεί το κόστος ενέργειας, να ευθυγραμμιστεί με το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, που να επιτρέπει τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων και όχι αποσπασματικών παρεμβάσεων.

Πώς είναι αυτή τη χρονική στιγμή η κατάσταση στον κλάδο;

Μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου 2014 η εικόνα ήταν αρκετά καλή. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, στις 8 Δεκεμβρίου 2014, που σήμανε και τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, οι παραγγελίες ανεστάλησαν και επικρατεί στασιμότητα, ενώ τα περισσότερα εργοστάσια υπολειτουργούν, έχοντας συσσωρευμένες ζημίες. Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου ζητά τη θέσπιση και εθνικών προδιαγραφών, όπως συμβαίνει και σε άλλες κοινοτικές χώρες, και ένα σύστημα εσωτερικών ελέγχων για τα προϊόντα που μπαίνουν στη χώρα.

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»;

Το μόνο θετικό για την εσωτερική αγορά είναι το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον”, το οποίο μετά τις αρχικές στρεβλώσεις πάει καλύτερα, μέχρι βέβαια να υπάρξει το “πάγωμα” των παραγγελιών που κατεγράφη το α΄ δίμηνο του 2015. Η Ένωση ελπίζει ότι στο νέο ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2014-2020, θα υλοποιηθεί η υπόσχεση για σημαντικά αυξημένα κονδύλια για το “Εξοικονομώ”, για την ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ επιμένει στην πρότασή της για διαφοροποίηση των ποσοστών ενίσχυσης για κουφώματα αλουμινίου, από ό,τι για τα κουφώματα PVC, προσθέτοντας ότι στα δημόσια κτίρια, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, θα πρέπει να τοποθετούνται αποκλειστικά κουφώματα αλουμινίου.

Απάντηση