Ταύροι για το αλουμίνιο

O ηγέτης της αγοράς αλουμινίου, η ρωσική UnitedCo. Rusal ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματά του από το τέταρτο τρίμηνο του 2011, καθώς τόσο οι τιμές όσο και τα premia αυξήθηκαν για τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση αφού τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 470 εκατ. δολάρια, από 220 εκατ. δολάρια ένα μόλις τρίμηνο πριν ενώ τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα 220 εκατ. δολάρια από 116 εκατ. με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 9,6% στα 2,48 δισ. δολάρια.

Η κατανάλωση αυξήθηκε, και συνδυάστηκε με προβλήματα στο κομμάτι της προσφοράς οδηγώντας σε έλλειμμα την παγκόσμια αγορά, ανέφερε σε δήλωσή του ο CEO της ρωσικής βιομηχανίας και γκουρού του αλουμινίου Oleg Deripaska. Οι μέσες τιμές του αλουμινίου παράδοσης τριών μηνών μέσα στο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 9% καθώς οι αγορές εκτός Κίνας έγιναν ελλειμματικές. Τα ευρωπαϊκά premia, τα οποία πληρώνονται από αγοραστές για γρηγορότερη παράδοση, αυξήθηκαν πάνω από 15%, ενώ στην περίπτωση της Rusal υπήρξε επιπλέον όφελος από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ρωσικού νομίσματος, αφού το ρούβλι έχασε πάνω από 30% (τα έξοδα της βιομηχανίας είναι σε ρωσικό νόμισμα και τα έσοδα σε δολάριο).

Κατανάλωση

Τα μηνύματα όμως από τα αποτελέσματα της Rusal δεν περιορίζονται μόνο στη ρωσική εταιρεία. Σύμφωνα με τον Deripaska η παγκόσμια κατανάλωση αλουμινίου θα φτάσει τα 66 εκατ. τόνους το 2018 από 52 εκατ. πέρυσι και η αγορά θα παραμείνει ελλειμματική για το ορατό μέλλον. Τα Premia θα παραμείνουν στα επίπεδα των 500 εκατ. δολαρίων ο τόνος ή και ακόμη πιο πάνω, ενώ η Rusal αναμένει την τιμή του αλουμινίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου να παραμείνει πάνω από τα 2 χιλιάδες δολάρια ο τόνος.

Εκτός από τη Rusal και η Alcoa ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στην Αμερική ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη του τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς η ζήτηση ανέκαμψε τροφοδοτούμενη κυρίως από τη ζήτηση της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και της αεροπορικής βιομηχανίας. Αλουμίνιον της Ελλάδος Θυμίζουμε ότι οι τιμές έχουν κάνει ράλι από τα χαμηλά των 1.708 δολαρίων /τόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, και ήδη βρίσκονται πάνω από τα 2.060 δολάρια μετά από ένα μίνι ράλι από τις αρχές Οκτωβρίου.

Για όλους τους παραγωγούς αλουμινίου αλλά και για την Αλουμίνιον της Ελλάδος, που συνεισφέρει περίπου το 40% των κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων του ομίλου Μυτιληναίος, οι τελευταίες διακυμάνσεις των τιμών του LME σε συνδυασμό με τα premia αλλά και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον όχι μόνο για την ιστορική βιομηχανία αλλά συνολικά για τον όμιλο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το Αλουμίνιον της Ελλάδος επιβίωσε στον καθοδικό κύκλο της αγορά τα προηγούμενα χρόνια όταν έκλεισαν 11 από τα 26 εργοστάσια αλουμινίου στην Ευρώπη και ταυτόχρονα έφερε σε πέρασε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα δραστικής μείωσης του λειτουργικού κόστους, που πλέον θεωρείται σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αγορά του Αλουμινίου, καθιστώντας την ελληνική βιομηχανία ως μια από τις πιο ανταγωνιστικές στον κόσμο (με την αίρεση βεβαίως της οριστικής διευθέτησης του θέματος με την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας).

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Απάντηση