Εως 65% της αξίας τους έχασαν οι μονοκατοικίες στα βόρεια προάστια στην επταετία 2009- 2015

Μεγάλες μονοκατοικίες στα βόρεια προάστια και σύγχρονοι γραφειακοί χώροι ήταν οι δύο κατηγορίες ακινήτων που έχασαν περισσότερο την αξία τους κατά τη δύσκολη επταετία της πτώσης 2008- 2015.
Οι μειώσεις στις μονοκατοικίες των βορείων προαστίων έως 400 τ.μ. κατά την πιο δύσκολη περίοδο στην πρόσφατη ιστορία της ελληνικής κτηματαγοράς ήταν από 60% – 65%, γεγονός το οποίο αναδεικνύει τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων στη μεγάλη χαμένη της κρίσης. Εντυπωσιακά ήταν τα ενδεικτικά νούμερα που παρουσίασε χθες ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, στο συνέδριο της Prodexpo, ως προς τις διακυμάνσεις τιμών σε οικόπεδα του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης: Ειδικότερα, ένα οικόπεδο στο Παλαιό Ψυχικό ή στην Φιλοθέη κόστιζε περίπου 550.000 ανά στρέμμα το 1997, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα 3 εκατ. ευρώ ευρώ ανά στρέμμα το 2000 και στα 4 εκατ. ευρώ ανά στρέμμα το 2007, λίγο πριν αρχίσει η κρίση, ενώ εν έτει 2015, οι τιμές έχουν υποχωρήσει στο 1 εκατ. ευρώ το στρέμμα.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 19393″][/images_grid]
Σε λοιπες κατηγορίες ακινήτων, μεγάλη είναι η πτώση και στους γραφειακούς χώρους με ένα ποσοστό από 50%- 60% κατά τη διάρκεια της κρίσιμης επταετίας, ενώ οι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι έχουν σημειώσει πτώση σε ποσοστό 45%- 50%. Πτώση από 35% έως 45% έχουν σημειώσει οι τιμές σε κεντρικά καταστήματα, ενώ μικρότερη, μεταξύ 20%- 25%, είναι η πτώση στα μικρά διαμερίσματα σε ακριβές συνοικίες της Αθήνας.
Πιο αναλυτικά, για τους γραφειακούς χώρους, οι τιμές στη Λεωφόρο Κηφισίας ανέρχονταν σε 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) το 2007 και σήμερα έχουν υποχωρήσει στα 11 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Λεωφόρο Συγγρού έχουν μειωθεί από τα 15 ευρώ ανά τ.μ. στα 8 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης από τα 18 στα 9 ευρώ ανά τ.μ.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 19394″][/images_grid]

Στις αποθήκες, οι τιμές στη Δυτική Αττική βρίσκονταν στα 7 ευρώ ανά τ.μ. το 2007 και σήμερα στα 3 ευρώ ανά τ.μ. Στη Βόρεια Αττική έχουν υποχωρήσει στα 4,5 ευρώ από τα 8 ευρώ ανά τ.μ. το 2007. Μεγαλύτερη είναι η πτώση στην Βοιωτία όπου από τα 4 ευρώ ανά τ.μ. το 2007 σήμερα μισθώνει κάποιος αποθήκη με 1,5 ευρώ ανά τ.μ.
Η ”χρυσή” δεκαετία 1997- 2007…
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μεσιτών αναφέρθηκε και στα λάθη της ”χρυσής δεκαετίας” 1997- 2007 αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια ακόμη και για το 120% της αξίας του ακινήτου, ενώ και οι καταναλωτές από την πλευρά τους, από μισθωτές νιώθουν ”ιδιοκτήτες” δανειζόμενοι και αυτοί στο 120% της αξίας αγοράς του ακινήτου.
Επιπλέον, οι τρέχουσες εμπορικές αξίες των οικιστικών ακινήτων ανέρχονταν από το διπλάσιο έως το …πενταπλάσιο των αντικειμενικών αξιών, ενώ το κόστος μεταβίβασης του ακινήτου έφθανε το 15% της αντικειμενικής αξίας. «Για περιορισμό του κόστους, οι αγοραπωλησίες γίνονται στην αντικειμενική με το υπόλοιπο “αφανές” τίμημα- που πολλές φορές την υπερέβαινε- να καταβάλλεται δίχως να αναγράφεται στο συμβόλαιο. Οι τράπεζες για να μείνουν στο παιχνίδι του ασύστολου δανεισμού χρηματοδοτούσαν όχι μόνο την αξία του συμβολαίου αλλά και το αφανές τίμημα ως δήθεν επισκευαστικό δάνειο, το σύνολο του οποίου προκατέβαλαν κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου και όχι τμηματικά κατά την υλοποίηση. Φυσικά δεν στέλνουν μηχανικό για την επίβλεψη και …βέβαια δε ζητούν από τον δανειολήπτη να προσκομίσει τα ισόποσα τιμολόγια της επισκευής.
Πολλοί Ελληνες αποφασίζουν να γίνουν ”επενδυτές” με κεφάλαια των τραπεζών επενδύοντας μετά την πρώτη κατοικία, σε παραθαλάσσια εξοχική κατοικία και σε χειμερινή εξοχική κατοικία. Οι μεσίτες ακινήτων και οι βοηθοί τους από τα 8.000 μέλη πανελλαδικά ξεπερνούν πια τα 30 χιλ. μέλη, ενώ οι παράνομοι μεσίτες (δικηγόροι, χρηματιστές, μηχανικοί κ.τ.λ.) ξεπερνούν τις 10 χιλ. Οι μηχανικοί, με ταχύρυθμο σεμινάριο βαφτίζονται εκτιμητές- ανεξάρτητοι συνεργάτες των τραπεζών. Αποτέλεσμα; Οι τιμές στην Αθήνα τη χρυσή περίοδο της ελληνικής κτηματοαγοράς να είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις τιμές στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο!»
…Και τι πρέπει να γίνει τώρα
Στα λάθη που εξακολουθούμε και τώρα να κάνουμε ο κ. Μπινιάρης συμπεριλαμβάνει καταρχάς την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της αξίας τους. «Για να ανακάμψει η αγορά απαιτείται επανεκτίμηση όλων των ενυπόθηκων και των κόκκινων δανείων από ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές καθώς και αναλογικό κούρεμα ώστε να γίνουν βιώσιμα. Επίσης, θα πρέπει να γίνει επανεκτίμηση από ανεξάρτητους εκτιμητές όλων των ακινήτων των τραπεζών, των ταμείων και του Δημοσίου ώστε να μπορούν να διατεθούν στις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Απαραίτητη θεωρείται και η δημιουργία δεικτών ακινήτων με τη συνεργασία όλων των παραγόντων της αγοράς και η άμεση υπαγωγή των αντικειμενικών αξιών στις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Προϋπόθεση ανάκαμψης είναι και η ελάφρυνση της φορολογίας των ακινήτων προ της δήμευσής τους καθώς και η άμεση εκμετάλλευση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας».
Της Στεφανίας Σούκη
Πηγή: newmoney.gr

Απάντηση