Σρι Λάνκα: O ψηλότερος κάθετος κήπος στον κόσμο

Οι κάθετοι κήποι είναι μια τάση στην αειφόρο αρχιτεκτονική που προέκυψε από την ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου και απέκτησε φήμη τους τελευταίους μήνες με τις κάθετες πράσινες γειτονιές στην Κίνα και το πρώτο κατακόρυφο δάσος στο Μιλάνο. Τώρα, ένα νέο έργο, που σχεδιάστηκε από την Milroy Perera και ονομάζεται ClearPoint Residences προγραμματίστηκε να κατασκευαστεί στη Σρι Λάνκα.

Ένα συγκρότημα «πράσινων» κατοικιών με ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σύστημα μονάδων ανακύκλωσης λυμάτων και πρόσοψη με φυτά. Η ιδέα αυτού του προγράμματος έχει ως στόχο να «φέρει την αστική ζωή ένα βήμα παραπέρα, διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία με τη φύση και το περιβάλλον που το περιβάλλει.» «Εκτιμάται ότι η κατασκευή αυτού του κτηρίου θα ολοκληρωθεί το 2016, οπότε και θα πρέπει να διακηρυχθεί ως ο «πιο ψηλός κατοικημένος κάθετος κήπος του κόσμου, με φυτεμένα μπαλκόνια που περιβάλλουν τη δομή του εντελώς»

Το κτήριο ClearPoint Residences θα έχει 46 ορόφους και ύψος 186 μέτρα. Θα περιλαμβάνει 164 διαμερίσματα, το καθένα θα είναι 213 τετραγωνικά μέτρα και ένα σχέδιο που θα προσφέρει στους κατοίκους την αίσθηση της ζωής στο επίπεδο του εδάφους και όχι σε ύψος. Επιπλέον, οι ένοικοι θα έχουν ένα επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής τους και την ηρεμία που θα τους κάνει να ξεχνάνε ότι ζουν σε μια πόλη.

Αυτό το έργο θα έχει φυτά στα μπαλκόνια, που βοηθούν να αιχμαλωτίζεται ο ήχος, θα παρέχουν επίσης σκιά και θα καθαρίζουν τον αέρα του διαμερίσματος μέσω της απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, αυτά τα φυτά θα ποτίζονται αυτόματα μέσω ενός συστήματος που θα επαναχρησιμοποιεί το αποθηκευμένο νερό της βροχής και το ανακυκλωμένο νερό από τα ντους ή το νεροχύτη. Έτσι η κατανάλωση νερού θα μειωθεί κατά 45%. Επιπλέον, τα φυτά στα μπαλκόνια και η σκιά που θα παρέχουν στο κτήριο δεν θα επιτρέπουν στα παράθυρα την έκθεσή τους απευθείας στο ηλιακό φως και θα εμποδίζουν την άνοδο της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του διαμερίσματος.

Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται συνήθως από τη χρήση των κλιματιστικών θα μειωθεί. Τέλος, οι ηλιακοί συλλέκτες που θα εγκατασταθούν στην οροφή του κτηρίου αναμένεται να παρέχουν την ενέργεια που απαιτείται στους κοινόχρηστους χώρους όπως τα φώτα της εισόδου του κτηρίου, για τους ανελκυστήρες και το σύστημα ανακύκλωσης και επεξεργασίας νερού. Επιπλέον, όλη η περίσσεια ενέργεια που θα παράγεται και δεν θα καταναλώνεται από το κτήριο θα πωλείται στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”6356″ image=”6356″]
[image link=”6358″ image=”6358″]
[image link=”6359″ image=”6359″]
[image link=”6360″ image=”6360″]
[image link=”6361″ image=”6361″]
[/images]

Απάντηση