Εννιάδα αρχιτεκτόνων αποκαλύπτει φουτουριστικά σχέδια για το σπειροειδές Πλανητάριο της Σαγκάη

Η Σαγκάη θα προσθέσει σύντομα ένα άλλο σύγχρονο αριστούργημα στις συνεχώς μεταβαλλόμενο φουτουριστικό ορίζοντά της. Μια εννιάδα αρχιτεκτόνων από τη Νέα Υόρκη
παρουσίασε πρόσφατα τα σχέδια για το νέο Πλανητάριο της Σαγκάη, ένα υποκατάστημα Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (SSTM) της Σαγκάη. Αυτή η δυναμική, εμπνευσμένη από τον ουρανό κατασκευή επιλέχθηκε ως η νικητήρια συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού που διεξήχθη. Το Πλανητάριο, θα έχει έκταση 38.000 τετραγωνικά μέτρα και θα βρίσκεται στο νέο Lingang District, μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη νοτιοανατολικά της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής της Σαγκάης κοντά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. «Ο σχεδιασμός αυτού του κτηρίου γιορτάζει τη συνέχεια του χρόνου και του χώρου: Είναι σύγχρονη και προσανατολισμένη στο μέλλον αλλά ταυτόχρονα είναι μια σύνδεση με το παρελθόν, αντικατοπτρίζοντας τόσο την πλούσια ιστορία της κινεζικής αστρονομίας όσο και τις μελλοντικές φιλοδοξίες του προγράμματος εξερεύνησης του διαστήματος της Κίνας,» γράφουν οι αρχιτέκτονες.
Εμπνευσμένο από αστρονομικές αρχές, δυναμική σχεδίαση του κτηρίου αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία: το Oculus, η ανεστραμμένη δομή, και τη σφαίρα. Τα στοιχεία αυτά χρησιμεύουν επίσης ως αστρονομικά όργανα. Η κεντρική τοποθεσία Oculus παρακολουθεί την πορεία του ήλιου σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου για να σηματοδοτήσει το πέρασμα του χρόνου. Η ανεστραμμένη δομή βρίσκεται στο τέλος της ακολουθίας, με μια μόνιμη έκθεση και προσφέρει μεγάλη και εντυπωσιακή θέα στο θόλο του ουρανού. Η εικονική, σαν μαργαριτάρι Σφαίρα περιέχει το 18-μετρητής διαμέτρου Πλανητάριο Θέατρο.
Εκτός από τα μόνιμα εκθέματα και το πλανητάριο θέατρο, το Πλανητάριο της Σαγκάης θα περιλαμβάνει επίσης μια γκαλερί με προσωρινά εκθέματα, ένα 21-μετρητής διαμέτρου Digital Sky Θέατρο, IMAX θέατρο, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο, ηλιακό τηλεσκόπιο, κατασκήνωση νέων και παρατηρητήριο. Το έργο θα κοστίσει 95 εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να ανοίξει το 2018.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14130,14131,14132,14133,14134,14135″][/images_grid]

Απάντηση