Η αρχιτεκτονική της Σαντορίνης και η τουριστική ανάπτυξη

Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών ανά τον κόσμο φιγουράρει το νησί της Σαντορίνης που φημίζεται για τη σπάνια φυσική του ομορφιά ξεπερνώντας σε δημοτικότητα ακόμα και το ηφαιστειογενές νησί της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ευρέως γνωστή η Σαντορίνη όχι μόνο για τις φυσικές της καλλονές, αλλά και για τις τουριστικές υποδομές και τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες αποτελεί ονειρικό προορισμό για εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Η Θήρα, καθώς και τα νησιά Ασπρονήσι και Θηρασία αποτελούν θραύσματα του προϊστορικού νησιού Στρογγύλη, που λόγω της ηφαιστειακής έκρηξης το 1613 π.Χ. χωρίστηκε σε επιμέρους τμήματα δημιουργώντας μικρότερα νησιά. Η Θήρα ή Σαντορίνη με το ημικυκλικό σχήμα βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο Πέλαγος και ανήκει διοικητικά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.
Η σημαντική γεωγραφική θέση του νησιού προσέλκυσε κατά το παρελθόν πολλούς εισβολείς, στους οποίους άλλωστε οφείλει και το όνομά της. Οι Φράγκοι σταυροφόροι ανεφοδιαζόντουσαν στο νησί κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. που τα ερείπιά της ανακαλύφθηκαν στην Περίσσα το 1992. Από την ομώνυμη εκκλησία ονόμασαν το νησί Santa Irene.
Αλλά και παλαιότερα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η Σαντορίνη αντιμετώπισε τις επιδρομές των πειρατών που ανελέητα λεηλατούσαν το νησί αναστέλλοντας την ανάπτυξή του, κάνοντας τους κατοίκους του νησιού να αισθάνονται αβοήθητοι και απροστάτευτοι μπροστά στις εχθρικές διαθέσεις των πειρατών.
Οι εχθρικές επιδρομές διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την αρχιτεκτονική του νησιού, καθώς δημιούργησαν την ανάγκη για οχυρωματικά έργα. Τα «Καστέλια» που αποτελούν δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής πρόσφεραν προστασία και ασφάλεια στους κατοίκους του νησιού σε περιπτώσεις εχθρικών εισβολών.
Σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική του νησιού διαδραμάτισε επίσης η γεωμορφολογία του εδάφους, το ανάγλυφό του, η έλλειψη κατασκευαστικών υλικών και οι κλιματολογικές συνθήκες με τις έντονες βροχοπτώσεις το χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Υπό την επίδραση οικονομικών, κοινωνικών και ιστορικών παραγόντων διαμορφώθηκε η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών και ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού που αρχικά εξυπηρετούσε λειτουργικές ανάγκες στέγασης, ενώ σταδιακά απέκτησε και καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Η εξειδίκευση και η βελτίωση των τεχνικών και των κατασκευαστικών υλικών δημιούργησε ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα στα κτίσματα του νησιού που εναρμονίζεται πλήρως με το γαλάζιο του Αιγαίου.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αποτέλεσε αντικείμενο μίμησης για την κατασκευή σύγχρονων οικιστικών έργων και την ανοικοδόμηση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων που υποδέχονται εκατοντάδες τουρίστες προσφέροντας απλόχερα την ανεπιτήδευτη φιλοξενία τους.
Υπόσκαφες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις με πολυτελείς σουίτες και δωμάτια λαξευμένα στο βράχο δημιουργούν μυστηριακή και ρομαντική ατμόσφαιρα, καθώς και την αίσθηση της απόλυτης επαφής με την άγρια φύση. Συνιστούν πρότυπο της ελληνικής, πατροπαράδοτης φιλοξενίας με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και κάνουν ανεπανάληπτη εμπειρία τη διαμονή στο νησί. Αλλά και οι ξενοδοχειακές μονάδες που ακολουθούν μοντέρνα πρότυπα στην κατασκευή και τη διακόσμησή τους διατηρούν αναλλοίωτη την απόκοσμη και ρομαντική αίσθηση που αποπνέει το νησί προσφέροντας εκπληκτική θέα στην Καλντέρα, στα νησιά της Παλιάς και Νέας Καμένης και στο Αιγαίο Πέλαγος που λούζεται από το αχνό φως του ήλιου που βασιλεύει και το διαυγές φως της σελήνης.
Ανεξάρτητα από τον τύπο της ξενοδοχειακής μονάδας που θα επιλέξουν οι επισκέπτες του νησιού η απόδραση στη Σαντορίνη αποτελεί εγγυημένη επιλογή για αξέχαστες διακοπές και εμπειρία ζωής για αναρίθμητους επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 18388,18389,18390″][/images_grid]

Απάντηση