Η ενεργειακή αναβάθμιση στα κτήρια εξοικονομεί δισ. Ευρώ από ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της Ε.Ε. θα μπορούσε να εξοικονομήσει 80-153 δισ. Ευρώ ως το 2050 σε επενδυτικά κεφάλαια που ειδάλλως θα κατευθύνονταν στην παραγωγή ενέργειας.
Τα οικονομικά οφέλη αφορούν τόσο την ηλεκτροπαραγωγή, όσο και τα δίκτυα και προστίθενται στα κλιματική και άλλα οφέλη από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Την έκθεση συνέταξε η Ecofys που εκτιμά ότι μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων η ζήτηση για ρεύμα και τα φορτία αιχμής θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 57 Γιγαβάτ πανευρωπαϊκά, όσο δηλαδή είναι το άθροισμα της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος σε Ολλανδία και Αυστρία.
Όλα αυτά ενώ η Κομισιόν προτείνει απεξάρτηση από τον άνθρακα σε ποσοστό 80-95% ως το 2050.
Για να πετύχει τους στόχους της, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να στραφεί προς την ηλεκτρική θέρμανση και να απομακρυνθεί από τους λέβητες ορυκτών καυσίμων, πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Έτσι θα ενθαρρυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στον τομέα της θέρμανσης μέσω των αντλιών θερμότητας, οι οποίες μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική.
Κάτι τέτοιο θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα, αλλά θα δισεκατομμύρια Ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μέσω ανακαινίσεων και ενεργειακών αναβαθμίσεων κτηρίων, υποστηρίζει η μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών υλικών Μόνωσης Eurima και την οποία παρουσιάζει κατ΄αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα Euractiv.
Εάν δεν αναβαθμιστούν τα ηλεκτρικά δίκτυα ώστε να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση θα μπορούσαν να σημειωθούν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων παρέχει ευελιξία στο δίκτυο εξομαλύνοντας την αιχμή στη ζήτηση με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή και τα δίκτυα.
Τα αποδοτικότερα σπίτια διατηρούν τις εσωτερικές θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακόμα και όταν η θέρμανση διακόπτεται. Μια τέτοια δυνατότητα, θα οδηγούσε σε επιπρόσθετη μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά 12 Γιγαβάτ.
Τέλος, σημειώνεται ότι το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την ενεργειακή αποδοτικότητα αποσκοπεί στη δημιουργία δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και σε οικονομικά οφέλη της τάξης των 1.000 Ευρώ ανά ευρωπαϊκό νοικοκυριό.
Προκειμένου, όμως, να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% ως το 2020, εκτιμάται ότι χρειάζονται επενδύσεις 60-100 δισ. ευρώ ετησίως.

Απάντηση