Κύπρος: «Ναι» από τη Βουλή στην επιβολή «πράσινου» τέλους για την κάλυψη του ελλείμματος του Ταμείου ΑΠΕ

Η Ολομέλεια του κυπριακού κοινοβουλίου ενέκρινε την επιβολή “πράσινου τέλους” στους καταναλωτές, το οποίο στόχο έχει στην κάλυψη του ελλείμματος του Ταμείο των ΑΠΕ.
Η τροπολογία κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σύμφωνα με την οποία θα αυξηθεί κατά 30% το τέλος που καταβάλουν τα νοικοκυριά επί της καταναλισκόμενης ενέργειας, αντί 50% που πρότεινε η κυβέρνηση και από 50 σεντ ανά κιλοβατώρα θα αυξηθεί στα 65 σεντ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για την 3η φορά που παρουσιάστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του εν λόγω ταμείου αυτή αντιμετωπίστηκε με αύξηση το τέλους και κατ’ επέκταση με επιβάρυνση μόνο των καταναλωτών ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας προβλέπονται δαπάνες ύψους €37, 6 εκατ. για το 2015, ενώ τα έσοδα θα ανέλθουν στα €30,2 εκατ. Επομένως θα προκύψει ένα έλλειμμα €7,2 εκατ. το οποίο θα καλυφθεί με τη συνεισφορά €5,7 εκατ. από τους καταναλωτές ηλεκτρισμού και €1,5 εκατ. από τους παραγωγούς ΑΠΕ. Με βάση την τροπολογία που εγκρίθηκε χθες η συνεισφορά των καταναλωτών θα είναι €3,4 εκατ., αντί €5,7 εκατ., μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου η αγορά από την ΑΗΚ της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 13,6% εξαιτίας της αύξησης του κόστους αποφυγής από 7 σεντ σε 8 σεντ μέσα σε ένα μήνα.
Ομοφώνα οι 47 παρόντες βουλευτές ψήφισαν την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων για καθορισμού έκτακτου “πράσινου τέλους” 0,15 σεντ ανά κιλοβατώρα.
Ο νόμος και οι κανονισμοί που κατέθεσε η Κυβέρνηση εγκρίθηκαν με 32 ψήφους υπέρ και 17 αποχές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ.

Απάντηση