Έτοιμο στα μέσα του 2014 το περιφερειακό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη

Μετά το νέο δημαρχείο, η Θεσσαλονίκη αποκτά στα μέσα του 2014 και νέο περιφερειακό μέγαρο.

Οι νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του κτιρίου όπου θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά όλες οι υπηρεσίες, εξοικονομώντας περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ το χρόνο που δαπανώνται σε ενοίκια, βρίσκονται στην περιοχή του ΦΙΞ, στην παλιά δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου.

Το έργο, που είχε ξεκινήσει επί διοίκησης Π. Ψωμιάδη, βρίσκεται, σύμφωνα με όσα σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδα “Μακεδονία”, πλέον στη φάση της αποπεράτωσης, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση της η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε ποσό ύψους 10,4 εκατ. ευρώ, που αφορά την τελευταία δόση της σύμβασης που είχε υπογραφεί στο παρελθόν.

Στόχος της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι μέσα στο 2014 να αρχίσει να μεταφέρεται σταδιακά το σύνολο των υπηρεσιών της περιφέρειας, οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής, μέχρι και το τέλος του 2012 είχαν πληρωθεί για την ανέγερση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων στο ΦΙΞ συνολικά 43 εκατ. ευρώ, ενώ μένει να αποπληρωθούν 10,4 εκατ. ευρώ, κονδύλια που ήδη είναι εξασφαλισμένα.

Σημειώνεται ότι πολυπόθητο έργο του περιφερειακού μεγάρου καθυστέρησε για αρκετά χρόνια, εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων που έφταναν στα ταμεία της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, αλλά και εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών για τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία, των μελετών και των εγκρίσεών τους. Επίσης, ο διαγωνισμός για την ανακήρυξη του ανάδοχου εργολάβου ήταν διεθνής, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μόνο η μελέτη κατασκευής διήρκεσε δύο χρόνια.

Το περιφερειακό μέγαρο, ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει τα 55 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε το 2009, αφού έλαβε σχετική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ Το κόστος για την κατασκευή του περιφερειακού μεγάρου είχε αρχικά σχεδιαστεί από την πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να καλυφθεί από ίδιους πόρους μέσω της Διεύθυνσης Μεταφορών και όχι να αναζητηθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ωστόσο, με την οικονομική κρίση τα έσοδα συρρικνώθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα η πρώην διοίκηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και μετέπειτα της περιφερειακής να μην έχει δυνατότητα να καλύψει τις δαπάνες για τη συνέχιση της κατασκευής του κτιρίου.

Με τη μετεγκατάσταση των διάσπαρτων στο πολεοδομικό συγκρότημα περιφερειακών υπηρεσιών αναμένεται να γίνει σημαντικότατη εξοικονόμηση χρημάτων και περιορισμός εξόδων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που σήμερα αναγκάζεται να πληρώνει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ τα ενοικιαζόμενα κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της περιφέρειας, εκτός από το ότι θα απαλλαγεί από το κόστος των ενοικίων, αναμένεται να υπάρξει και βελτίωση στη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς θα βρίσκονται σε ενιαίες κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ θα βελτιωθεί και σημαντικά η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων πολιτών με τις περιφερειακές υπηρεσίες.

“ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ” Η ΒΙΛΑ ΑΛΑΤΙΝΗ

Όσον αφορά το υφιστάμενο κτίριο που στεγάζεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γνωστό ως “βίλα Αλλατίνη”, θα παραμείνει στην κατοχή της περιφερειακής διοίκησης και δεν αποκλείεται να αποτελέσει το “στρατηγείο” τού εκάστοτε περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Στο κτίριο της βίλας Αλλατίνη ο περιφερειάρχης θα συναντά σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα, ηγέτες και εκπροσώπους φορέων που επισκέπτονται τη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα της έδρα της, τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα διεξάγονται σημαντικές συσκέψεις και άλλες συνεδριάσεις.

Απάντηση