Φωτοβολταϊκά: Οι χαμηλότερες ταρίφες παγκοσμίως στην Ελλάδα θηλιά για τον κλάδο

Οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών εγγυημένων τιμών πώλησης ενέργειας στο δίκτυο όπως αυτές διαμορφώθηκαν αναδρομικά από τον νόμο 4254/14, το επονομαζόμενο new deal. Το παραπάνω είναι το βασικό συμπέρασμα επιστολής που απέστειλε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην οποία περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο. Όπως επισημαίνει ο ΣΕΦ “τα επόμενα χρόνια θα έχουμε εξωπραγματικά χαμηλές αποζημιώσεις για τα φωτοβολταϊκά (της τάξης των 60-65 €/MWh) και, συνεπώς, μηδενική ανάπτυξη” και υποστηρίζει ότι οι εγγυημένες τιμές που καταβάλλονται είναι οι χαμηλότερες παγκοσμίως.

Ο σύνδεσμος τονίζει ότι η μείωση της αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών από τα 90 €/MWh σήμερα στα 59,4 €/MWh το 2015 θα σημάνει ότι ο “καθαρός” ήλιος θα αποζημιώνεται ακόμα χαμηλότερα και από τον “βρώμικο” λιγνίτη που θα εισπράττει 59,93€/MWh, με βάση πρόσφατη μελέτη της Booz&Co για λογαριασμό της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται από το 2015 το θετικό μέτρο της άρσης αναστολής αδειοδότησης νέων έργων, πόσω μάλλον όταν οι εγκαταστάσεις νέας φωτοβολταϊκής ισχύος έχουν παγώσει το 2014, με σχεδόν 10 MW έναντι 1.043 MW το 2013.

Ο ΣΕΦ απευθύνει εκ νέου το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν στηρίζει τα νέα φωτοβολταϊκά έργα, που, όπως δείχνει σχετική μελέτη του ΑΠΘ (Ιούνιος 2014), οδηγούν πλέον σε μείωση του συνολικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τον έλληνα καταναλωτή. Δεδομένου ότι με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, θα πρέπει από 1/1/2016 να περάσουμε σε ένα νέο καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ζητά, στη μεταβατική χρονιά 2015, να ισχύσουν για τα φωτοβολταϊκά οι τρέχουσες εγγυημένες τιμές του 2014 και όχι οι σημαντικά μικρότερες που προβλέπει για την επόμενη χρονιά η νομοθεσία. “Είναι σαφές ότι η διατήρηση των αποζημιώσεων για το 2015 στα επίπεδα του 2014 (90 €/MWh για τα μεσαία και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα) δεν πρόκειται να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της αγοράς (όπως αναφέραμε, με αυτή την αποζημίωση έχουμε σήμερα ελάχιστες εγκαταστάσεις, ενώ υπάρχει και σχετική πρόνοια της νομοθεσίας για ετήσιο πλαφόν στα νέα εγκατεστημένα μεγαβάτ)” καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Απάντηση